A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Öthónapos baba halt meg a kórházban - túl sok lázcsillapítót kapott

Faragó Tamás [cikkei] - 2018-07-11
Túladagolt lázcsillapító okozta Zénó tragédiáját.
Öthónapos baba halt meg a kórházban - túl sok lázcsillapítót kapott

Hörgőgyulladásnak indult Zénó esete - a megengedett mennyiség háromszorosát kapta az öthónapos kisfiú a lázcsillapítóból

Édesapja, Juhász Albert idézte fel a tragédia előzményét: "Pénteki nap volt, Zénó nagyon köhögött, fulladt. Elvittük a háziorvoshoz, majd a tanácsára bementünk a kórházba. Hörgőgyulladást állapítottak meg. Másnap be is lázasodott a kisfiunk. Egy kúp lehúzta a lázat, de este megint rosszabbul lett. Végig ott voltunk mellette" - mondta el a Blikknek az összetört férfi.

Zénó állapota azonban nem javult; levegőért kapkodott és a láza sem ment le, ezért a szülők fél 11-kor megint segítséget kértek. A kórházban azt mondták, hogy arra már nincs idő, hogy másik kórházba vigyék, ezért láz- és fájdalomcsillapítót adtak neki vénásan - mint utólag kiderült, háromszor annyit, amennyit lehetett volna, mondta sírva Juhász Albertné Anita, a kisfiú édesanyja.
 

Sajnos ez sem segített: Zénó éjjel már vért hányt

A babát végül egy másik kórházba szállították át, azonban a zárójelentésben nem szerepelt, hogy mivel és mennyiszer kezelték a kisfiút, és a véres hányásról sem tettek említést; még az átszállítást végző mentők sem tudtak róla - Zénót a másik kórházban már nem tudták megmenteni.

Gyomorvérzést esetlegesen okozó gyógyszerek szedése esetén a vérzés kialakulásának esélye akkor növekszik, ha azonos hatóanyagú készítményből a megengedettnél többet vagy többfélét kap a beteg.
Dr. Bense Tamás családorvos szerint vénásan egyáltalán nem szabad adagolni egy ekkora gyereknek ilyen szert, amit Zénó kapott: "Csecsemőknél és gyermekeknél szörnyen kényes feladat a lázcsillapítás, de a gyakorlat szerint vénásan sosem adjuk a gyógyszert. Szirupban, kúpban, legutolsósorban tablettában adható kicsiknek", mondta a szakember.
 

Dr. Ábrahám László, a család ügyvédje szerint ez az eset iskolapéldája annak, hogy a Magyarországon bekövetkező kórházi halálesetek 40%-a orvosi mulasztás miatt történik

Az intézmény, ahová a kisfiút először vitték, az üggyel kapcsolatos vizsgálatot azzal akarta lezárni, hogy azt ugyan elismeri, hogy az alkalmazott gyógyszer dózisa és vénás adagolása nem felelt meg a szabályoknak, ám Zénó halála ügyében nem tartja magát felelősnek.

Zénó szülei pert indítanak.

Indexkép: pics_pd / pixnio

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja