SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fogorvosok és mérnökök szaktudását ötvözik a digitális fogászati tervezők

Családinet [cikkei] - 2022-09-12
Elsőként indít digitális fogászati tervezés szakot Közép-Kelet-Európában a Semmelweis Egyetem a piac igényeinek kielégítésére a Neumann János Egyetemmel közösen. A digitális technológia hihetetlenül gyors fejlődése a fogászatban, fogpótlástanban is tetten érhető, hiszen a kivehető fogpótlásokat ma már egyre inkább felváltják az állcsontokba helyezett implantátumokra készített rögzített fogpótlások, a hagyományos fogszabályzókat a láthatatlan eszközök, a fogászati röntgenleletek pedig egy kattintással emailben továbbíthatók. A számítógépes tervezés, a 3D nyomtatás, a digitális fogszín meghatározás nem a távoli jövő, hanem a jelen.
Fogorvosok és mérnökök szaktudását ötvözik a digitális fogászati tervezők

„Gyorsabb, pontosabb, megbízhatóbb és bármikor újra reprodukálható az eredmény, napok helyett akár 1-2 óra alatt is elkészül egy fogpótlás, ráadásul minden alkalommal ugyanolyan kiváló minőségű a végtermék” – emeli ki dr. Hermann Péter a digitális technológia betegek számára is megtapasztalható legfontosabb előnyeit.

A Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinikájának vezetője hozzáteszi: míg korábban egy gumiszerű anyaggal vettek lenyomatot a fogakról, addig ma már az úgynevezett intraorális digitális szkennerrel képezik le a területet, és a keletkező fájl feldolgozásával számítógépes tervezéssel sokkal gyorsabban készül el a fogpótlás függetlenül attól, hogy milyen anyagból – például valamilyen kerámiából, cirkonból, titánból – marják ki a koronát. A 3D nyomtatók segítségével a szájsebészetben használt sablonok, ideiglenes fogpótlások is különösen gyorsan előállíthatók, és még a fogszín meghatározáshoz is használhatunk digitális technológiát, hogy a készülő fogpótlás minél jobban illeszkedjen a pácines fogsorához.

dr. Hermann Péter

„Képzeljük el, hogy újra kell fényezni az autónkat. A digitális technológia alkalmas arra, hogy úgy alkossa meg a kívánt színt, hogy figyelembe veszi a gyári árnyalatot, a gépkocsi aktuális korát, a környezeti viszonyokat, és megalkotja pontosan azt az árnyalatot, amire éppen szükségünk van. Ugyanezen az elven működik a fogszín meghatározás is a modern technológiát segítségül hívva, hogy aztán a fogpótlás maximálisan utánozza a beteg saját fogának színét”– magyarázza dr. Hermann Péter.   

A professzor arra is kitér, hogy a fogszabályozás terén – ahol több fázison keresztül jutunk el a kiindulási állapotból a kívánt eredményig – ugyancsak számítógéppel lehet a legegyszerűbben megtervezni ezeket a közbeeső fázisokat és az azokhoz szükséges síneket.

digitális fogászati tervezés

A technológia ugrásszerű fejlődése mégsem jelenti azt, hogy a fogtechnikusok munka nélkül maradnak, csak legfeljebb a korábban használt lenyomatkanalat és viaszkést mára felváltotta a számítógép és az egér – teszi hozzá a szakember.

A mesterséges intelligencia megjelenése és a digitális technológia rohamos fejlődése tehát olyan tudást igényel a fogorvoslásban is, amely igazán magas szinten már nem sajátítható el néhány napos képzéseken. Ezért indította el a 3 éves digitális fogászati tervezés alapszakot 2022 szeptemberében Közép-Kelet-Európában elsőként közösen a Semmelweis Egyetem és a kecskeméti Neumann János Egyetem. A tanterv kétharmadát a fogorvostudományi ismeretek teszik majd ki, így a hallgatók többek között tanulnak biofizikát, fej-nyaki anatómiát, dentális implantológiai alapismereteket és fogpótlástant is, míg a képzés egyharmadát jelentő mérnöki tantárgyakat – köztük matematikát, anyagszerkezettant, hálózatokat, CNC marást és additív technológiákat – a Neumann János Egyetem közreműködésével sajátíthatják el – ismertette dr. Körmendi Szandra, a Fogpótlástani Klinika tanársegéde.

dr. Körmendi Szandra

A digitális fogászati tervezés alapszakra ötszörös túljelentkezés volt, a képzésbe ebben a tanévben húsz hallgató kapcsolódhat be.

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja