A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Babák és állatok (Cikkíró pályázatra beküldött írás)

visztenvelt márk [cikkei] - 2011-04-13
Összeegyeztethető-e a baba és a lakásban tartott házi kedvencek élete?
Babák és állatok (Cikkíró pályázatra beküldött írás)

A legtöbben már akkor hüledezni kezdtek, amikor az „és mi lesz az állatokkal?” kérdésre azt feleltem, „maradnak.” Családtagok, barátok, ismerősök érdeklődtek, miként tervezem összeegyeztetni a terhességem egy kisolasz agár, és egy kandúr macska mindennapjaival. Rövid feleletem két pillérre épült: egészség-gondozás és következetesség.

Biztosan sokan hallottuk már, hogy párok a kutya, macska tartással készülnek fel a későbbi gyermekvállalásra, elvégre, ha képesek életben tartani egy szobamacskát (akinek ugyebár nincs lehetősége egerészni, cinkét fogni, ha megfeledkeznek róla), s még lakásuk is megőrzi bizonyos mértékig a fő funkciókat, akkor kijelenthető, hogy talán a gyermekvállalás, annak ellátása sem kivitelezhetetlen feladat. Természetesen van különbség. Ámde van felkészülési idő is. A terhesség időszaka kiválóan alkalmas arra, hogy a leendő szülők felkészüljenek arra, hogy itt bizony lesz éjjeli őrjárat, csitíthatatlan sírás, összehányt kanapé. Hasonló esetek egy normál, álatokat a lakásban tartó, gyerekmentes családoknál is előfordulnak, hiszen a legtöbb kisolasz agár szobatisztasága sajnos inkább csak 4-6 órára kalibrált (azaz éjjel egyszer pisiltetés), és egy kandúr is képes égtelen nyávogásra éjjel kettőkor, ha a szomszéd utcai macskalányt hallja mosakodni az ablak alatt.

A baba és az állatok összeszoktatása minden szereplő nézőpontjából más és más. A baba esetében első számú a biztonság, azaz a kezdeti időszakban az állatok távoltartása, hiszen egy a kiságyba bekuckoló macska akár meg is fullaszthatja a gyereket. Az állatok szemszögéből viszont fenn kell tartanunk a korábbi szerepeket, vagyis a két kedvenc nem érezheti, hogy az újszülött miatt kirekesztetté váltak. Ez ugyanis féltékenységet eredményezne, mely viszont tettlegességig fajulhatna.

A kutyák esetében,  már a terhesség idején kezdjük meg a tréninget, és egy játék babával a karunkban járkáljunk, öleljük magunkhoz, ezzel kifejezve azt, hogy az állatokon kívül is van egy szeretnivaló, s tanítsuk a kutyát arra is, hogy megnyalni, ugrálni tilos a kicsi közelében (mint minden tanulásnál, itt is a jutalmazással érhetünk el sikereket). Amikor a baba megszületik, már a kórházból vigyen haza apuka egy a baba illatával már elárasztott ruhadarabot, s ismertesse azt meg a kutyával, figyelve arra, hogy az állat szájába soha nem vegye a rongyot, még játék céljából sem. A macska nevelése jóval nehezebb folyamat, de nem lehetetlen. A mi esetünkben bevált módszer az ősellenség, a víz következetes használata. Ha a macska tiltott helyen (pl. a kiságyban) fekszik, a virágok spriccelőjével egy adag vizet fecskendezünk az arcába. Két, három fenyítést követően láthatóan megjegyzi a nem megengedett területeket.

A baba hazérkezésekor engedjük a kutyának, hogy megszaglássza a fejét, ruháját, s különösen figyeljünk arra, hogy bár a baba körül forognak gondolataink, jusson pár perc a kutya, macska ellátására, kényeztetésére is. Ha ez elmarad, az állatok a szeretet teljes megvonását észlelik a jövevény érkezése miatt. Depresszió, s egyéb betegségek alakulhatnak ki náluk, a korábban említett féltékenység tettlegességéről nem is beszélve.
Emellett lényeges az állatok esetében a megfelelő időnként elvégzett orvosi vizsgálat,illetve a védőoltások, és a féregtelenítés (legalább félévente), valamint az egyéb külső élősködőkkel szembeni kezelés (3-4 havonta, függően az alkalmazott szertől).

Ha már kicsit nagyobb a babánk, a körültekintő, következetes és folytonos felügyelet melletti barátkozás megkezdődhet. Természetesen kerülendő a „csók”, vagy a gyerek játékainak kutyával, macskával való érintkezése. A játékok rendszeres fertőtlenítésére is szánjunk időt, illetve a két állat testének ápolására is gondoljunk gyakrabban, mint a baba előtti időszakban.

A lakás tisztántartása is nagyobb kihívást jelent, hiszen a kihullott szőr eltávolítása a padlóról, szőnyegekből kötelező, a mászós babával, és állatokkal rendelkező anyuka legjobb barátja az 1800 wattos porszívó. Naponta találkozunk.

A felsorolt nehézségek, és küzdelmek ellenére is az gondolom, hogy lehetséges a békés, egészséges és harmonikus együttélés, különösképpen, ha azokra a kutatási eredményekre gondolunk, melyek kimondják, hogy egy ilyen „családdal” körbevett baba, gyerek szociális készségei fejlettebbek, mentális fejlődése gyorsabb lehet az állandóan változó ingerek következtében.

Fotó: pixabay

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja