SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mit játsszunk kilenc hónapos babánkkal?

Engel Zita [cikkei] - 2015-02-19
Csemeténk kilenc hónaposan már magabiztosan ül, nyúl a tárgyakért, felveszi őket, kéz koordinációja egyre kifinomultabb. Előre és hátra fele is mászik, lábacskái még nem bírják el súlyát, de segítséggel próbálkozik az első lépésekkel.
Mit játsszunk kilenc hónapos babánkkal?

A dobozban

Egy szállítási doboz megfelelő eszköz arra, hogy gyermekünk megértse a kint és a bent fogalmát.

Kor: 8 hónap -1 év
Fejlődési terület: motoros képesség, reakció
Kellékek: egy kartondoboz, akkora, hogy babánk beleférjen

Játék menete: Helyezz egy puha takarót és néhány játékot, könyvet a dobozba, rakd bele gyermekedet is, és hagyd, hogy felfedezze az ő kis helyét. Vágj ablakot is kisbabád újdonsült kuckójára, így még otthonosabb lesz, játszhattok együtt, kukucskálós játékot is. Egy másik verzió a dobozjátékra, hogy fordítsd fejjel lefelé azt, vágj rá ajtócskát, így add át picidnek a várat.

Láthatatlan labda

Ebben a korban babád élvezettel fedezi fel az elrejtett dolgokat újra és újra. Ez a játék remek móka erre, és a motorikus képességeit is fejleszti.

Kor: 8 hónap - 12 hónap
Fejlődési terület: finom motorikus képesség, tárgyállandóság megértése
Kellékek: homokozó, néhány játék

Játék menete: Parkban, játszótéren keressünk egy homokozót, üljünk oda babánkkal, mutassuk meg neki a színes játékit, miközben babánk figyel, ássuk el a homokba az egyiket. Meglepődött tekintettel kérdezzük meg, hol a játék. Majd rakjuk babánk kezét a homokkupac tetejére, és segítsünk neki kiásni azt. Lehet, hogy már elsőre is segítség nélkül ki tudja szedni a homokból. Később próbálkozhatunk azzal is, hogy akkor tüntetjük el a játékot, miközben nem figyel.

Spriccelős játék

Nagyon jó, ha testrészekről szóló mesekönyvet olvasunk babánknak, de játék közben is tanítgathatjuk az egyes végtagok neveire.

Kor: 7 hónap - 1 év
Fejlődési terület: érintés, érzékszervi szimuláció
Kellékek: egy spriccelős játék

Játék menete: Ültessük be babánkat a finom, meleg vízzel teli kádjába. Vegyük elő a spriccelős játékát. (Biztonsági okokból, már előre készítsük oda, nem menjünk ki a szobából keresni, sose hagyjuk őrizetlenül kicsinket a kádban!) Engedjük, hogy babánk nézze, ahogy megtöltjük vízzel a spriccelős játékot. Ez után kérdezgessük végig, hol vannak az egyes testrészei. "Hol van a pocid?" "Hol van a karocskád?" Minden egyes kérdés után spricceljük meg gyengéden a kérdezett testrészt.

Tábortűz melletti mesék

A mesedélutánokat izgalmasabbá tehetjük azzal, ha eljátsszuk, hogy épp táborozunk az erdőben.

Kor: 9 hónap - 3 év
Fejlődési terület: szóbeliség, olvasásra felkészítés
Kellékek: nagy pokróc, két-három szék, könyvek, elemlámpa

Játék menete: Készítsünk a székekből, takaróból sátrat, úgy, hogy letakarjuk utóbbival az ülőalkalmatosságokat. Üljünk be a „sátorba” babánkkal, vigyük be magunkkal a könyveket, világító eszközöket. Ültessük ölünkbe picinket egy könyvvel, és már kezdődhet is a tábori olvasó délután. Ne hagyjuk őrizetlenül kicsinket a sátorban, mert magára ránthatja a pokrócot.

Nyuszi séf

Az étkezési idő nagyon jó alkalom arra, hogy gyermekünk megértse, egy cselekménynek van következménye. Ez a játék remek alkalom olyankor, mikor ebéd közben kicsid unatkozik, vagy nem akar enni.

Kor: 9 hónap - 2 év
Fejlődési terület: ok-okozat megértése
Kellékek: egy plüssállat vagy baba, babakanál

Játék menete: Néha bármit is teszünk, nem tudjuk rávenni picinket, hogy lenyelje a következő falatot. Ilyenkor segítségül lehet hívni „barátait”, plüss nyusziját, vagy babáját. Hozd oda a játékot az asztalhoz, majd mondd azt, hogy ezúttal egy különleges vendég fogja szervírozni az ebédet. Tartsd a kanalat a plüss állat kezéhez közel, és úgy nyújtsd oda az ételt. Picink kedvencének unszolása bizonyára meg fogja törni az ellenállást, és folytatódhat tovább az ebéd, immáron egy kis játékkal kiegészítve.

Bármit próbálunk is ki, fontos, hogy minden baba a maga ütemében fejlődik, ha gyermekünk még nem kész egy játékra, nem kell aggódni, próbálkozzunk vele később.

A sorozat többi része:

Mit játsszunk 1 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 2 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 3 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 4 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 5 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 6 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 7 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 8 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 10 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 11 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 12 hónapos babánkkal?

Kép forrása: pixabay.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja