Mi kell a boldog, harmonikus élethez?

Kisiván Krisztina - 2020-06-19
Az a jó hírem, hogy mindegy, hogy szerinted mi kell, mert mindenki számára csak néhány alap létezik: felelősségvállalás, a megértés-megbocsátás-elfogadás és a szeretet. Mit jelentenek ezek?
Mi kell a boldog, harmonikus élethez?

A felelősségvállalás azt jelenti, hogy megismerjük magunkat, az életünket, a körülöttünk lévő embereket, a világot, és az ezeket mozgató okokat és törvényszerűségeket, miérteket. Ezek ismeretében vesszük a bátorságot és megteremtjük a saját világunkat.

A érett felnőttek felelősek saját tetteikért, érzéseikért, gondolataikért. Ekkor már tisztában kell lenniük cselekedeteik következményeivel. A kisgyermekeinkért is mi viseljük a felelősséget szülőként.

Olyan választási lehetőségeket adunk magunknak, melyek útján megtanulunk elfogadni.
Megértjük, majd elfogadjuk azt, ami fáj, ami nehéz, amit meg kellett élnünk. Ez nem feladás, ez megbocsátás önmagunknak és másoknak is, akik a saját felelősségük tudatában cselekedtek értünk vagy ellenünk. Nem kell bűntudattal élni, mert nem kell áldozattá válni.

Légy önmagad! Ez a sokat hallott mondat itt nyer értelmet. A harag, az irigység és a bűntudat lemerít mentálisan és fizikálisan is. Aki ragaszkodik egy régóta nyitott gondhoz, vitához, nehézséghez, hogyan lehet szabad ember?
A megbocsátás azt jelenti, hogy szabadságot adsz magadnak, mersz új saját célokat kitűzni és végrehajtani, megélni, ÉLNI!

A szülők feltétel nélkül szeretik a gyermeküket, amikor megszületik, amikor kicsi. Elfogadja akkor is, ha nem érti, mert még egységben van vele.

Erre az ”igazi”, feltételek nélküli szeretetre vágyunk.
A szeretet nem a szenvedély, hanem valamiféle együttérzés, együtt élés, egymást táplálás. Független az önzéstől, a birtoklástól.
Te képes vagy arra, hogy a szívedre hallgass, és ne a mások vagy önmagad által lefektetett szabályok után menj?

Személyiségünk természetes módon különböző, így az örömök megélésének és átadásának, az elfogadásnak képessége is.
Fontos lenne, hogy tudjunk okulni egy kellemetlen, sorsfordító eseményből, betegségből, válságból és levonni a szükséges tapasztalatokat!

Csak Te vagy felelős a boldogságodért! Így mások is - a felnövő gyermekek is - a saját boldogságukért. Légy türelmes magaddal és vizsgáld meg, hogyan működsz, Téged mi tesz boldoggá?

A gyorsan, egyszerűen kitölthető személyiség teszt sokat segíthet neked ebben. Töltsd ki ezt a dokumentumot és tudj meg többet magadról! >> Személyiség teszt

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Fotorech / pixabay

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2020 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media