A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan előzzük meg a reumát?

Singola Edit [cikkei] - 2008-07-07
Az emberek nagy része azt gondolja, hogy a reuma az idősek betegsége. Ez nem így van, manapság egyre fiatalabb korban jelentkezik ez a probléma is. Ezért van fontos szerepe annak, hogyan élünk, miként alakítjuk az életmódunkat. Mint megannyi egészséggel kapcsolatos dologban, itt ugyancsak a megelőzésnek van jelentős szerepe.
Hogyan előzzük meg a reumát?
   A társadalom számára világszerte egyre nagyobb kihívást jelent a mozgásszervi megbetegedések egyre növekvő száma. Globális problémáról van szó, jelzi az is, hogy 2000-2010-et a Csont- és Ízület Évtizedének nyilvánították. A program célja bevonni a lakosságot a betegség megértésébe, aktivizálás, a tévhiteket eloszlatása, a társadalom figyelmének felhívása a jelenségre, prevenció.

A reuma gyűjtőfogalom. A népnyelv az ízületi megbetegedéseket nevezi reumának, valójában a „reuma” kifejezés éppúgy sok betegséget magába foglaló összefoglaló név, mint a „rák”. Tudományos meghatározás szerint:
A mozgatószervrendszerek (csontok, ízületek, porc, ízületi tok, ízületi szalagok, izmok, kötőszövet) gyulladásos és degeneratív kórfolyamatait nevezik reumás betegségeknek, melyekhez hozzátartoznak a betegségekkel együtt járó egyéb szervi vagy szervrendszeri elváltozások is.

A betegséget számtalan ok kiválthatja: kórokozók, baktériumok, vírusok, meghűlés, huzat, egyoldalú túlterhelés, gyulladásos gócok, hormonokat termelő belső elválasztású mirigyek kóros működése.

   Csontleletek alapján megállapították, hogy már az ősember is szenvedett ízületi betegségekben. Ennek okai a hideg, nedves barlangban való lakás, a növényi táplálkozásról a vegyes étrendre való áttérés lehettek.
Az ókori görögök is ismerték a reumát, ők nevezték el „rheumának”. Gyógytemplomaik mellett termálforrások épültek, a mai szanatóriumok ősei. A szanatóriumokban vegetáriánus étrendet írtak elő, meleg fürdőket, különleges kenőcsökkel, olajokkal végzett masszázsokat alkalmaztak, a betegek testgyakorlást is végeztek. Az alaposan átgondolt kúra hetekig tartott.
A magyar népi orvoslás gyógynövényeket, teákat, fürdőket, borogatásokat, köpölyözést, piócázást, méhszúrás-kúrát alkalmazott.

De mit tehetünk a reuma megelőzősének érdekében?

Törekedjünk egészséges életmódra.
Figyeljünk a táplálkozásunkra. Fontos a sok friss zöldség és gyümölcs fogyasztása. Emellett jót tesz a méz rendszeres kóstolgatása.
Őrizzük meg ideális testsúlyunkat.
Fogyasszunk táplálékkiegészítőket.
Mozogjunk sokat.
Sportolás után mindenképp nyújtsuk meg az izmokat.
Helyesen mozogjunk, például, ne végezzünk hirtelen mozdulatokat.

Óvakodjunk a túlterheléstől.
Cipekedéskor osszuk el a súlyokat.
Ügyeljünk a helyes testtartásra. Járjunk egyenesen.
 Ne álljunk, és ne üljünk sokáig egy helyben.
 Figyeljünk a jó ülőhely kiválasztására.
A megfelelő autóülés háttámlája kissé hátrafelé dől, alátámasztja a combot és megtámasztja a gerincet és a tarkót.
A számítógép képernyőjének felső szélét állítsuk szemmagasságba.
A fekvőhelyünk is legyen arravaló.
Viseljünk megfelelő lábbelit. Ne hordjunk kitaposott és túl magas cipőt.
Tartsuk meg lelki egyensúlyunkat.
Használjunk gyógynövényeket. Reuma ellen nagyon jó a csalán, fűzfa, kőrisfa, réti legyezőfű, fekete nyárfa, nyírfa, mezei zsurló.
Öltözködjünk az időjárásnak megfelelően. Óvakodjunk a hidegtől.
Szívjunk sok friss levegőt magunkba.

   Az ízületek érzékeny részei a szervezetnek. Amelyeknek az ember élete folyamán sok súlyos megterhelést kell elszenvedniük. Lehet, hogy az agy, a szív, a tüdő az élet fenntartása szempontjából fontosabbak, működésük bonyolultabb a mozgásszerveknél, de „mit ér az agy fejlettsége, ha az általa kigondolt cselekvést a kéz nem tudja végrehajtani? Igaz, hogy a mozgásszervek csak kiszolgálói a magasabb rendű szerveknek, de biztos, hogy e szolgálat hiányában e nemesebb szervek elsorvadnának, működésük lehetetlenné válnék.” (Sándor Róbert)

Vigyázzunk tehát magunkra és óvjuk ízületeinket!

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja