A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

5 anyatípus, akikkel jó barátkozni

Családinet - 2014-09-17
Amikor először visszük iskolába a gyerekeinket, különböző anyatípusokat láthatunk. Mindegyik más, mindegyik különleges valamiért. Ám egy biztos, megéri barátkozni velük, hiszen egyedi világlátásukból sokat meríthetünk, és akár életre szóló barátságokat köthetünk.
5 anyatípus, akikkel jó barátkozni

A következőkben 5 anyatípus ismertetőjegyeit mutatjuk be.

1. A laza anyuka

Ezt az anyukát nem lehet leállítani. Nemcsak a saját gyerekével nevet, fut, játszik, hanem mindenki máséval is. Az a típus, aki nem küldi el a csemetéit, hogy játsszanak valamivel, hanem ő maga is csatlakozik hozzájuk. Nem okoz neki gondot, hogy trambulinon ugráljon vagy hosszú bicikli utakra induljon a gyerekekkel. Mindenben benne van!

Amikor iskolába viszed a gyerekeidet, onnan ismerheted fel, hogy ő az, aki fogócskázik a lurkóival az iskola előtt, és ügyet sem vet a külsejére közben.

Miért jó vele barátkozni? Arra emlékeztet, hogy játssz, hogy csatlakozz, kapcsolódj ki, mondj többször igent, mint nemet, felejtkezz el az öltözeted fontosságáról és koncentrálj a gyerekeidre! Minden nap eszedbe juttatja, hogy mi a különbség a fiatal és a fiatalos között. Fontos, hogy a kettő közül, csak az egyik illan el, a másikhoz vezető útnak pedig a gyermekeid lehetnek az építőkövei.

2. A felelősségteljes anya

Ő az, aki mindig tudja, hogy mikor járnak le a könyvtári könyvek, vagy, hogy melyik nap hol kell lenned, és azt is, hogy mit kell magaddal vinned. Telefonon, vagy SMS-ben bármikor elérhető.  Figyel a többiek gyermekeire is, így ha elkésel, akkor a te csemetédet is felveszi és hazaviszi, erről pedig értesít téged. Megmondja, hogy mikor van szükség arra, hogy megneveld a gyerkőceidet, és azt is, hogy mikor nincs. Mindezt meleg tekintettel és mosolyogva tanácsolja, nem pedig kritikaként dörgöli az orrod alá.

Miért jó vele barátkozni? Arra emlékeztet, hogy nem vagy egyedül. A legtöbb támogatás önként, ítélkezés nélkül érkezik. Ez az anyatípus az emlékeztetőd, hogy ez a világ jósággal van tele.

3. A melegszívű anyuka

A melegszívű anyuka lágyan néz a gyerekedre és akkor is látja benne a varázslatot, ha még te sem. Ereje abban rejlik, hogy gyengéden és feltétel nélkül tud szeretni. A támogatása megingathatatlan. Anélkül is a jó irányba vezet, hogy tanácsokkal, tippekkel látna el amik arra utalnak, hogy ő másképp gondolkodik mint te. Mert ezek őt nem érdeklik. Szeretete teljes, feltétel nélküli és kedves. Mindig azt keresi - és így azt látja meg -, mi a jó ebben a világban.

Miért jó vele barátkozni? Arra emlékeztet, hogy a legtöbb dolog helyrehozható akár egyetlen mosollyal is. Hogy a kedvesség mindig beválik. Hogy ritkán fontos, hogy igazad legyen, és hogy nincs jobb, mint kacagni a napsütésben.

4.  Az új(szerű) anyuka

Onnan lehet felismerni, hogy fogja egy óvodás kezét, egy tipegő kapaszkodik a lábába és egy babát tart a csípőjén. Teljesen úgy tűnik, hogy szét van esve, és nem ő, hanem a csemetéi irányítanak. A vele való beszélgetések általában rövidek, mert folyton félbeszakítják a rajta lógó gyerekek.

Miért jó vele barátkozni? Arra emlékeztet, hogy te is tudsz segíteni másokon. Lehetsz az, aki tartja az ajtót, viszi egy darabon a hátizsákot, vagy aki elfut egy elfújt rajz után. Bátorítsd őt, mondd el neki, hogy jó anya, hiszen ezek olyan idők, amikor még kétségek gyötörhetik a fiatal anyukát.

Rá nézve eszedbe jut milyen gyorsan telik az idő, hiszen nemrég még te is ilyen anyuka voltál. Élvezd ki minden percét annak, amíg kicsik a gyerekeid, mert nagyon hamar felnőnek!

5. A tapasztalt anyuka

Ez az anyuka már nem új a pályán, van már legalább egy, a tiédnél idősebb gyereke, akivel már végigzsonglőrködte az első éveket. Arra emlékeztet, a gyermekkor és az anyaság minden szakaszában van mit szeretni, szóval lazíts kicsit és nézz optimistán a jövőbe. A gyermekkor minden állomásának megvan ugyanis a maga csodája, amiért érdemes várni.

Miért jó vele barátkozni? Előbb vagy utóbb mindegyikünk ott fog tartani, ahol ő. Ülünk majd egy padon a parkban a régi és új barátainkkal, közben pedig azon gondolkodunk, hogy milyen szerencsések vagyunk, mert klassz gyerekeink és nagyszerű barátaink vannak.

Bámulatos látni, hogy ezek a mentőkötelek ott vannak számunkra, ha hajlandók vagyunk észrevenni és értékelni őket. Ám az is tartogat izgalmakat, amikor azt vesszük észre, hogy mi is lehetünk mentőövek valaki más számára.

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja