A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Első háziállatunk: a hörcsög

Molnár Dóra [cikkei] - 2021-07-07
Hol vásároljunk hörcsögöt? Hogyan alakítsuk ki a lakhelyét és mivel etessük? Hasznos összefoglaló a hörcsögtartásról.
Első háziállatunk: a hörcsög

Szinte minden családban eljön egyszer az idő, amikor a gyermek háziállatot szeretne. Lakásban élőknél ez nagy dilemmát okozhat, hiszen szűkös lehet a hely. Albérlet esetén pedig a tulajdonos sem biztos, hogy szívesen látna kutyát vagy macskát. Ilyenkor kerülnek látótérbe az apró rágcsálók, közülük is elsősorban a hörcsög. Viszont a hörcsögtartás nem olyan egyszerű, mint ahogy azt az ember elsőre gondolja.

Az egyik legfontosabb információ, hogy a hörcsögöket csak és kizárólag egyedül szabad tartani. Ha többen vannak együtt, bármikor bánthatják egymást. A hörcsög csak egyedül tartva élhet boldog, kiegyensúlyozott életet.

Honnan válasszunk hörcsögöt?

A kereskedés helyett érdemes inkább tenyésztőtől hörcsögöt vásárolnunk. Fontos, hogy az állat egészséges vérvonalból származzon, hiszen rövidke életét a beltenyészet még inkább lerövidítheti. A Smallsteps és a Pezsi tenyészetet javasoljuk. Sokan nem tudják, de ezekért az apró állatokért is működik egy alapítvány, mert napjainkban is rengeteg a megunt, kidobott hörcsög Magyarországon. Így ha a hörcsög örökbefogadás mellett döntünk, vagy csak tanácsra lenne szükségünk, bátran felkereshetjük a Hörcsögmentést.

Mekkora helyre van szüksége egy hörcsögnek?

Sokan sajnos azért választják a hörcsögöt első háziállatnak, mert úgy gondolják, hogy kis termete miatt kis helyen is elfér. Ez nem így van! Egy aranyhörcsög esetén legalább 4.000 cm2 alapterületű helyre lesz szükségünk (pl. 80*50).

Egy törpehörcsög számára pedig legalább 3.000 cm2 alapterületű helyet kell beszereznünk (pl. 75*40). Ez a méret már elegendő, hogy az állat igényeinek megfelelően berendezhessük. Elsőre soknak tűnhet, ám minél nagyobb, annál jobb. A lakhely lehet ketrec, terrárium vagy akár bútorlapokból épített hely is.


Milyen kiegészítőket szerezzünk még be?

A hörcsöglak elengedhetetlen kelléke a hörcsögkerék. Aranyhörcsögnek minimum 28 cm átmérőjű kerék kell, törpehörcsögnek pedig legalább 20 cm átmérőjű. Ebben már kényelmesen és fájdalommentesen tud futni. Fontos, hogy a kerék semmiképp se rácsos kialakítású legyen, mert abban az állat lába eltörhet. Zárt futófelületűt válaszunk.

Érdemes minél több, természetes anyagokból készült házikót és búvóhelyet tennünk a hörcsög birodalmába. Nem csak ő leli majd örömét benne - egy igényesen berendezett lak akár az otthonunk dísze is lehet. Ezen kívül betehető számtalan dekoráció hörcsög lakhelyre, például szálas növények, faágak, moha.

Végül, de nem utolsó sorban, be kell szereznünk egy golyós önitatót vagy tálat. Ebbe naponta kell majd friss ivóvizet tennünk a hörcsögnek. Bár csak 1-1 cseppet isznak, ez számukra létfontosságú.

Mivel etessük a hörcsögünket?

A lakhely kialakítása mellett nagyon fontos az egészséges, változatos táplálás. Magkeveréket és zöldséget naponta, fehérjét pedig 1-3 naponta kell adnunk hörcsögünknek. A legtöbb hörcsög kedvenc zöldsége a paprika, paradicsom, uborka és cukkini. Ezek néha kiválthatóak mezei növényekkel is. Fehérje gyanánt pedig jó választás az élő vagy szárított lisztkukac.

Egy ideális körülmények között tartott kisállat sokkal nagyobb eséllyel lesz kezes, barátságos. Ha a fentieket szem előtt tartjuk, hörcsögünk nagy eséllyel hamar szelíd lesz, így gyermekünknek is nagyobb örömet fog okozni a napi szintű gondozás, a vele való foglalkozás. Döntsünk felelősen, ha állatot veszünk magunkhoz!

A cikk a Hörcsögmentés (Együtt a Kisállatokért Alapítvány) segítségével készült.

Indexkép: Ellie Burgin / Pexels

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja