A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Védőoltások: veszély vagy segítség?

Kókai Kata - 2005-06-26
Egyes amerikai felmérések szerint a szülők inkább nem kérnek védőoltást gyermekeik számára, mert attól tartanak, az oltás többet árt, mint használ.
Védőoltások: veszély vagy segítség?

Több botránynak is szem- és fültanúi lehettünk az utóbbi években. Előfordult, hogy a rubeola-mumpsz-kanyaró elleni kombinált védőoltás beadása után a kisgyermekeknél az autizmus jeleit fedezték fel. Nagy-Britanniában, Svédországban és Amerikában egyaránt végeztek vizsgálatokat, de egyértelműen egyik esetben sem tudták kimutatni a védőoltás, és a kialakult fejlődési rendellenességek közötti kapcsolatot.

A fejlődési rendellenességekért egy az oltóanyagban található, higanytartalmú tartósítószert hibáztattak, melyet több országban már nem használnak. Tökéletes megoldást azonban nem jelenthet a védőoltás mellőzése, hiszen az így meg nem előzött betegségek nagyobb eséllyel okoznak súlyos problémát a gyermeknek, mint maga a védőoltás.

1998-ban Wakefield angol kutató és társai tettek említést egy orvosi szaklapban a védőoltások és az autizmus közötti kapcsolatra. Elméletük szerint a rubeola-mumpsz-kanyaró elleni kombinált védőoltás elősegítheti az autizmus kialakulását. Bár ezt az állítást (feltételezést) több tudományos kutatás is megcáfolta, a média rémhírként, s szenzációként kezelte a felfedezést, így a szülők egyre kevésbé bíztak meg a kormány által kiadott közleményekben, s gyermeküket megóvandó elmulasztották a védőoltások beadását.

Lassan hazánkba is eljutottak a rémhírek, és ismételten a sajtó okozott álmatlan éjszakákat a gyermekükért aggódó szülőknek. Az ANTSZ közleménye szerint a hazánkban használt oltóanyagok meg felelnek a WHO (Ehészségügyi Világszervezet) követelményeinek. Emellett, ha valaki kellő figyelmet fordít a környező országok egészségügyi helyzetére, könnyen észreveheti, mennyivel több a nem egyszer halált okozó megbetegedések száma azon országokban, ahol a lakosság nem részesül a megfelelő védőoltásokban.

Szintén az ANTSZ oldalán olvashattunk a védőoltás okozta autizmus körüli vitákról, melyek mára ugyan már lezárultak, mégis rengeteg problémát okoztak. Angliában a botrány kirobbanása után egyre kevesebb szülő engedélyezte gyermeke védőoltását, s ezáltal súlyos kanyarójárvány alakult ki, mely több halálos áldozatot is követelt.

A hazánkban használt oltóanyagok a WHO által is elismertek, s emellett az Európai Uniós Gyógyszerkönyv előírásainak is megfelelnek. A védőoltások beadásának elmulasztása súlyos betegségek kialakulását segíti elő, melyek kialakulására jóval nagyobb az esély, mint egy védőoltás által okozott mellékhatás megjelenésére.

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja