SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Viszlát visszér! A nagy visszér kisokos

Családinet [cikkei] - 2020-01-29
 [X]

Hazánk lakosságának 20-30 százalékát érinti a visszérbetegség. Ha téged is érint akkor azért, ha még nem érint, akkor pedig azért érdemes elolvasnod ezt a cikket, hogy később se szenvedj ettől a problémától!
Viszlát visszér! A nagy visszér kisokos

MINDEN AMIT A VISSZERES PROBLÉMÁRÓL TUDNI KELL!

Hazánk lakosságának 20-30 százalékát érinti a visszérbetegség. A panaszok már a 20-30 éves korosztály tagjai között is egyre gyakrabban jelentkeznek és nyári időszakban fokozódnak a tünetek.

A visszerek, vagyis vénák a sejtjeinktől vezetik vissza az „elhasznált” vért a szívhez. Miután ezek fala nem „izmos”, mint az artériáké, nem is pulzálnak. A bennük lévő vér továbbításához a szívverésen kívül a vénák körüli izmok munkájára is szükség van. Bennük szakaszosan elhelyezkedő billentyűk vannak, amik a vér áramlásának irányítását végzik, megakadályozzák a vér visszafelé áramlását.

Lábaink esetén gyakori ezeknek a vénáknak a tágulással járó betegsége, amire hajlamosít a lábak hosszú ideig tartó mozdulatlan lógatása, sokáig tartó mozdulatlan állás.

Ilyenkor a gravitáció lent tartaná a vért, és izommunka hiányában a vér lassabban áramlik a szív felé. Ez tágítja ki a vénákat. A probléma akkor válhat jelentőssé, amikor a vénákban levő billentyűk sem tudnak már záródni, és a vér visszafelé is tud áramolni.


A családi halmozódás, öröklött kötőszöveti gyengeség, egyéni hajlam esetén hamarabb és fokozottabban jelentkezik a probléma.

Visszér kezelése
 

A legveszélyeztetettebb csoportok

  • Akik családjában nagy számban előfordult visszérbetegség, feltehetően kötőszöveti gyengeség miatt
  • Akik munkájuk miatt szinte folyamatosan állnak, vagy ülnek és keveset mozognak
  • A terhesség sajnos szintén hajlamosít visszértágulat kialakulására: egyrészt a kismedencében elhelyezkedő magzat rontja az alsó végtagok felől érkező vért továbbító nagy vénák keringését, másrészt a hormonális változások is hatással vannak az érrendszerre.
  • Az elhízás is fokozott rizikót jelent.


A következmények

Kezdetben esztétikai problémát jelent, a láb fájdalma, erek környékének viszketése teheti kellemetlenné napjainkat. A tágult erekben a véráramlás lelassul, ami vérrög (thrombosis) képződésre hajlamosít. Felületes vénák esetében ez átmeneti kellemetlenséggel jár, amikor az ér feletti bőr piros, majd barnás lesz, az ér keménnyé, fájdalmassá válik.

A mélyvénás thrombosis életveszélyes állapot, intézeti akut ellátást igényel, ugyanis megfelelő kezelés nélkül tüdő embóliát okozhat.

A pangó vér nemcsak a vénák tágulatát okozza, de a kapillárisok (hajszálerek) szintjén is rontja a keringést, ami a szövetek táplálásának, oxigénnel történő ellátásának romlásával lábszár fekély kialakulásához vezet. A romló keringés miatt a láb vizenyőssé válik, megdagad, a bőr barnásan elszíneződik, elvékonyodik, sérülékennyé válik. A tágult vénák fala elvékonyodik, ami hajlamosít az érfal megrepedésére, ami kisebb-nagyobb vérzéshez vezethet: ez történhet a bőr alá, ami „véraláfutást” eredményez, de a bőr sérülésével felületes vérzés is bekövetkezhet.

Megoldások visszeres panaszok ellen

Hajszálerek esetén léteznek már modern injekciós kezelések, melyekkel az ereket el lehet zárni. Korszerű, nem műtéti beavatkozást jelent a lézeres kezelés, mely minimális kellemetlenséggel nyom nélküli gyógyulást jelent.

Előre haladott állapotban csak a műtét jelent megoldást.

Előrehaladott visszér

Természetes lehetőségek a visszér kezelésében

Amennyiben kialakult a visszértágulat, fásli, vagy gumiharisnya viselése javasolt. A fáslit reggel még felkelés előtt fel kell tekerni a lábujjaktól kezdve. A fáslit úgy tekerjük fel, hogy mindig fedje kissé az előző réteget, mint a tetőcserepek egymást. A kompresszió, erekre gyakorolt hatás javítja a vérkeringést, csökkenti a panaszokat, segít megelőzni a további rosszabbodást.

A visszeres panaszok ellen az egyedi összetételű Detralex is remek megoldást nyújthat.

A Detralex egy vény nélkül kapható gyógyszer, amely egy úgynevezett mikronizált flavonoid komplexet tartalmaz, melynek összetevői természetes eredetűek, egy narancsféle héjából származnak. Erősíti a vénák falát az aranyeres csomókban, növeli a hajszálerek ellenállását, serkenti a keringést. Klinikai kutatások bizonyítják, hogy a Detralex érezhetően enyhíti a fájdalmas aranyeres panaszokat is.

Visszeres panaszok megelőzése

  • rendszeres mozgás, akár napi fél óra séta, liftezés helyett lépcsőzés stb.
  • lábak felpolcolása. A fontos az lenne, hogy a láb a szívhez képest minél magasabban, akár a fölött legyen.
  • a lábak rendszeres mozgatása munka közben is
  • megfelelő testsúly megtartása, túlsúly kerülése
  • Értorna hideg-meleg vizes váltott zuhannyal rendszeresen végezhető
  • dohányzás elhagyása javasolt, mivel a nikotin káros hatása mellett a thrombózis hajlamot is fokozza.

Kincses Gábor

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja