A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kedvenceink a tavaszi párzás idején bekattannak?!

Családinet - 2010-03-26
A tavasz a házi kedvenceink számára (kutyák, macskák) egyet jelent a szaporodási időszakkal. Ilyenkor az állatok furcsán viselkedhetnek: izegnek-mozognak, kiássák magukat a kerítésen, elszökhetnek, hangosan vonyítanak, és folyton-folyvást társat keresnek.
Kedvenceink a tavaszi párzás idején bekattannak?!

Az állatok - ha engedjük pározni őket - elszaporodhatnak, ezzel növelve a kóbor állatok egyébként is magas számát.

A négylábú háziállataink szaglószerve sokkal fejlettebb mint az emberé, így akár kilométerekről is megérezheti a hím állat azt, hogy valahol tüzelni kezdett egy nőstény. A macskák ivarzásából a tömbházban élő lakosság csak a macskazenét érzékeli (a macskák hangosan nyávognak). A szabadjára engedett kutyák / macskák csoportosan próbálják meg egymást befedezni. Ez az emberek számára gyakran ijesztő ceremónia.

Félelmek a tüzelés miatt utcán kóborló állatoktól

Az Orpheus Állatvédő Egyesület tapasztalata az, hogy a tüzelési időszakban nem ritka, hogy elszöknek a kedvencként tartott állatok. Sok esetben riadalmat keltenek az emberek körében. Van, hogy az elkószált állatok soha többé nem kerülnek vissza gazdáikhoz, mert pl. járművek kerekei alatt végzik, vagy az erdőben kilövik őket. Előfordulhat, hogy a felfokozott állapotban lévő kóbor kutyák harapásos baleseteket okoznak: a megriadt ember az idegen állatot valamilyen eszközzel távozásra kívánja kényszeríteni (fadarabok, kövek formájában), az állat pedig visszatámad. Saját és a környezetünk biztonsága érdekében kerüljük el a tragédiához vezető szituációkat.

A túlszaporodás

A társadalom számára az igazi problémák az állatok ivarzása utáni hónapokban képződnek: a befedezett szuka kutyák megszülik kicsinyeiket. A kóbor anyaállatok az utcán, a bokor alatt, az árokban adnak életet utódaiknak. Van, hogy az anya és kölykei is elpusztulnak a folyamatban, de legtöbb esetben életképesek maradnak, az anya felneveli kölykeit, ezzel is növelve a kóbor állatok számát.Kedvencként tartott állatainkat ne szaporítsuk, ne termeljünk kóborrá váló állatokat. Az ivarzási időszak alatt fokozottabb óvatossággal sétáltassuk a kijelölt helyeken a házi kedvenceket, ne engedjük pározni őket. Legjobb lenne a nem tenyésztési célú állatokat ivartalaníttatni.

Az állatvédők törekvései ellenére a kóbor állatok száma nem csökken. A legjobb dolga azoknak a "kóbor" kutyáknak és cicáknak van, amelyek meg sem születnek... a környezettudatos állattartással számos probléma megelőzhető lenne.

Világunkat Mi magunk alakítjuk, Te is legyél Állatvédő!

Orpheus Állatvédő Egyesület
www.zug.hu - Állatbarát Web Kuckó kapcsolódó információkkal
www.ebrendeszet.zug.hu - Állatvédelem

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja