A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Védőoltások napja?

Török Monika - 2004-06-21
Magyar kezdeményezésre a védőoltások napja lehet június 21., az Egészségügyi Világszervezet európai irodája támogatta az elképzelést. Hazánkban majdnem mindenki hozzájut a szükséges vakcinákhoz, ennek köszönhetően visszaszorultak a járványos betegségek.

Védőoltások napja?

Magyarország kezdeményezte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai irodájánál, hogy június 21-ét nyilvánítsák a védőoltások napjává, mivel 2002-ben ezen a napon hirdette ki a WHO, hogy Európában megszűnt a gyermekbénulás betegség - közölte az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezetője pénteken.

Az európai iroda védőoltásokkal foglalkozó csoportja egyetértett a kezdeményezéssel, és javasolja, hogy jövőre ezen a napon a védőoltások népszerűsítését szolgáló hetet rendezzenek Európában - mondta Vass Ádám.

Hozzátette: az Országos Epidemiológiai Központ az egészségügyi minisztériummal közösen rendezvényt szervez június 21-én Védőoltással a járványügyi biztonságért címmel. A műsoros estre ezer gyermekbénuláson átesett embert hívtak meg.

Hárommillió élet egy év alatt

A WHO kiterjesztett védőoltási programját 1974-ben indították el, a program segítségével ma már a világ gyermekeinek 80-85 százaléka megkapja a védőoltásokat, Magyarországon pedig ez az arány csaknem száz százalék. A WHO 1999-es adatai szerint összesen 3 millió halálozást előztek meg egy év alatt a védőoltások segítségével.

Hangsúlyozta, a gyermek alapvető joga, hogy védőoltásban részesüljön, és ezt hazai, nemzetközi törvények is biztosítják. Nagy kockázatnak teszi ki gyermekét az a szülő, aki megtagadja a védőoltások beadását - tette hozzá.

Közölte, a magyarországi védőoltási rendszer európai összehasonlításban egyike a legmodernebb és legmagasabb színvonalon végrehajtott programoknak, ezt támasztja alá a Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium állásfoglalása, és a WHO 2003-ban lezárult vizsgálata is.

Tíz védőoltás kötelező

Melles Márta, az Országos Epidemiológiai Központ főigazgatója elmondta, egyedül a védőoltásokkal lehet a fertőző betegségek terjedését megakadályozni, és a közösség védelmében az oltásokat rendszeresen, programszerűen kell alkalmazni. Magyarországon tíz súlyos betegség ellen adnak életkorhoz kötötten kötelező védőoltást, ezenkívül megbetegedési veszélyhez, munkakörhöz kapcsolódóan, illetve külföldi utazás esetén, valamint önkéntesen, orvosi ajánlatra is lehet oltást kapni. Tavalyi adatok szerint a gyermekbénulás, a diftéria és a kanyaró egyáltalán nincs jelen Magyarországon.

forrás: mti

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja