SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Októberben elkezdik a hetedik osztályos lányok HPV elleni védőoltását

Családinet [cikkei] - 2014-07-17
Októberben elkezdik a hetedik osztályos lányok HPV (humán papillomavírus) elleni védőoltását - hangzott el az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnál (ÁNTSZ) a méhnyakrák elleni védelemről tartott háttérbeszélgetésen.
Októberben elkezdik a hetedik osztályos lányok HPV elleni védőoltását

Az oltóanyagot szeptemberben kezdik el szállítani az iskolákba

Molnár Zsuzsanna, az Országos Epidemiológiai Központ járványügyi osztályának epidemiológus főorvosa elmondta: a HPV elleni védőoltást a 12. életévüket betöltő lányoknak térítésmentesen biztosítják. A vakcinát az iskola-egészségügynek kötelessége felajánlani, de a szülők és a gyerekek döntenek arról, hogy igénybe veszik-e. A szükséges - szigorú kritériumoknak megfelelő - oltóanyag már megvan, szeptemberben kezdik kiszállítani az iskolákba. Az első dózist októberben, a másodikat jövő áprilisban kaphatják meg a lányok.     

A főorvos kitért arra is, hogy az iskola-egészségügyi szolgálat már június végén kapott tájékoztatást az oltásról, és a jövő hónapban további információkkal segítik őket. Augusztus végén a védőnők és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ segítségével gyűjtik majd össze a lehetséges oltandókat, köztük a magántanulókat, valamint az egyházi vagy alapítványi iskolák diákjait is. Ezzel együtt a szülőknek, gondviselőknek levélben küldenek tájékoztatást, mellékelve a kitöltendő nyilatkozatot.

A 12. életévét betöltött hetedik osztályos lányok kapják ingyen az oltást
    
Az OEK főorvosa kérdésre válaszolva elmondta, hogy térítésmentesen csak a hetedik osztályos, 12. évüket betöltött lányok kaphatják meg az oltást, de gyógyszertárban is megvásárolható lesz. 
    
A szakemberek szerint a leghatásosabb, ha a szexuális élet megkezdése előtt kapják meg a lányok az oltást, ugyanakkor hozzátették: bármilyen életkorban be lehet adatni. 

Cél, hogy minden lány megkaphassa a védőoltást   

Oroszi Beatrix, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal főosztályvezetője azt mondta: céljuk, hogy minden lány megkaphassa az oltást. A szakember elmondta, hogy Európában Magyarországgal együtt húsz országban vezették be az oltást, de az Egyesült Államokban és Kanadában is sikerrel alkalmazzák a vakcinát.    

Oroszi Beatrix ismertette: a méhnyakrák olyan rosszindulatú megbetegedés, amelynek hátterében a HPV áll. A szexuálisan aktív nők 50-80 százaléka átesik ilyen fertőzésen, így szinte az összes nő kockázatnak van kitéve. A HPV-fertőzésnek ráadásul nincsenek tünetei, sokáig lappanghat a szervezetben, sok év eltelhet, mire kóros elváltozás alakul ki. Ugyanakkor a nők többségénél nem alakul ki kóros elváltozás vagy méhnyakrák - hangsúlyozta. 

A HPV-nek több mint száz típusa ismert. Az önkéntesen és térítésmentesen igénybe vehető vakcina elsősorban azon két HPV-típus ellen véd, amely a méhnyakrákok mintegy 70 százalékát okozzák - ismertette.
    
Oroszi Beatrix azt is elmondta, hogy Magyarországon a 15 és 44 év közötti nők körében a második leggyakoribb daganattípus, a méhnyakrák miatti halálozás több mint két és félszerese az európai átlagnak. Magyarországon 2008 és 2012 között évente átlagosan 407-en haltak meg méhnyakrák következtében, pedig a betegség megelőzhető és - ha időben felfedezik - gyógyítható. Magyarországon 2008 és 2012 között évente átlagosan 1490 új méhnyakrák-megbetegedést diagnosztizáltak, és évente átlagosan 407 nő halt meg emiatt, pedig a betegség megelőzhető és - ha időben felfedezik - gyógyítható. A korai felismerés kulcsa pedig szűrés. 
    
Kovács Attila, helyettes országos tiszti főorvos kiemelte: a védőoltás eddig csak a fertőzés elleni küzdelem egyik módszere volt, most itt van a lehetőség, hogy rákot előzzünk meg vele. Mivel csak 2006-ban kezdték el a HPV elleni oltás beadását, még nincsenek arra vonatkozó adatok, mennyi időre nyújt védettséget, de az is lehet, hogy élethosszig tart a hatása - mondta.

Forrás: MTI
Fotó: David Castillo Dominici/ FreeDigitalPhotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja