A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mit csináljak, ha találtam egy kutyát?

Gáspár Katalin [cikkei] - 2020-11-06
A legtöbb kutya, akinek itt a gazdiját keresik, nem a gazdája gondatlansága miatt, hanem minden gondossága ellenére szökik ki a területről. Akinek ment már el így kutyája, az biztosan osztja a véleményemet!
Mit csináljak, ha találtam egy kutyát?

Igaz, hogy minden gazdi bent kell tarsa az állatát, a legtöbben ezt is teszik, de ...

Vannak gondatlan gazdik, meg kifejezetten állatkínzó gazdik is, de most nem róluk van szó, hanem a többségről, aki halálra aggódja magát, ha a kedvence meglép. Mert ők (mi vagyunk) a többség.

Vannak kutyák, akik olyankor nyakukba veszik a környéket és elmennek bulizni. (Az ivarosak pl. előszeretettel teszik ezt ivarzási időben, ezért nagyon fontos az ivartalanítás!)

Vannak, akik ha kiszöknek, a saját házuktól pár méternyire zsizsegnek, vagy a kapujuk előtt tipródnak. Nem minden kutyus egyforma! Ezért érdemes, ha kutyát találsz, a környező házakba becsöngetni, mert vagy oda tartozik, vagy tudhatják, hogy kié.

 

Mikor szabad befogni egy kutyát?


Ha nincs meg a gazdija, akkor érdemes lehet befogni a kutyát, biztonságba tenni. Azonban ezzel érdemes elővigyázatosnak lenni. Rutinos kutyásokat is érhet meglepetés, de mindenképp érdemes megpróbálni, ha a kutya KÖNNYEN MEGFOGHATÓ ÉS HAGYJA MAGÁT, kedves és barátságos. (Fogtam már be retikül pánttal, nyakkendővel, nadrágszíjjal is kutyát - nem baj, ha nincs nálam póráz!)

Ha a kutya félős, nem tudjuk odacsalni étellel sem, nem tudjuk betenni autóba, vagy nem vezethető, csalható, akkor szakemberre van szükség, és a saját testi épségünket ne kockáztassuk soha egy kétes kutyamentés miatt, pláne akkor, ha saját kutyával, vagy gyerekkel vagyunk! (Másik kutyával egyébként sokszor könnyebb befogni egy kóbort, mert ha emberhez nem, de kutyához odajöhet játszani.) 

 

Ha a kutya megvan akkor …
 

Akkor ideje chipet olvastatni, és a gazdit felkeresni. Például a MOL kútnál a legtöbb helyen van chip olvasó.

Az állatorvosi rendelőkben mindenütt van. Ott fel is hívják a gazdit és ellenőrzik is, hogy minden rendben van-e a kutyussal. (Amikor oltatod a kutyádat, mindig nézesd meg, hogy a chip jó helyen van-e, olvasható-e és hogy az adatok a rendszerben stimmelnek-e?)

Ha nem tudod befogni, érdemes fotót készíteni, és telefonálni a helyi gyepmesteri telepre, vagy a menhelynek, hogy ha tudnak intézkedjenek, valamint a helyi facebook csoportokban kitenni, hogy pontosan hánykor láttad, pontosan hol, és volt-e valami baja az állatnak. Így tudsz a legtöbbet segíteni. 

 

Az élet dob érdekes kártyákat …
 

Van kutya, amelyik egyszer csak rájön, hogy a 2 méteres kerítésen is fel lehet mászni, és meg is teszi. Van, hogy a távozó vendég nem zárja be rendesen a kaput, van, hogy a kutya kiássa magát, vagy hogy rájön, hogy mégis átfér egy résen, ahol eddig nem próbált, és így tovább ... és a gazdi már csak akkor tudja a bajt kezelni, ha tudja, hogy a baj létezik.

A kutyáknak viszont az utca veszélyes terep. A "máskor is elcsavargott, mindig hazajön" elv nagyon súlyos hiba. Mert egyszer majd nem megy haza, és akkor te leszel ám a hibás, nem az, aki elüti ...

Mindent meg kell tenni, hogy ne tudjon elcsavarogni. És még akkor sem vagytok teljes biztonságban!

 

A talált kutyát nem tarthatod meg csak úgy!
 

Sajnos sokan nem tudják, hogy a talált kutyát bizony be kell jelenteni az állatorvosnál. A chip alapján ugyanis keresheti a gazdája. Nem tarthatjuk meg csakúgy az utcán talált kutyát, vélelmezve, hogy nincs gazdája. Első körben az eredeti gazdit kell keresnünk.

Jó, hogyha sokan próbálnak segíteni, hogyha látnak valahol kóborkát - és hatalmas öröm, ha a gazdi érte megy, megtalálja. Olyan jó, hogy sokszor végződnek sikeres egymásra találással ezek a kalandok, mert ma már a többség ügyesen kezeli ezt a kérdést! Segíteni fontos és jó dolog!

Képforrás: Adri Marie képe a Pixabay -en.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja