SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Soha többé autizmus!

Családinet [cikkei] - 2018-09-10
Egy magyar édesanya küzdelme a rejtélyes betegséggel.
Soha többé autizmus!

A győri Kertész Nikoletta Zita kisfia 1,5 éves volt, amikor édesanyja autisztikus tüneteket fedezett fel nála.

Hála egy speciális étrendnek, a gyermek ezek 90 százalékát elhagyta 3 éves korára. Nikoletta azóta ingyenes előadások, tájékoztató füzetek és szülői csoportok segítségével mutatja be a világnak a módszerét.

Nikoletta jelenleg 18 éves nagyfia középsúlyosan értelmi sérült, 2 éves korában epilepszia miatt műtötték. A több nyelvet beszélő, szakmáját tekintve gépészmérnök édesanya az ő nevelése folyamán kezdte tanulmányozni a nemzetközi szakirodalmat. Amikor évekkel később ikerfiai egyikén, Nimródon 1,5 éves korában autisztikus tünetek kezdtek jelentkezni, már úgy érezte, tudja, milyen irányba induljon el. Soha többé autizmus! néven mozgalmat indított, előadásokat szervez, Facebook-csoportjának ma már több mint négyezer tagja van. A támogatások mellett azonban folyamatos bírálatok is érik a tevékenységét, amelynek oka az, hogy az általában megszokottól merőben eltérő módon áll az autizmus okaihoz és kezeléséhez.
 

Az első felmerülő kérdés az, hogy mi okozza az autizmust.

Ennek megválaszolása a mai napig várat magára. Sokan sejtenek genetikai okokat a háttérben, ezt azonban egyelőre nem tudták bizonyítani. Nikoletta szerint a probléma forrását máshol kell keresni. Egyre több nő szül idősebb korban, életük során már több betegségen átestek, szervezetükben több méreganyag halmozódott fel. Számít a gyermek biokémiai egyensúlya, esetleges anyagcserezavarai, hogy kapott-e csecsemőkorában antibiotikumos kezelést. Ami pedig a leginkább szembetűnő: az autizmussal az esetek túlnyomó többségében valamilyen ételallergia vagy intolerancia is együtt jár.

Az ókori görög orvos, Hippokratész szerint "Minden betegség a bélből ered." Ezzel a megállapítással – legalábbis az autizmus vonatkozásában – Nikoletta is egyetért. Mint mondja: ha a gyermeknél egyszerre jelentkezik asztma és ekcéma, a szülő szinte biztosra veheti, hogy hamarosan magatartásproblémák is fel fognak lépni. Az említett fizikai tünetek ugyanis az emésztőrendszer működésbeli zavarának első testi tünetei, majd súlyos esetben megjelennek a pszichikai jelek – furcsa viselkedés, érzelmi- és magatartásproblémák – is.

Az autista gyermeket nevelő szülők gyakran számolnak be arról, hogy gyermekükön mintha emésztetlenül "szaladna át" az étel: a tányér tartalma szinte változatlan formában jelenik meg a székletben. Ezt táplálékfelszívódási zavar okozza, amely kezeletlenül súlyos hiánybetegségekhez vezet.

Létezik egy másik állapot is, amelyet a szakirodalom lyukas vagy áteresztő bél szindrómának nevez. Ilyen esetben a bélfal átereszti a kazeint (egyfajta tejfehérje) és a glutént. Ezek a véráramba kerülve drogként hatnak az idegrendszerre, így okozzák a súlyos pszichés tüneteket.
 

Mit tehet hát a szülő, amikor aggasztó jeleket fedez fel gyermeke viselkedésében?

Nikoletta szerint változtasson a gyerek étrendjén. Első körben hagyja el a tejet és a finomított cukrot. Mivel az autistákra még az átlagos kisgyerekeknél is jellemzőbb a rugalmatlanság és a válogatósság, fontos, hogy ez a változás fokozatos legyen, akár 3-4 hétig is eltarthat. Már ennyi változtatás is csodákat tehet, 2-3 hét múlva észrevehető, hogy csökken a dührohamok és a kényszeres cselekedetek gyakorisága. Később hagyjuk el a glutént majd ezután a keményítőt is.

A diéta elsőre ijesztőnek tűnhet, de néhány hét alatt könnyen rá lehet állni. A javulás hamar megkezdődik, a méreganyagok teljes kiürüléséhez azonban szükség lesz egy-két évre. Nikoletta kisfia másfél év alatt hagyta el szinte az összes autisztikus tünetét.

A Soha többé autizmus előadás-sorozat teljesen ingyenes, a régebbi alkalmak közül jó pár az interneten is megtalálható.

Emellett szintén ingyenesen letölthető a részletes tájékoztató füzet, a Facebook-csoportban pedig az érintett szülők a lelki támogatáson kívül még hasznos tanácsokkal – például receptötletekkel – is segítik egymást.

Indexkép: youtube

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja