SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mit játsszunk tizenkét hónapos babánkkal?

Engel Zita [cikkei] - 2015-02-19
Egy éves korában kicsink már sok mindent megért, talán használni is tud egy-két szót. Magabiztosan áll, egyre jobban megy neki a járás, egyre kevésbé használja karját egyensúlyozásra, megpróbál leguggolni tárgyakért, kezét tudatosan használja.
Mit játsszunk tizenkét hónapos babánkkal?

Pelenkázzuk Dollyt!

Ez a szülőket utánzó játék egyben jó lecke arra is, hogy kell gondoskodni a másikról.

Kor: 11 hónap - 2 év
Fejlődési terület: finom motoros képesség
Kellékek: baba vagy plüssjáték, pelenkák

Játék menete: Rakjuk fel az egyik pelenkát a babára, majd segítsünk kicsinknek abban, hogy kicserélje azt. Arra már biztos képes, hogy levegye, egy kis gyakorlással a bebugyolálás is biztos menni fog.

Vízi világ

Ha már kicsit jobb az idő, és gyermekünknek amúgy is szüksége van egy kis friss levegőre, próbáljuk ki ezt a játékot. A mellett, hogy remek móka, fejleszti az ecsethasználattal kapcsolatos motorikus képességeket is. Ráadásul rendetlenséget sem csinálunk vele a lakásban.

Kor: 11 hónap - 3 év
Fejlődési terület: kéz-szem koordináció
Kellékek: néhány festő ecset, egy műanyag tál, víz

Játék menete: Odakint töltsük meg a tálat vízzel, és adjuk oda kicsinknek a különböző vastagságú ecseteket. Ültessük le egy falhoz, vagy egy kerti bútor mellé, esetleg egy lépcsőfokhoz, padhoz. Mutassuk meg neki, hogy „festheti le” ezeket a tárgyakat az ecsetek és a víz segítségével. Nem baj, ha közben kiloccsan a folyadék, a lényeg, hogy elkészüljön a „mű”, be legyen mázolva a kiválasztott tárgy. Végén babánk nagyon büszke lesz magára, hogy segített nekünk egy ilyen fontos munkálatban. Ha még nem kész az ecsethasználatra, mártsuk be a kis kezét a vízbe, és hagyjuk, hogy nyomkodjon vele mintákat a földre vagy a falra. Fontos, hogy ne használjunk túl nagy tálat (vödröt), nehogy beleessen gyermekünk!

Fűzzünk együtt!

A gömbölyű tárgyak szinte vonzzák gyermekeinket, főleg most, hogy kicsink a csipeszfogást gyakorolja szüntelen. Reggeli után, egy kicsit tovább ücsörögve az etetőszékben, ez a játék remek alkalom arra, hogy tovább fejlessze finommotoros képességeit.

Kor: 1 - 2 év
Fejlődési terület: fonom motoros képességek, kéz-szem koordináció
Kellékek: spárga vagy vékony cipőfűző, karika alakú gabonapehely, lehetőleg minél nagyobb lyukkal, nagy, színes gyöngyök

Játék menete: Az etetőszék üres táltartójára szórjuk rá a színes gyöngyöket, vagy a karika alakú, lyukas gabonapelyheket. Készítsünk karkötőt, fűzzük fel a spárgára ezeket a tárgyakat, a végén fel is köthetjük babánk kezére. Fűzzünk több félét, több féléből, ezeket együtt is felköthetjük. Picink úgy érezheti vele magát, mint egy felnőtt, hisz ő már ékszereket is hordhat. Fontos, hogy ne engedjük, hogy lenyelje a „karkötő” darabkáit, ne hagyjuk őrizetlenül a dísszel a csuklóján!

Csomagolós játék

Kicsink szeret ajándékot kapni, de nem csak a dobozban lévő tárgy okoz neki örömet, hanem maga a be-és kicsomagolás is.

Kor: 8 hónap - 1 év
Fejlődési terület: kéz-szem koordináció, tárgyállandóság megértése
Kellékek: több mosdókesztyű, kicsi, műanyag fürdőjátékok

Játék menete: Fürdésidőben, mikor már babánk a kádban van, de nem néz épp ránk, gyorsan rejtsünk el egy mosdókesztyűben egy játékot, pl. egy sárgakacsát, vagy egy dínót. Adjuk oda az ajándékot. Gyorsan ki is szedi belőle az elrejtett tárgyat, ez után jöhet a következő meglepetés. Ha van két kesztyűnk, már akkor elkezdhetjük előkészíteni a következő játékot, mikor még ő az előzővel van elfoglalva. Ha már elég idős hozzá, őt is megkérhetjük, hogy „csomagoljon” be nekünk játékokat. Sose hagyjuk őrizetlenül gyermekünket a kádban!

Bármit próbálunk is ki, fontos, hogy minden baba a maga ütemében fejlődik, ha gyermekünk még nem kész egy játékra, nem kell aggódni, próbálkozzunk vele később.

A sorozat többi része:

Mit játsszunk 1 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 2 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 3 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 4 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 5 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 6 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 7 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 8 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 9 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 10 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 11 hónapos babánkkal?

 

Kép forrása: pixabay.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja