A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

8 tipp a sportsérülések megelőzéséhez

Családinet [cikkei] - 2014-04-16
Közismert, hogy a sport mennyire pozitívan hat az egészségre, az önbizalomra, de nem szabad elfeledkezni a lehetséges sérülésekről sem. Dr. Dobos Márta, az Oxygen Medical holisztikus szemléletű ortopéd orvosa a biztonságos edzés legfontosabb szabályairól beszélt.
8 tipp a sportsérülések megelőzéséhez

Miért sérülünk meg?

Az amerikai National Institutes of Health intézete szerint a leggyakoribb sportsérülések jórészt a balesetek, a nem megfelelő tréning és a rossz felszerelés miatt következnek be, bár az is jellemző, hogy a sportolók nem melegítenek be, illetve nem jól mérik fel az edzettségüket. Az is előfordul, hogy egyfajta rosszul értelmezett teljesítménykényszer miatt a nem rendszeresen edzők túlterhelik magukat és úgy vélik, néhány hét alatt ledobhatják a felesleget, lefuthatják a maratoni távot. Az így bekövetkező leggyakoribb sportsérülések a rándulások, húzódások, törések, ficamok, izom-, térd- és Achilles-ín sérülések.  

Az egyensúly a lényeg

- A megelőzés egyik alapköve a test egyensúlyának megtalálása, kifejlesztése kellene, hogy legyen – hangsúlyozza Dr. Dobos Márta, az Oxygen Medical holisztikus szemléletű ortopéd orvosa. – Tudnunk kell, hogy minden egyes mozdulatunknál legalább két izomcsoport és ízületek is nyúlnak vagy éppen ellentétes mozgást végeznek. Az egyik legkiegyensúlyozatlanabb régió a hát alsó szakasza. Sokan nagy hangsúlyt fektetnek a hasizmaik erősítésére és elhanyagolják a derék körüli izmok edzését. A vállsérülések pedig gyakran amiatt következnek be, hogy miközben – különösen a  férfiak – hatalmas súlyokkal végeznek fekvenyomást, elhanyagolják a hát felső részének és a hátsó deltoidizmoknak az edzését. Dr. Dobos szerint a legfontosabb, hogy csak megfontoltan, jól felépítetten vágjunk bele az edzésekbe, jól mérjük fel képességeinket, és komolyabb sérülés vagy fájdalom esetén ne halogassuk az orvosi vizitet!

8 tipp a megelőzéshez

1. Pihenés
Bármennyire is szeretnénk formába lendülni, hetente legalább egy-két napot hagyni kell a regenerációra.

2. Szünetek
Az egyes gyakorlatok vagy éppen a játék során is fontos szünetet tartani, ez csökkenti a fáradást, a sérülésveszélyt.

3. Felszerelés
Minden sportot a megfelelő ruházatban, cipőben, védőfelszerelésben kell végezni! Mindazonáltal ezek birtokában is óvatosnak kell maradni, a legjobb térdvédő sem véd meg a veszélyes esésektől, rúgásoktól, sérülésektől.

4. Folyadék
Az edzés előtt, alatt és után is óvakodni kell a túlmelegedéstől és a dehidratációtól. Komoly megterheléskor ajánlottak az izotóniás sportitalok, de a víz is tökéletesen megfelel.

5. Izomerő
Fontos, hogy fokozatosan növeljük az izmok erejét, hiszen az erős izmok sok sérülést képesek megakadályozni.

6. Hajlékonyság
A nyújtás elengedhetetlen edzés előtt és után. A hajlékonyság képességét érdemes lassan kifejleszteni – az egyéni adottságokon belül.

7. Technika
Minden sportágban érdemes edző segítségét kérni, legalább addig, amíg meg nem tanuljuk az egyes mozgáselemek megfelelő végrehajtását.

8. Józanság
Ha versenysportot vagy győzelemre menő csapatsportot űzünk, ne a feltétlen győzelem legyen a cél, inkább a kemény munka és a játék öröme. Sokan sérültek már meg az erőn felüli terhelés miatt.   

Forrás: www.oxygenmedical.hu
Fotó: artur84 - FreeDigitalPhotos.net

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja