A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mit játsszunk tizenegy hónapos babánkkal?

Engel Zita [cikkei] - 2015-02-19
Ebben a korban babánk egyre gyorsabban mászik, egyre többször kapaszkodik fel, és próbál egyedül állni, bútorról bútorra haladni. Egyensúlya még nem tökéletes, így gyakran huppan fenekére, de lelkesedését ez nem töri le, újra és újra megpróbálja rendületlenül.
Mit játsszunk tizenegy hónapos babánkkal?

Én kis trampolinom

Nem titok, hogy a gyerekek szeretnek az ágyon ugrándozni. Még a kicsik is, sőt, ez egy tökéletes alkalom arra, hogy erősítsük alsó végtagjaikat, és hogy megtanulják, hogy kell kontrollálni céltalanul kalimpáló lábacskákat.

Kor: 7 - 15 hónap
Fejlődési terület: járás, állás
Kelléke: ágy ruganyos matraccal

Játék menete: Állítsuk fel babánkat az ágy közepén, támasszuk meg óvatosan kezünkkel őt a két karja alatt. Segítsük őt abban, hogy fel-le ugráljon, emeljük el az ágyról, majd vissza. ha már képes járni, akkor már csak fogni kell a kezét, a többi megy magától is.

Melyik melyik?

Ezekben a hónapokban kezdi megérteni, elmélyíteni a kategorizációval kapcsolatos tudását. Talán már lát összefüggéseket és különbségeket, de valószínű, hogy a még fejlődésben lévő kézkoordinációja miatt nem képes arra, hogy egy műanyag játékot a megfelelő formájú lyukba helyezze. Ez a csoportosítós játék ezért lehet segítségünkre.

Kor: 11 hónap - 2 év
Fejlődési terület: finommotoros képesség, csoportosítás
Kellékek: egy muffin sütő tál, kicsi játékok, pl. golyók, radírok, kis figurák

Játék menete: Gyűjtsünk a lakásban egymással összefüggésbe hozható apró tárgyakat, pl. kagylókat, radírokat, egyforma színű, kicsi figurácskákat. Öntsük össze egy nagy kupacba, majd ültessük le babánkat mellé. Mutassuk meg kicsinknek, hogy lehet ezeket belehelyezni a muffin kelyhekbe. Próbáljuk bevonni a szortírozásba, ha kész vagyunk, borítsuk ki, és ismét kezdődhet a pakolászás. Hagyjuk, hogy ő is kialakítson valami féle csoportokat, és a szerint szortírozza a tárgyakat. Ezt a játékot az évek során lehet bonyolítani, variálni, akár nagyobb darabokkal is. Vigyázzunk arra, hogy a játékokat nehogy lenyelje gyermekünk, ne hagyjuk őt őrizetlenül!

Házhoz jön a tengerpart

Hideg van, nem lehet kimenni a homokozóba? Semmi baj! Ez a játék ezt is megoldja.

Kor: 9 - 18 hónap
Fejlődési terület: finommotoros képesség
Kellékek: egy nagy, alacsonyfalú tároló doboz, néhány zacskó homok vagy búza, homokozó játékok, vagy műanyag gyerekeknek készült sütőjátékok, újságpapír

Játék menete: Töltsük meg a dobozt a búzával vagy a homokkal, és rakjuk a földre. Tehetünk alá, körbe újságpapírt, hogy utána könnyebb legyen feltakarítani. Adjunk oda babánknak a homokozós játékait, vagy a sütőfelszerelését, majd ő eldönti, melyikkel szeretne játszani.

Csőalagút

A csipeszfogás – mikor képes egy tárgyat a mutató és a hüvelykujja között tartani –mérföldkő kicsink fejlődésében. Ha már egyszer képes rá, folyton ezt akarja „gyakorolni”, ez a játék ebben segít.

Kor: 8 hónap - 1 év
Fejlődési terület: finommotoros képesség, ok-okozat megértése
Kellékek: egy-két hosszú papírcső, csomagolópapír vagy törlőkendő, golyók, ragasztószalag

Játék menete: Vágjuk a hossza mentén félbe a papírcsövet, ragasszuk az egyiket a másik után. Üljünk le babánkkal, és mutassuk meg neki, hogy kell tartani ferdén ezt az elkészített vályút. Helyezzünk az aljához egy tálat, ahol majd gyűlnek a leguruló tárgyak. Kezdjünk el belehelyezni a magasabban elhelyezkedő végén a golyókat, és nézzük együtt, hogy gurulnak le. Engedjük, hogy ő maga rakja bele a labdácskákat, és mozgassuk együtt a szerkezetet, hogy hol lassabban, hol gyorsabban gördüljenek lefele.

Bármit próbálunk is ki, fontos, hogy minden baba a maga ütemében fejlődik, ha gyermekünk még nem kész egy játékra, nem kell aggódni, próbálkozzunk vele később.

A sorozat többi része:

Mit játsszunk 1 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 2 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 3 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 4 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 5 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 6 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 7 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 8 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 9 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 10 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 12 hónapos babánkkal?

Kép forrása: pixabay.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja