SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Góckutatás: rejtélyes betegségek nyomában

Családinet [cikkei] - 2016-01-29
Hajhullást, bőrproblémákat, sőt, akár szívbelhártya-gyulladást is okozhat egy fel nem fedezett fogászati góc. A góckutatás okairól és lehetőségeiről dr. Iványi Zoltán, az Oxygen Medical fogorvos, szájsebésze beszélt.
Góckutatás: rejtélyes betegségek nyomában

Mi az a gócbetegség?

A gócfertőzés nem más, mint az a folyamat, amely során egy, a szervezet valamely részén fennálló helyi gyulladásból a baktériumok vagy azok toxinjai a szervezet más területeire jutnak, és megbetegítik az ott lévő szerveket. A helyi gyulladás maga a góc, a kiváltott betegség pedig a gócbetegség. Akkor gondolunk gócbetegségre, ha valamely szerv betegségének nem találjuk a közvetlen kiváltó okát.

Ilyenek lehetnek többek közt:
- hajhullás (foltos),
- egyes bőrgyógyászati betegségek, például ekcéma,
- ízületi problémák,
- vesegyulladás,
- kisebb, görcsös állapotok,
- gyermekkori asztma,
- nőgyógyászati, főként petefészekkel kapcsolatos betegségek,
- férfi nemi szervekkel, prosztatához kapcsolódó betegségek.


A baktériumok útja

A baktériumok testünk természetes lakói, és ha egyensúlyban van jelenlétük az immunrendszerünk működésével, akkor egészségesek vagyunk. Ugyanakkor, ha felborul az egyensúly, a kórokozók - amelyeknek egyik lehetséges „lakhelye” a szájüreg - a véráramba juthatnak, és más szervet károsíthatnak. A szájüregben, a fog körül számos olyan pont van, ahol a baktériumok betegséget okozhatnak.

  • Fogágy: a nagy mennyiségű fogkő és a benne tenyésző baktériumok krónikus fogágy-gyulladást okozhatnak, amely a vérző fogíny miatt folyamatos sebfelszínt biztosít a kórokozók szervezetbe jutásához.
  • Fogbélüreg: a fogszuvasodás során a kórokozók a szuvas területről a fogbélüregbe, majd a gyökéren keresztül a csontba juthatnak. 
  • Gyökércsúcs: az itt kialakuló, gyakran tünetmentes krónikus gyulladás szintén lehetőséget ad a toxinoknak, baktériumoknak, hogy a véráramba kerüljenek.

Így ezeket a jelenségeket, valamint még az előretörésben lévő fogak csírazsákját fogászati gócnak tekinthetjük.


Fogászati góckutatás

Gyakran előfordul, hogy egy páciens kifejezetten csak egy fogászati probléma miatt érkezik a fogorvoshoz és mintegy véletlenül derül fény a gócbetegségre, de egyre gyakoribb az is, hogy más szakorvosok küldenek beteget a fogászatra gócbetegség gyanújával. 
- Ha fogászati góckutatásra érkezik a páciens, elsősorban a szájüreget, a szájnyálkahártyát és a fogínyt vizsgáljuk, de megtörténik a mandulák megtekintése is – ismerteti dr. Iványi Zoltán, az Oxygen Medical fogásza, szájsebésze. – Gyulladás után kutatunk, felmérjük, milyen mértékű a fogkövesség, van-e szuvasodás vagy fogágybetegség. Speciális vizsgálatokkal a fogbél állapotára is tudunk következtetni. Góckutatás során nagyon fontos a panorámaröntgen, amely segít abban, hogy észrevegyük az elő nem tört fogakat és a fogakat körülvevő csontos képletek esetleges elváltozásait. Ha sikerül beazonosítanunk és kezelnünk a bajok forrását, az gyakran életminőség javulást eredményez akár évek óta tartó problémák esetén is.
A nem szűnő, látszólag „ok nélküli” tünetek forrásának kivizsgálása során tehát elengedhetetlen a fogászati vizsgálat, de az éves szűréseken is fény derülhet egy-egy rejtett gócra.
 

Forrás: www.oxygenmedical.hu
Fotó: stockimages/FreeDigitalPhotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja