SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Illatanyagok is okozhatnak bőrallergiát - Dermatológiai kongresszus Budapesten

Családinet [cikkei] - 2011-01-04
A Magyar Dermatológiai Társulat (MDT) 2010. december 9 és 11 között tartotta éves tudományos kongresszusát, amelynek a SOTE Elméleti Tömbje adott otthont. A Társulat fennállása óta 83. alkalommal megrendezett szakmai nagygyűlésen többek között a bőrgyógyászat és annak határterületeit érintő legfrissebb kutatási eredményeket, a dermatológiai kezelési, ellátási módszerekben bevezetésre kerülő új szemléletmódot is részletezték a szakemberek.
Illatanyagok is okozhatnak bőrallergiát - Dermatológiai kongresszus Budapesten

A konferencián szó esett a bőrgyógyászati megbetegedések tekintélyes részét képező allergiás eredetű megbetegedésekről. A korábbi évtizedekben főleg az úgynevezett környezeti allergének betegséget provokáló hatásai álltak a bőrgyógyászat allergiás reakciókat vizsgáló területének középpontjában. Annak idején elsősorban a fémek, a formaldehyd és különböző higany vegyületek bőrfelületet érintő allergén szerepét térképezték fel a szakemberek.

Azonban az utóbbi tíz évben elsősorban az ún. természetes anyagok kerültek a figyelem központjába. Ezen anyagok, mint például egyes illatanyagok, növényi-, gyógynövényi összetevők egyre több tünetet provokálnak, mára a leggyakoribb kontakt allergénként tartják őket számon. Ezek mellett nem szabad megfeledkeznünk a szintén kellemetlen bőrtüneteket okozó élelmiszer allergiáról sem, amely nyers zöldség, gyümölcs és bizonyos fűszernövények fogyasztását követően jelentkezhet. A közvélemény elsősorban a pollen okozta allergia leküzdésére szentel több időt, éppen ezért az MDT a tudományos ülés során a természetes anyagok allergiát kiváltó hatásával is foglalkozott.

A kongresszus alkalmával a bőrön jelentkező lymphoma tulajdonságainak bemutatására is kiemelt figyelmet fordítottak. Ezen lymphoma csoport ugyanis olyan speciális jellemzőkkel, lefolyással rendelkezik, amelyek a szisztémás lymphomáktól eltérő, különleges bőrgyógyászati kezelési megoldásokat követelnek meg. Ezek közé tartozik a fénykezelés (UVA, bizonyos esetekben UVB kezelés), valamint a lokális radioterápia, és ebből a szempontból szintén jelentős a biológiai terápia is.

A generalizált bőrgyulladással (egész bőrfelületen megjelenő, hámlással és bőrpírral járó gyulladás) járó esetekben a fénykezelés és pheresis együttes alkalmazása, vagyis az ún. photopheresis jelenthet megoldást. Ez utóbbi eljárás során a beteg vérét fényhatásra aktiválódó gyógyszerekkel kezelik, amelyeket ezután ultraibolya fénnyel működésbe hoznak, visszajuttatják a vért a szervezetbe, így azok képesek lesznek kifejteni jótékony hatásukat.

A dermatológusok arra az egyre nyilvánvalóbb tényre is rávilágítottak nagygyűlésük alkalmával, miszerint a depresszió és a szorongás mellett a szomatizációs zavar (krónikus betegség, amely során testi rendellenességgel nem magyarázható tünetek jelentkeznek a betegnél) is állhat olyan ismeretlen okból származó tünetek hátterében, mint amilyen például a nem-specifikus ekzema. Ez is alátámasztja a Társulat azon meggyőződését, hogy a bőrbetegségek kezelésében a tünetek enyhítése mellett a pszichés szempontokat is figyelembe kell venni.



A bőrgyógyászati konferencián nagy hangsúlyt kaptak a psoriasis, vagy ismertebb nevén a pikkelysömör diagnosztikájában, valamint kezelésében elért újdonságok is. A psoriasis egy olyan genetikai eredetű betegség, amely az életünk során bármikor felütheti a fejét. Európában és Magyarországon is az egyik leggyakrabban előforduló bőrbetegségnek számít, itthon nagyságrendileg 200 ezren szenvedhetnek tőle. A jellegzetes élénkvörös bőrtünetek bárkinél jelentkezhetnek és komoly nehézséget okozhatnak a mindennapokban.

Azonban a betegeknek nem csupán a kezelések okozta rendszeres kellemetlenséggel kell megbirkózniuk, de a társadalmi kirekesztettség érzését is sokszor el kell tűrniük. A kongresszus résztvevői előadást hallhattak az új biológiai terápiás módszerekről, amelyek alkalmazásával a betegség tünetmentessé tehető, így a páciens élete visszatérhet a normális kerékvágásba. A szakemberek mindenkinek felhívták a figyelmét a psoriasis centrumok és a betegszervezetek segítő munkájának nélkülözhetetlenségére is.

A fenti témák mellett a bőrgyógyászok említést tettek a melanoma megelőzésében és kezelésében alkalmazott módszerekről is. A bőrdaganatok ezen fajtájának előfordulási gyakorisága az elmúlt két évtized során duplájára emelkedett, mára odáig fajult a helyzet, hogy minden hetvenedik emberben kialakul a rosszindulatú betegség. A bőrgyógyászok felhívták a figyelmet arra, hogy a helyes életmód, az erős napfénytől és más sugárzástól (pl. szolárium) való tartózkodás, valamint a rendszeres önvizsgálat és kontroll lényegesen megkönnyíti a daganat prevencióját. A melanoma ugyanis megelőzhető és gyógyítható, de csak abban az esetben, ha időben felismerik a betegséget.

A 83. Nagygyűlésen a klímaváltozás dermatológiai vonatkozásait is bemutatták a szakemberek. A konferencián továbbá javaslatokat hallhattak a korosztályok szerinti bőrápolási teendőkkel kapcsolatban, és a betegoktató programok és bőrgondozók jelentősége is nagyító alá került.

Forrás: www.diamondagency.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja