SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

A rövidlátást nem lehet kinőni

Családinet [cikkei] - 2017-04-12
Európában minden negyedik ember rövidlátó, és ez az arány várhatóan növekedni fog, mert a szem már gyerekkorban fokozott megterhelésnek van kitéve, különösen a rendszeres számítógéphasználat és az okoseszközök, illetve az olvasásos tanulás miatt - mondta Dr. Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója.
A rövidlátást nem lehet kinőni

A professzor a gyerekek leggyakoribb szemészeti problémái közt említette még a kancsalságot, illetve a veleszületett szürke- és zöldhályogot, amelyeket kisebb műtéti beavatkozásokkal már fiatal korban jól lehet kezelni.

A közhiedelemmel ellentétben a rövidlátás nem múlik el a kor előrehaladtával, vagyis nem lehet kinőni – mondta Dr. Nagy Zoltán Zsolt. Ez azzal magyarázható, hogy a rövidlátás kialakulásának alapvetően anatómiai okai vannak: akkor jelentkezik, ha a csontos szemüreg hosszabb a normálisnál, illetve a lencse felszínének domborúsága is okozhat fénytörési problémát, ami gyengíti az éleslátást – magyarázta a professzor hozzátéve, szemtornával nem lehet befolyásolni az anatómiai adottságokat. A klinikaigazgató szerint 1-1,5 dioptria felett már mindenképpen szemüveg viselése ajánlott, és nem kell attól tartani, hogy a szem ettől „ellustul” és tovább romlik, ellenben az elhanyagolt rövidlátás komoly terhelést jelent a szemnek.

Európában az emberek 25%-a rövidlátó, a gyerekek esetén is hasonló arány figyelhető meg, és az elektronikai eszközök, valamint az olvasásos tanulás miatt várhatóan ez az arány tovább fog növekedni – hangsúlyozta Dr. Nagy Zoltán Zsolt. A klinikaigazgató szerint tanácsos a gyerekeknek minél kevesebb időt tölteni a számítógép és a különböző okoseszközök képernyője előtt, mivel a közeli használat az alkalmazkodási izmokat veszi igénybe, ami szintén okozhat rövidlátást, vagy fokozhatja a már meglévő problémát. A szabadban tartózkodás vagy kirándulás, azaz amikor 5 méternél messzebbre tudunk nézni, jót tehet a szemnek, mert az alkalmazkodási izmok ilyenkor nyugalmi állapotba kerülnek – javasolta.

Dr. Nagy Zoltán Zsolt kiemelte, bizonyos genetikai betegségek is gyakran jelentkeznek gyermekkorban, ilyen a veleszületett szürke-, illetve zöldhályog. Ezek elhanyagolása jelentősen ronthatja az életminőséget, a korán – akár 2-3 hónapos korban – elvégzett műtéttel azonban elérhető, hogy a potenciálisan vakságra ítélt gyerekek teljes életet tudjanak élni.

Az első gyermekszemészeti osztály 30 évvel ezelőtt jött létre Magyarországon, Szegeden. ezt követte 1992-ben a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikája, ahol a gyermekszemészeti ambulancián országos lefedettségű ellátást végeznek. A klinika célja, hogy továbbra is a gyermekszemészet élvonalában maradjanak, ezért folyamatosan szakirányú továbbképzéseket tartanak a szemész szakorvosoknak – mondta az igazgató. A most megjelent első magyar nyelvű gyermekszemészeti tankönyv biztos szakirodalmi alapot ad a gyermekszemészeti ismeretek magyar nyelvű elsajátításához, ennek megírásában döntő többségben a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának orvosai vettek részt.

Forrás: Semmelweis Egyetem
Fotó: logesdo/pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Vannak olyan szülők, akik elvárják a gyereküktől, hogy legyenek hálásak a felnevelésükért - és ezt a kártyát általában vitás helyzetekben húzzák elő. De vajon tényleg tartozunk a szüleinknek?
A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

Olyan nincs, hogy egy csecsemő ne kötődjön a gondozójához. Az azonban nem mindegy, hogy milyen minőségű ez a kötődés, hiszen ez a későbbiekben a további kapcsolataira is hatással lesz.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

A szülők szerint a vizsgálat nagyon gyorsan lezajlott, az orvos kúpot írt fel a hányásra, és azt mondta, a kisfiú nincs kiszáradva. Másnap már újra kellett éleszteni, de már nem tudták megmenteni őt.
A szerkesztő ajánlja