SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Átmeneti oltóanyaghiány miatti változások a kötelező védőoltásokban

Családinet [cikkei] - 2015-04-21
A gyártó nem tudja a szerződés szerinti határidőre szállítani a torokgyík, a szamárköhögés, a merevgörcs, a járványos gyermekbénulás, valamint a Haemophilus influenzae b (Hib) elleni ötkomponensű védőoltást - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az MTI-vel az Országos Tisztifőorvosi Hivatalhoz érkezett gyártói jelzésre hivatkozva.
Átmeneti oltóanyaghiány miatti változások a kötelező védőoltásokban

Az ÁNTSZ közleménye szerint az országos tiszti főorvos ideiglenes változtatást rendelt el a kötelező védőoltási rendben. Az erről szóló utasítást hétfőn kapták meg a házi gyermekorvosok, az érintett háziorvosok, valamint a védőnők.
    
Az ÁNTSZ az MTI-t úgy tájékoztatta, hogy az érintettek száma 45-50 ezer körül van, fele-fele arányban csecsemő és egy-két év közötti kisgyermek, és csaknem százezer oltóanyag késik.
    
A csecsemők a kötelező védőoltási rend alapján három alkalommal kapják meg az ötkomponensű oltóanyagot, amely a torokgyík (diphteria), a szamárköhögés (pertussis) és a tetanusz (közismert nevén DiPerTe) mellett a járványos gyermekbénulás és a Hib okozta agyhártyagyulladás ellen is véd. Ugyanezzel az oltóanyaggal oltják újra a gyermekeket egy- és kétéves koruk között.

A közlemény szerint - az országos tiszti főorvos utasítása alapján - a 2015. január 1. és március 31. között született csecsemők az ötkomponensű védőoltást 2, 4 és 6 hónapos korban kapják meg. A 2013. október 1. és december 31. között születettek esedékes újraoltására 21 hónapos korban kerül sor.
    
Az ÁNTSZ hangsúlyozta, hogy mindez a betegségek elleni védettség kialakulását nem befolyásolja, és megfelel az oltóanyag úgynevezett alkalmazási előiratának (amelyet a gyógyszerészeti hatóság vizsgált és engedélyezett).
    
Az ÁNTSZ arról is tájékoztatott, hogy a járványügyi biztonság fenntartása és a védőoltások folyamatosságának biztosítása érdekében májusban az öt említett betegség ellen átmenetileg másik két oltóanyagat alkalmaznak. Az országos tiszti főorvos utasítása rendelkezik ennek módjáról is annak érdekében, hogy emiatt a csecsemőket ne kelljen a korábbinál többször megszúrni. Így ez a beadás módjában és a vakcina összetételében is teljesen megegyezik az ötkomponensű védőoltással.
    
A hazai védőoltási rend biztonságos működtetése érdekében a kötelező védőoltásokhoz szükséges oltóanyagok beszerzése során az ÁNTSZ mindig több hónapra elegendő tartalék fenntartására törekszik. A nemzetközi piacon évek óta jelentkeztek problémák az ötkomponensű oltóanyag ellátásában, amit Magyarországon eddig a tartalékok felhasználásával lehetett kompenzálni - írták.
    
Az ÁNTSZ folyamatosan kapcsolatban áll a gyártóval a védőoltások folyamatosságának biztosítása érdekében - közölte a szolgálat.

Összegezve: 

 

2, 3, 4 hónapos korban esedékes oltások:

2015.január 1 és március 31. között született csecsemők a kötelező oltásaikat a következőképpen kapják:

Pentaxim (DiPerTe+ HIB+ IPV) és Prevenar13 (pneumococcus) 2 hónapos korban (2015. március, április, május)

Pentaxim és  Prevenar13 (pneumococcus ) 4 hónapos korban (2015. május, június, július)

Pentaxim  6 hónapos korban (2015.július, augusztus, szeptember)

Májustól a Pentaxim helyett két oltóanyag (Tetraxim és ActHib) együtt, egy fecskendőbe szívásával oltják az érintett korosztályt.

18. hónapos korban esedékes oltás:

2013. október 1 és december 31. között született csecsemők a kötelező 18 hónapos oltást 21 hónaposan kapják (2015.július, augusztus, szeptember)


Forrás: MTI
Fotó: Baitong333/FreeDigitalPhotos.net

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja