A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Lisztérzékeny Világnap

Családinet [cikkei] - 2006-05-16
2006. május 20-án első alkalommal kerül megrendezésre a Lisztérzékeny Világnap.

A Világnap üzenete: „Ha a kenyér árt neked”, és célja a társadalom figyelmének ráirányítása a lisztérzékenységre, ami:
· hozzávetőlegesen minden századik embert érint hazánkban, ezáltal
· mintegy százezer ember van kitéve a kezeletlen betegség káros következményeinek
· a betegség felismerése esetén, az „egyszerű” gluténmentes diéta révén sokan szabadulhatnak meg a mindennapos szenvedéstől
Lisztérzékeny Világnap
A lisztérzékenység (=coeliakia, glutén-érzékenység) autoimmun betegség, mely genetikailag prediszponált emberekben a gluténfogyasztás következtében alakul ki. Mai ismereteink szerint ez az egyetlen autoimmun betegség, amelynek kiváltó faktora ismert: a gabonafélékben található fehérjefrakció, a glutén.

A betegség kizárólagos terápiája a gluténmentes diéta, azaz a betegeknek a táplálkozásukból ki kell iktatniuk minden olyan ételt, amely akár csak minimális mennyiségben is glutént tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy a lisztérzékenyek nem fogyaszthatnak búzalisztből készült kenyeret, tésztát, süteményeket, és így nem étkezhetnek az óvodában, iskolában, munkahelyen sem. A diétás élelmiszerek drágák, és elérhetőségük is korlátozott – ennek következtében sérül a betegek esélyegyenlősége, életminőségük elmarad az elvárhatótól.

A betegség sokkal gyakoribb, mint azt korábban vélték a kezelő orvosok, és ma már többnyire felnőtteken diagnosztizálják: már nem ritka gyermekbetegség többé.

Átlagos előfordulási gyakorisága az Európai Unióban egy 2003-ban közzétett felmérés alapján 1:130 körüli, a Magyarországon, 2005-ben, Szolnok megyében elvégzett reprezentatív szűrővizsgálat eredményei alapján feltételezhetjük, hogy még ennél is lényegesen magasabb.

A fel nem ismert és kezeletlen betegség súlyos szövődményeket, társult betegségeket okozhat: vérszegénységet, vashiányt és más hiánybetegséget, csontritkulást, férfi-női meddőséget, spontán vetélést, pajzsmirigybetegségeket és rosszindulatú daganatos betegségeket. Ezekben az esetekben a páciens nem az elvárt módon reagál a szokásos kezelésre, ami felesleges kiadást okoz a társadalombiztosításnak és indokolatlanul hosszas szenvedést a betegeknek.

 

Az európai együttműködés és közös fellépés jegyében döntött az AOECS (az Európai Lisztérzékeny Egyesületek Szövetsége) a Lisztérzékeny Világnap megrendezéséről 2005. szeptemberében, remélve, hogy így sikerül ráirányítani az európai sajtó és közvélemény figyelmét erre az alulbecsült betegségre.

 

  

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja