A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mit játsszunk tíz hónapos babánkkal?

Engel Zita [cikkei] - 2015-02-19
Kisbabánk rohamos motorikus fejlődése egyre látványosabb, nem csak stabilan ül, de kúszik-mászik már, bútorokba kapaszkodva felhúzza magát, kezeit egyre ügyesebben használja.
Mit játsszunk tíz hónapos babánkkal?

Kopp-kopp

Fontos a precíz fogás kialakulásához a kezek és szemek megfelelő koordinációjának kialakulása. Babánk ebben az időszakban ezért is van folyton elfoglalva kezeivel, hol egyiket, hol másikat nézegeti, megpróbálja tudatosan egymáshoz közelíteni, összeérinteni őket. Ez a játék ennek a mozgásnak a fejlesztésében segít.

Kor: 6 hónap - 1 év
Fejlődési terület: kéz-szem koordináció
Kellékek: Két fa bot/rúd vagy kanalak

Játék menete: Ültessünk le magunk mellé kicsinket, és adjuk kezébe a fabotokat vagy kanalakat. Fogjuk meg kezecskéit, és mutassuk meg, hogy kell összeütögetni őket. Először talán nem sikerül összekoccantania őket, de ahogy telnek a napok, hetek, egyre ügyesebben és lelkesebben fogja püfölni a kezébe adott eszközöket.

Hegyen-völgyön át

Ahogy gyermekünk járni tanul, ezt egyre jobban élvezi, sok idő mehet el ilyenkor azzal, hogy megpróbálja egyedül megmászni a lépcsőket. Ez a játékos gyakorlat segítheti őt a színt különbségek legyőzésében.

Kor: 9 - 18 hónap
Fejlődési terület: motoros képesség
Kellékek: párnák, kanapé, bármi, amit egymásra tehetünk

Játék menete: Kupacolj fel néhány párnát a kanapén, alulra a nagyobbakat rakd, hogy stabil alapot biztosítson megépített „hegyednek”, ezekre halmozd a kisebbeket, és már indulhat is a játék. Biztosan fogva babánkat, segítsük őt, hogy megmássza a hegyet, ha több párnád is van, több dombon is átkelhet picid. Figyeljünk arra, hogy sose eresszük el a kezecskéit, nehogy leessen.

Székről-székre

Babánk akkor indul meg, mikor ő készen érzi rá magát, nem tudjuk, és nem is szabad siettetni fejlődését, de ahogy egyre közelebb kerül ahhoz, hogy megtegye első lépéseit bedobhatunk pár, ehhez hasonló játékot.

Kor: 9 - 15 hónap
Fejlődési terület: szem-kéz koordináció, járás
Kellékek: székek

Játék menete: Állítsuk sorba a székeket egy fal mentén. Ha nincs, a biztonság kedvéért terítsünk elé egy puha szőnyeget. Segítsük fel babánkat a földről, és engedjük, hogy a székekbe kapaszkodva álldogáljon egy kicsit, majd, ha úgy érzi, irányítsuk járását a sor egyik végétől a másikhoz. Ha plusz motivációra van szüksége, hozzuk oda kedvenc játékát, rakjuk le egy messzebb levő székhez, majd mikor odaért, dicsérjük meg, ölelgessük.

Repül a maci

Az idősebb babákat lenyűgözi, és nagyon leköti ez a libikóka játék.

Kor: 10 - 18 hónap
Fejlődési terület: ok-okozat megértése
Kellékek: kartonpapír, vagy nagyobb méretű mesekönyv, újsággal kitömött papírguriga, plüss állatkák, kalapács

Játék menete: Rakjuk a kitömött gurigát egy vízszintes, sima felületre, mondjuk a padlóra, tegyük rá a mesekönyvet, vagy a kemény kartonpapírt, legyen olyan a pozíciója, mint egy libikóka esetében, az egyik oldala érintse a földet, a másik pedig álljon a levegőben. Helyezzük az első plüss állatot az alacsonyan elhelyezkedő részre, kiáltsunk fel valahogy így, „lássuk, hogy repül a maci!”, és üssük meg a másik oldalát, majd nézzétek együtt, ahogy elrepül a játék. Ha már képes rá, ő is segíthet mozgásba lendíteni a libikókát.

Bármit próbálunk is ki, fontos, hogy minden baba a maga ütemében fejlődik, ha gyermekünk még nem kész egy játékra, nem kell aggódni, próbálkozzunk vele később.

A sorozat többi része:

Mit játsszunk 1 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 2 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 3 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 4 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 5 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 6 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 7 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 8 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 9 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 11 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 12 hónapos babánkkal?

Kép forrása: pixabay.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja