A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Életveszélyes lehet a gyerekekre az elektromos cigaretta

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2018-01-02
Sok dohányos - köztük számtalan kisgyermekes szülő - szokik rá az elektromos cigarettára annak reményében, hogy így kevésbé károsítja magát és a családját. Az ezen készítményekhez használt folyékony nikotin azonban életveszélyes a gyermekekre nézve - írja a Healthychildren.org.
Életveszélyes lehet a gyerekekre az elektromos cigaretta

2014 decemberében egy egyéves kisgyermek folyékony nikotintól kapott mérgezésben veszítette életét – ez volt az első eset az Egyesült Államokban, amikor ezzel a szerrel hozták összefüggésbe egy gyerek halálát. 2015-ben közel 2500 esetben fordultak a szülők hasonló problémával orvoshoz.

Kyran Quinlan, az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia Sérülés, Erőszak- és Mérgezésmegelőző osztályának elnöke arra világított rá, hogy ezen anyagok közül némelyik kifejezetten vonzónak tűnik a gyerekek számára: „Az utántöltők több száz különböző ízben készülnek, közülük némelyik már színre is tetszetős a gyerekeknek. Hiába van szó kis mennyiségről, ez ekkora dózisban is halálos méreg. Szerintem az embereknek eszükbe sem jut a folyékony nikotin, amikor azt veszik számba, milyen mérgező anyagok találhatóak az otthonukban.”

Magyarországon a folyékony nikotint gyermekzáras kupakkal árusítják, ennek ellenére nem árt a fokozott óvatosság. Leginkább az egy-kétéves gyermekek vannak veszélyben, de minden ötévesnél fiatalabb gyereket nevelő szülőnek oda kell figyelnie arra, hogy a készítmény még véletlenül se jusson a kicsi keze ügyébe.

„A folyékony nikotin háromféle módon fejtheti ki mérgező hatását. A szájba kerülve lenyelés nélkül is felszívódik a nyálkahártyán keresztül, akárcsak a nikotinos rágógumi. Lenyelés esetén az emésztőrendszer alsó részén, a béltraktuson keresztül szívódik fel. Még a bőrrel érintkezve is bejuthat a szervezetbe, mint a nikotinos tapasz” – magyarázta a szakember. Egy 10-12 kilogrammos kisgyerek számára már egy teáskanálnyi folyékony nikotinkoncentrátum is végzetes lehet.

Ha felmerül a gyanú, hogy a kisgyermek kapcsolatba kerülhetett folyékony nikotinnal, a következő tünetek észlelésekor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni:

  • hányás
  • szapora szívverés
  • idegesség
  • ha a gyerek ránézésre rosszul néz ki
  • légzési nehézségek
  • fokozott nyáltermelés

Fotó: Ecig Click / flickr

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja