A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Minőségi időskor városi környezetben

Családinet - 2009-02-09
Európa egyik legfontosabb társadalmi problémájának megoldására fogott össze kilenc európai város és szervezet Újbuda Önkormányzatának vezetésével. A cél, hogy olyan ajánlásokat fogalmazzanak meg, amely Európa-szerte javítja az idős emberek életkörülményeit.
Minőségi időskor városi környezetben

Európa társadalma rohamosan öregszik, egyre több az olyan európai polgár, aki már kivonult a munka világából, de aktív, teljes életet szeretne élni, részt kíván venni a társadalom életében, a közéletben. A Q-AGEING projekt keretében a résztvevő önkormányzatok, és kutatóközpontok a három éves közös munka eredményeképp arra keresik a választ, hogy milyen megoldásokkal lehet biztosítani a minőségi időskort ezen polgárok számára.
Mind az öt ország kilenc szervezete rendelkezik saját programmal, amely arra irányul, hogy a saját településük egyre népesebb 60 év feletti lakosságának jobb szolgáltatásokat, megfelelőbb ellátásokat és magasabb színvonalú, minőségi életlehetőséget kínáljon.

A Q-AGEING projekt célja az idős lakosság nagyobb társadalmi integrálása és leszakadásuk megakadályozása.
A Q-AGEING projekt keretében kidolgozásra és kipróbálásra kerülő idős-barát szolgáltatásokat, valamint a munkaerő-piaci, képzési, kulturális, önszerveződést erősítő megoldásokat a valamennyi résztvevő országban azonos tematikával megvalósuló kutatás alapozza meg. Ennek keretében feltárják a településen/régióban élő idős emberek igényeit, elvárásait, problémáit. A kutatás eredményének figyelembe vételével kiválasztják az országonként külön-külön megvalósítandó „pilot- programokat” amelyek tanulságait, hatásait és következményeit elemezve fogalmaznak meg ajánlásokat az Unió és a tagországok számára.
Az összesen 38 hónapos munka teljes költségvetése több, mint 2,5 millió euró, amelynek – Újbuda esetében -  95 %-át fedezi a támogatás.

Az együttműködés eredményeként olyan, minden önkormányzat, közösség számára használható, a gyakorlatban kipróbált megoldások születnek majd, amelyek szakmai iránymutatást biztosítanak egész Európa számára az „idős-politika” alakításához, és segítséget nyújtanak a konkrét, helyi problémák kezelésére.
A projekt néhány  területre kiemelt figyelmet fordít. Ezek az önkormányzati szolgáltatások, városi környezet idősbaráttá tétele, a mentális és fizikai egészség-megőrzése, az aktív élet kitolása a munkaképesség és lehetőségek összehangolásával.

Újbuda a saját Újbuda60+ programjára építve pályázott, amelynek lényege, hogy az újbudai 60 év feletti embereket integrálja a kerület társadalmi életébe, és túllépve a kerületben jól működő szociális ellátáson, magas életminőséget biztosítson az itt élők számára. Az Újbuda60+ nem szociális program, hanem az aktív élet programja, amely jelentős mértékben épít a helyi közösségek önszerveződéseire, és az idősek önkéntes közösségformáló munkájára is.


Újbuda nem egyszerűen közvetlen EU-s támogatást nyert az INTERREG pályázat révén az Újbuda60+ megvalósításához, hanem az öt országot átfogó program vezető partnere lett. Magyarországon önkormányzat még soha nem volt ilyen transznacionális együttműködés vezető partnere, így a projekt irányításában szerzett tapasztalatai hasznosak lehetnek más magyar önkormányzat számára is.

Az együttműködésben résztvevők:
1.    Újbuda Önkormányzata – vezető partner, Magyarország
2.    Maribor Önkormányzata, Szlovénia
3.    Slovenska Bistrica Önkormányzata, Szlovénia
4.    Közgazdasági Intézet, Maribor – Humán Erőforrás Fejlesztési Központ, Szlovénia
5.    Treviso Tartomány, Olaszország
6.    Genova Önkormányzata, Olaszország
7.    Nemzeti Egészségügyi Kutató Intézet, Olaszország
8.    Sopot Önkormányzata, Lengyelország
9.    Civil Társadalom Fejlesztési Központ, Freiburg, Németország

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja