A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Bántalmazás- és baleset-megelőzés

Családinet - 2011-05-24
Gyógyító puszik, mosolygó almák, vitaminok, védőoltások, gyógytornák, a legmelegebb pulóverek, zoknik és rengeteg gondoskodás - mindent megteszünk gyermekünk egészségért, a betegségek megelőzéséért, de sajnos így sem tudjuk elkerülni a csetlő-botló gyermekek szinte mindennapos sérüléseit: a karcolásokat, horzsolásokat, az apró sebeket.
Bántalmazás- és baleset-megelőzés

A híradóban a szörnyű gyermekbalesetek láttán összeszorul a szívünk, és még a gondolatot is elhessegetjük, hogy a környezetünkben is előfordulhat hasonló tragédia. Az OGYEI tanácsait, iránymutatásait szem előtt tartva sokat tehetünk a súlyosabb balesetek elkerülésért. 

Hazánkban a 0-24 éves korosztályból véletlen balesetek miatt évente több mint 300 fiatalt veszítünk el, és mintegy 24 000-en kerülnek kórházba hasonló okok következtében.

Gyermekbaleset megelőzés

A legtöbb európai országhoz hasonlóan, egyéves életkor fölött Magyarországon is a külső halálokok következtében veszítjük el a legtöbb gyermek- és fiatal életet. Több gyermek és ifjú hal meg balesetek következtében, mint együttvéve az összes betegség miatt.

A balesetek gyakran hosszantartó egészségügyi ellátást, rehabilitációt vonnak maguk után, és maradandó egészségkárosodást, életminőség-romlást és munkaképesség-csökkenést okoznak. A következmények nemcsak az egyén, hanem az egész család jövőjét befolyásolják, és a társadalom számára is komoly terhet jelentenek.

A balesetek nem azonos mértékben veszélyeztetnek minden gyermeket és fiatalt. Az 1-4 éves kisdedek és serdülőkorúak, a fiúk, a fokozott kockázatvállaló magatartású fiatalok és a szegénységben élők baleseti kockázata nagyobb. A magas halálozási arány, a súlyos sérüléses balesetek hosszú távú következményei a nemzetközi szervezetek figyelmét is a balesetek megelőzésére irányították. Számos kutatás és nemzetközi tapasztalat igazolja, hogy van mód a súlyos sérüléssel járó balesetek számának jelentős csökkentésére és következményeik enyhítésére. Az Egészségügyi Világszervezet, az Európai Unió, az Európai Környezetvédelmi és Egészségügyi Miniszterek Konferenciája évek óta szorgalmazza, hogy az európai országok készítsenek az ország helyzetének elemzésére épülő nemzeti cselekvési tervet a gyermek- és ifjúkori balesetek megelőzésére.

Nemzeti gyermek- és ifjúságbiztonsági akcióterv (http://www.ogyei.hu/baleset/)

A dokumentum legkülönbözőbb területein dolgozó hazai szakemberek együttműködésének eredménye, amely a 0-24 éves korosztály véletlen baleseteinek megelőzését szolgálja. „Nemzeti összefogás a gyermekek és fiatalok nagyobb biztonságáért” küldetéssel, tíz éves időtartamra (2010-2019) fogalmazza meg céljainkat, valamint meghatározza az első 3 év (2010-2012) feladatait, illetve az eredmények mérésének módját. A program a legsúlyosabb kimenetelű baleseteket kívánja eredményesebben megelőzni úgy, hogy a gyermekek egészséges testi, lelki és szociális fejlődését ne akadályozza. Célul tűztük ki, hogy a 0-24 éves kor közötti véletlen balesetek miatt bekövetkező halálozást 10 év alatt 30%-kal csökkentjük. A cél megvalósulása esetén a hazai gyermek- és ifjúkori véletlen baleseti halálozás a legkedvezőbb helyzetben lévő európai országok jelenlegi halálozási szintjét érné el.

A fenti cél eléréséhez szükség van mind a közlekedési (gyalogos, kerékpáros, jármű utas és járművezető), mind pedig a nem-közlekedési (égés, fulladás, mérgezés, leesés, önakasztás/félrenyelés) balesetek megelőzésére. A közlekedésbiztonság területén a jármű utasok védelme szempontjából az úgynevezett passzív biztonsági eszközök (kornak és testsúlynak megfelelő méretű gyermekülés, biztonsági öv) használatának további javítása szükséges. A gyalogosok és kerékpárosok saját biztonságukat a közlekedési szabályok betartásával, jó láthatósággal, kerékpáros sisak viselésével, a kerékpár jó műszaki állapotának biztosításával javíthatják. A fiatal segédmotor-, motor-, gépkocsivezetők nagyon sokat tehetnek a súlyos közlekedési balestek számának csökkenéséért. A gyorshajtás kerülésével, tudatmódosító szerektől (alkohol, drogok) mentes vezetéssel, az előírásokat betartó sebesség választással, az útviszonyoknak és vezetési gyakorlatuknak megfelelő vezetéstechnikával védhetik meg önmagukat, utasaikat és a közlekedésben résztvevő többi társukat.

Sérülések otthon
A nem-közlekedési balesetek szempontjából különösen veszélyeztetett csecsemők és kisded korúak leggyakrabban otthon sérülnek meg. A szülők a megelőzésért azzal tehetnek legtöbbet, ha a lakókörnyezetet a biztonságosság szempontjainak figyelembe-vételével alakítják ki.

  1. Legyen a gyermeknek olyan játék- és élettere, ahol nincs veszélynek kitéve! Különösen a gyermekszobát és nappalit - ahol a kisded legtöbbet tartózkodik - alakítsuk úgy ki, hogy ott a gyermeket ne kelljen állandóan korlátozni tevékenységében.
  2. A fürdőszoba, a konyha, a fűtőtestek (főként a nyílt tűzterű kályhák, kandallók) környéke nem játszótér! Ha ilyen helyen tartózkodik a gyermek, folyamatosan mellette kell lennünk, és megtanítanunk a veszélyek elkerülésére, melyek ezeken a helyeken fenyegetnek. Fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy a sütőn, a vasalón, a kályhán nem látszik, hogy meleg, mégis súlyos balesetet idézhet elő!
  3. Zárjuk el előle a gyógyszereket, mérgező háztartási vegyszereket, éles és hegyes tárgyakat!
  4. A fürdetés folyamatos szülői jelenlétet követel, egyrészt a fulladások, másrészt a forró vízzel történő forrázások megelőzése érdekében.
  5. A kertben, udvaron ne legyen olyan gödör, akna, lefedetlen kút, ahova beeshet a kisded! Ha medencét állítunk fel, vagy kerti tavat készítünk, ezt körbe kell kerítenünk úgy, hogy azt a kisded korú gyermek önállóan ne közelíthesse meg. E nélkül a gyermeket egy percre sem lehet soha a felnőtt szoros felügyelete nélkül hagyni.
  6. A növényvédő és permetezőszerek biztonságos tárolása különösen fontos. Tartsuk ezeket mindig eredeti csomagolásban, gondosan zárt helyiségben vagy szekrényben!
  7. A több emeletes házban élő családok arra vigyázzanak, hogy a gyermek ne tudjon az ablakhoz felmászni, azt önállóan kinyitni, vagy az erkélyen olyan magasra mászni (pl. székre, asztalra), ahonnan már kizuhanhat.

Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet számos olyan szülőknek szóló prospektust dolgozott ki, ami hasznos segítséget nyújthat az otthon biztonságosabbá tételéhez.

A prospektusok az intézet honlapjáról letölthetők: (http://www.ogyei.hu/baleset/otthonbiztonsag)  

A témához kapcsolódóan az Országos Gyermekegészségügyi Intézet és a United Way Magyarország Gyermekbiztonsági konferenciát rendez Gödöllőn 2011. június 15-én. A részletekről az OGYEI honlapjáról (www.ogyei.hu) tájékozódhat.    

Sose rázd a kisbabádat!

Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet 2010 áprilisában „Sose rázd a kisbabádat” címmel oktatási programot indított. Célunk, hogy minél több gyermekekkel, fiatal családokkal foglalkozó szakembert tájékoztassunk a megrázott gyermek szindrómáról, annak tüneteiről, következményeiről és a megelőzés jelentőségéről.

sose_razd_a_kisbabadat sose_razd_a_kisbabadat_
Forrás: Medscape  

A megrázott gyermek szindróma a fizikai bántalmazás speciális formája. Sokszor tudatlanság, rossz szokások okozhatják, ilyen például „játékból” a kisbaba dobálása, lengetése. Máskor a gyermek sírását elviselni képtelen, ideges szülő vagy gondozó erőteljesen megragadja vagy megrázza a síró gyermeket, hogy a sírást abbahagyja. Az erőteljes rázás a sérülékeny csecsemő/kisded koponyáján, szemén belül vérzést okozhat, extrém esetben a gerincvelő is megsérülhet, vagy a bordák is eltörhetnek. Igen alattomos bántalmazási forma, mert külsérelmi nyoma nincs, nehéz felderíteni. Sajnos a megrázott gyermeknél ez halált vagy súlyos maradandó károsodást – bénulást, vakságot, szellemi visszamaradást - okozhat.

Az oktatási program résztvevői szakmai előadások mellett kapnak egy laikusoknak szóló oktató DVD-t és szóróanyagot, amely egy ausztráliai anyag lefordított és hazai viszonyokra adaptált változata. Az oktató DVD-n egy kedves rajzfilm mutatja be a kisgyermekes szülőknek, hogy mit tegyenek, ha tehetetlennek érzik magukat síró kisbabájuk mellett. Hasonló tartalmú a mellékelt szóróanyag is, amely intézetünk honlapjáról letölthető (http://www.ogyei.hu/upload/files/Sose rázd a kisbabádat szórólap.pdf).
Célunk, hogy az anyag a szakembereken keresztül mind szélesebb körben terjedjen a laikusok körében. Az eddig szervezett konferenciákon közel ezer szakember - orvosok, védőnők, bölcsődei gondozók, szociális munkások, pedagógusok, rendőrök - vettek részt. A DVD alkalmas kórházi, rendelői váróhelységben való vetítésre vagy a védőnőkön keresztül kölcsönözve a fiatal családokhoz is eljuthat. Ha ezzel a programmal csak néhány megrázott gyermek szindróma esetet megelőzhetünk, elmondhatjuk, hogy nem dolgoztunk hiába. Dr. Kovács Zsuzsanna

Forrás: www.ogyei.hu

Fotó: aka: Eric2

Szűréssel és védőoltással az egészséges családokért
A megelőzés és táplálkozás egy időben kezdődik
 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja