A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A nemzőképességet is csökkentheti a koronavírus

Tóth Nikolett - 2020-11-26
Roncsolódnak a herék sejtjei a koronavírusos betegeknél. Ezt feltételezik Kínában és Floridában dolgozó szakemberek. Ez pedig azt jelenti, hogy a férfi nemzőképességre is hatással lehet a COVID-19.
A nemzőképességet is csökkentheti a koronavírus

Veszélyben a nemzőképesség

Magas láz, köhögés, nehézlégzés. Szinte kívülről fújjuk, hogy mik a leggyakoribb tünetei a koronavírusnak.

Szakemberek szerint a magas láz önmagában ronthatja átmenetileg a férfiak nemzőképességét. A magas hőmérséklet hatására ugyanis a herében lévő spermium termelődés károsodhat.

A kutatók most arra a feltételezésre jutottak, hogy nemcsak rövid-, hanem hosszútávon is problémát okozhat a vírus a férfiak megtermékenyítő képességében. Erről a The World Journal of Men’s Health írt, az eredeti tanulmány itt olvasható.

A floridai Miami Egyetem kutatói COVID-19-ben és más okból meghalt férfiak heréit hasonlították össze. A boncolás során derült ki, hogy a koronavírusos betegek egy részének károsodott a heréje. Egy kínai kutatócsoport szintén hasonló megállapításra jutott.

Korábban már a SARS vírusról is leírták, hogy heregyulladást és herekárosodást idézhet elő. Többek között ezért is nagyon fontosak a megfelelő óvintézkedések azoknál a férfiaknál is, akik még szeretnének gyereket vállalni. Nem lehet elégszer hangsúlyozni a maszkhasználat és a higiéniai szabályok betartásának fontosságát.

 

Kép: Sarah Richter képe a Pixabay -en.

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja