A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Plazmaferezis centrum Budapesten

Családinet [cikkei] - 2009-11-09
Kettős ünnepség helyszíne volt a Szent Rókus Kórház. Az intézmény falai között kezdte meg működését a Plazmaferezis 2. számú budapesti Intézete, és a megnyitóval egybekötve érkezett el a Millenniumi zászló is a kórházba
Plazmaferezis centrum Budapesten

Az ország harmadik  plazmaferezis centrumát adták át pénteken,  Budapesten a Rókus Kórház  területén. Az ünnepélyes megnyitón Illés Béla  a Plazmaferezis Állomás Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy  Budapesten, a Péterfy Sándor kórházban majd a tavalyi esztendőben a Debreceni Egyetem területén megnyitott centrum után az országban harmadikként a Rókus Kórház  területén hozták létre az életmentő gyógyszerek készítésére alkalmas szolgáltató centrumot.

A plazmaferezis a véradás speciális  formája, emberi vérplazmanyerésre szolgáló eljárás, amelynek során egy speciális készülék segítségével a levett vért plazmára, illetve sejtkomponensekre bontják.

A teljesen automatizált eljárás során steril és zárt körülmények között  a  donortól levett vért közvetlenül a donor ágya mellett működtetett speciális géppel, centrifugálással, majd szűréssel sejtes elemekre és plazmára különítik el. A sejtes elemeket a donor ismételt szúrás nélkül visszakapja, míg a 90 százalékban vizet tartalmazó plazmát összegyűjtik, amelyből nélkülözhetetlen életmentő gyógyszereket készítenek elsősorban   a veleszületett vérzékenységben, immunrendszer különböző zavaraiban  szenvedők, a súlyos szeptikus fertőzöttek valamint a  gyakran vetélő nők számára.


Egy alkalommal 700-800 milliliter plazmát lehet levenni, ami rendkívül gyorsan, mindössze 72 órán belül pótlódik az emberi szervezetben. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 10 naponta lehet plazmaadáson részt venni.
A napokban átadott centrumban 16 gépen megfelelő számú donor jelentkezése esetén évente 15-18  ezer liter plazmát vehetnek le a jelentkezőktől.

Bárki lehet donor 18 és 60 év között, amennyiben az orvosi vizsgálat negatív eredménnyel zárul.  Minden jelentkezőnek  megnézik a vérképét, összfehérje immunglobulin állományát, ugyanakkor egy vírusszűrésen esik át.

Az ügyvezetője szerint további centrumokat kívánnak létrehozni elsősorban az  egyetemekhez kapcsolódva Szegeden és Miskolcon.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja