SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Rotavírus: az egész családot védi a beoltott baba!

Családinet [cikkei] - 2017-05-18
Nemcsak súlyos anyagi és lelki terhektől, de egészségügyi kockázattól is megóvjuk a családot a csecsemők oltásával
Rotavírus: az egész családot védi a beoltott baba!

Jelentős anyagi ráfordítástól és lelki terheléstől óvhatják meg családjukat azok a kisgyermekes szülők, akik időben gondoskodnak kisbabájuk rotavírus elleni védelméről – hívják fel a figyelmet egészségügyi szakemberek. A rotafertőzés gyakorlatilag elkerülhetetlen: világszerte szinte minden kisgyerek átesik rajta különböző súlyossággal.1 A testvéreket, szülőket, idős, beteg nagyszülőket, együttélő rokonokat is a csecsemő immunizálásával lehet megvédeni, hiszen a rotavírus ellen nincs hatékony gyógyszer – csak a fertőzés elkerülése. A rotaoltás immár 81 ország oltási rendjében szerepel[1] és hazánkban is egyre több önkormányzat ismeri fel a megelőzés fontosságát.

A világ egyik legelterjedtebb fertőző betegsége ellen létezik védőoltás, sokan mégsem élnek vele. Pedig ez az oltás még szúrással sem jár: szájon át beadható. A rotavírus fertőzés híg, vizes hasmenést, hányást okozó betegség, amelyen óvodáskor végére a kisgyermekek szinte kivétel nélkül átesnek, függetlenül attól, hogy hol és milyen higiéniai körülmények között élnek.[1] Magyarországon a rotavírus-fertőzéssel kórházba kerülő kisgyermekek több mint 60 százaléka 24 hónapnál fiatalabb, és 3 százalékuk szorul intenzív osztályon ellátásra.[2]

Dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke hangsúlyozta: „Az egyik oldalon ott vannak a riasztó tények: ez a vírus gyakorlatilag minden gyereket megfertőz, heveny hasmenéssel, hányással jár, a csecsemőket kiszáradással fenyegeti. A rotavírus-fertőzéssel kórházba kerülő gyermekek átlagosan 3-7 napig tartó kezelésre szorulnak, de az otthon gyógyuló kis beteget is ápolni kell, tehát a szülők kiesnek a munkából. A másik oldalon pedig ott a fájdalom nélkül beadható védőoltás, ami hatékonyan véd a súlyos rotavírus fertőzéstől. E közül a két lehetőség közül választhatnak a szülők.”

A fejlett országokban a rotavírus elsősorban 3-35 hónapos kor közötti gyerekeknél okoz hasmenéssel, kiszáradással járó betegséget.[3] A rotavírus ellen nem létezik gyógyszer, a leghatékonyabb védekezési mód a védőoltás[4]. A betegség egyszeri átvészelése sem jelent biztos védettséget a későbbiekre, még akkor sem, ha sok gyermekben kialakul valamilyen szintű immunitás az adott vírustörzs ellen.
 

Unoka védi a nagymamát!

Fontos megjegyezni, hogy rotavírus-fertőzés bármilyen életszakaszban előfordulhat, időskorban is.[1]

„Ez az a ritka eset, amikor a kisgyermek védi meg a nagymamát, azzal, hogy megkapja a védőoltásttette hozzá dr. Torzsa Péter PhD, családorvos. A rotavírus ugyanis borzasztóan ragályos: a gyerek hazaviszi a bölcsiből, oviból, játszótérről és pillanatok alatt megfertőzheti a család arra fogékony tagjait. Nemcsak a testvéreit, de a felnőtteket is. Márpedig egy heveny hasmenéses fertőzés nagyon megterheli az idős, beteg emberek szervezetét, ezért a védőoltást kapott gyerekek közvetett módon védik a családtagjaikat is.”

Közösségben, bölcsődében, óvodában nagyon gyorsan terjed a gyerekek között a fertőzés. A vírus életképes marad a játékokon, jelen lehet a mosdóban és a konyhában, a fertőzött széklettel szennyezett tárgyakról, kézről pedig közvetlenül is bejuthat a gyermek szervezetébe. A hagyományos tisztítószerek hatástalanok a vírus ellen,[2] a szappannal történő kézmosás is csupán a vírusok 75%-át távolítja el. A rotavírus kifejezetten ellenálló vírusfajta, az emberi kézen órákig, míg a tárgyakon (például játékokon) akár több napon át is életképes[3].

„Gyakori tapasztalat, hogy a kórházba kerülő gyermekek szülei ugyancsak megfertőződnek a vírussal a kórházi tartózkodás alatt, így nekik is viselniük kell a betegség tüneteit, a szülők sokszor egymást kénytelenek váltani a gyermek ápolásában – mondta el Dr. Torzsa Péter.  Hazatérve sajnos az otthon lévők sincsenek biztonságban: az idős nagyszülők, szülők, testvérek is megbetegedhetnek.”

A rotavírus ráadásul megterheli a családok és az állami egészségügyi ellátórendszer büdzséjét is: egy kórházi kezelésre szoruló betegre jutó átlagos kezelési költség (elsősorban a kórházi ellátás költsége) Magyarországon közel 100.000 forint, ami éves szinten mintegy 465 millió Ft kiadást jelent az egészségügynek.[4],[5] A családi kasszának is jelentős kiadást jelenthet a gyógyszerek, pelenka, törlőkendő, fertőtlenítőszerek megvásárlása, ráadásul a betegápolás miatt a szülők kiesnek a munkából is. Ehhez adódhat még a bébiitalok, a sópótlók, és a bélflóra helyreállítását segítő gyógyszerek költsége is. Ezek a költségek és a velük járó lelki terhek pedig arányosan nőnek akkor, ha a család több tagja is megfertőződik.

Hazánkban minden évben körülbelül 5-7 ezer rotavírus-gastroenteritis fertőzöttet regisztrálnak.[6] Gyermekgyógyász szakemberek becslése szerint a megbetegedések száma ennél valójában jóval magasabb lehet, hiszen az enyhe eseteket nem diagnosztizálják és nem jelentik. A védőoltás széleskörű elterjedése előtt évi kb. 450.000 haláleset volt írható a rotavírus fertőzés számlájára világszerte.[7] Az áldozatok szinte kizárólag gyerekek voltak, elsősorban szegény afrikai és ázsiai országokból.

Egy 2008-as felmérés szerint a rotavírus fertőzés éves szinten 114 millió esetben igényel otthoni ápolást, 24 millió esetben fordulnak miatta orvoshoz, és 2,4 millió esetben kórházi kezelést is szükségessé tesz.[1]

Ma már az EU 8 országában[2] része a rotavírus elleni oltás a kötelező oltási sornak, de korábban a rotavírus 3,6 millió megbetegedést okozott évente az 5 év alatti gyerekek korcsoportjában az uniós tagállamokban, ebből 700 ezren fordultak orvoshoz a tünetek miatt, és a betegek közül mintegy 87 ezren kerültek kórházba. [3],[4]

Itthon 100.000 ötévesnél fiatalabb gyerek közül 900 igényel kórházi kezelést a rotavírus fertőzés miatt, hozzávetőleg 7200 gyermeket visznek a szülei orvoshoz, további kb. 29.000 orvosi kezelés nélkül vészelheti át a betegséget.[5]


A védőoltást nem lehet halogatni

„Sok szülő azt gondolja, hogy még bőven ráér a védőoltás beadásával, de a korai védelem kulcsfontosságú. A legtöbb védőoltással ellentétben a rotavírus elleni vakcina beadásának nemcsak alsó, hanem felső életkori határa is van, amit be kell tartani”hívta fel a figyelmet Dr. Póta György.

Már 6 hetes kortól elkezdhető, és a kétadagos oltási sorral 12 hetes korra kialakítható a védelem. Fontos azonban, hogy a baba 24 hetes kora előtt kapja meg mindkét adag vakcinát.[6] A háromadagos vakcinával legkésőbb a baba 32 hetes koráig be kell fejezni az oltási sorozatot21. Mindkét vakcina adható egy időben az életkorhoz kötött kötelező védőoltásokkal20,21.

A vakcinák biztonságosságát és hatékonyságát széles körben végzett klinikai tesztek során vizsgálták. A kétadagos védőoltás 7 különböző rotavírus törzs, a háromadagos 5 rotavírus törzs ellen mutat védelmet.20,[7] Az immunizálás további előnye, hogy nem csupán a szezonális fertőzéstől védhet, hanem a kórházban, orvosi rendelőintézetben esetlegesen felbukkanó rotavírussal szemben is. A hasmenés miatt kórházban kezeltek 36%-ánál a betegség hátterében ugyanis a rotavírus állt.[8]


Nyáron is fertőz

Bár a „rotaszezon” nem elsősorban a nyári hónapokra esik, az utazások, nyaralások alatt a fertőzés veszélye fokozott, hiszen napokon keresztül idegen helyen, vagy útközben tartózkodik a család. A gyermekek az izgalmas, új környezetben még kíváncsibbá válnak és mindent megfognak, ami a kezük ügyébe kerül.

Ráadásul a szokottnál többet használjuk ilyenkor a közösségi pelenkázókat, mosdókat és a tömegközlekedési eszközöket is, és az üdülőhelyek játékai, sporteszközei, közösségi terei is vírusforrásokká válhatnak. Ráadásul a külföldi nyaralás idején elkapott rotavírus-fertőzés – idegen környezetben, helyismeret, esetleg nyelvtudás nélkül – nemcsak megterhelő és ijesztő lehet a babának és mamának, de jelentős, nem tervezett pluszköltségekkel terhelheti meg a nyaralásra szánt keretet.


Csökkenő terhek az oltó országokban

A rotavírus elleni védőoltás már 81 ország oltási rendjében szerepel2. A rotavírus elleni védőoltás jelentősen csökkentette a betegséggel összefüggő kiadásokat az USA-ban és több magas/közepes jövedelmű országban. A vakcinát az állami oltási programba illesztő országokban gyorsan és radikálisan zuhant a rotavírus esetek és kórházi kezelésre szorulók száma Ausztriától Finnországig. Ezekben az országokban a rotavírus okozta kórházi kezelés szükségessége 49-92%-kal csökkent, és általában a hasmenés miatt ápoltak száma is 17-55%-kal.[1]

Bár Magyarországon is időről-időre felmerül, hogy a rotavírus elleni vakcinát a nemzeti oltási rendbe emelik, a betegség elleni térítésmentes védekezés egyelőre csak önkormányzati finanszírozású prevenciós programok segítségével érhető el.

Mór önkormányzata 2015-ben döntött úgy, hogy mentesíti a kisgyermekes családokat a rotafertőzés terheitől és támogatja a védőoltást a csecsemők számára.

"Mór városa mindig is felelősséget vállalt az egészséges szemléletmód kialakításábanfogalmazott Törő Gábor, a város országgyűlési képviselője. Ezért is voltunk támogatói a különböző programoknak, szűrőnapoknak. Mór az országban elsőként vállalta át a HPV-védőoltás költségét a szülőktől, majd miután a vakcina állami támogatásban részesült, a rotavírus elleni küzdelmet is támogatni kezdtük. Mert hiszünk az örök alaptételben: nincs nagyobb kincs, mint az egészséges gyermek mosolya!"

A népszerű vakcinaprogramban két év alatt mintegy 300 kisbaba kapta meg a rotavírus elleni védőoltást.

Források:

[1] http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics/rotavirus/pages/factsheet.aspx
[2] http://www.path.org/vaccineresources/files/PATH-Worldwide-Rotavirus-Vaccine-Introduction-Map-EN-2016.05.01.pdf
[3] http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics/rotavirus/pages/factsheet.aspx
[4] Nemes Éva, Ales Tichopad; A Rotavírus gastroenteritis okozta költségteher vizsgálata Magyarországon Magyar Gyermek-Gasztroenterológiai Társaság IV. Kongresszusa 2014. október 2-4. (Absztrakt)
[5] Dennehy PH. Infect Dis Clin N Am 29 (2015) 617-635
[6] Weekly epidemiological record WHO, No. 5. 2013., 88, 49-64
[7] EuroRotaNet: Annual Report 2014 https://www.thl.fi/documents/533963/1527557/EuroRotaNetAnnualReport6th_2014.pdf/7e4386c0-0e09-4e18-8576-95031eaf2680
[8] Dennehy PH. Advances in Pediatrics 59 (2012) 47-74
[9] Dennehy PH. Infect Dis Clin N Am 29 (2015) 617-635
[10] Nemes Éva, Ales Tichopad; A Rotavírus gastroenteritis okozta költségteher vizsgálata Magyarországon Magyar Gyermek-Gasztroenterológiai Társaság IV. Kongresszusa 2014. október 2-4. (Absztrakt)
[11] Tichopád A. Value in health regional issues 10C (2016) 53-60
[12] OEK EPINFO, 23. évf. 46. szám 2016. november 25.
[13] Weekly epidemiological record WHO, No. 5. 2013., 88, 49-64
[14] Dennehy PH. Infect Dis Clin N Am 29 (2015) 617-635
[15] http://www.path.org/vaccineresources/files/PATH-Worldwide-Rotavirus-Vaccine-Introduction-Map-EN-2016.05.01.pdf
[16] Soriano-Gabarro M et al. Pediatr infect Dis J 25(1):S7-S11.
[17] http://ecdc.europa.eu/en/publications/Publications/Rotavirus-impact-vaccination-April-2013.pdf
[18] Tichopád A. Value in health regional issues 10C (2016) 53-60
[19] Rotarix alkalmazási előírás és betegtájékoztató
[20] Rotateq alkalmazási előírás
[21] Dennehy PH. Infect Dis Clin N Am 29 (2015) 617-635

Cikk forrása: Pr-ego Kommunikációs Ügynökség

Fotó: Aneta Blaszczyk/FREEIMAGES

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja