A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mit játsszunk nyolc hónapos babánkkal?

Engel Zita [cikkei] - 2015-02-19
Nyolc hónaposan gyermekünk már egész magabiztosan tud ülni, hason csúszik előrefele, néha még kúszni is megpróbál, vagy hátrafele tolatni. Kezeit egyre ügyesebben használja, már egészen kis dolgokat is képes megfogni, azokat tudatosan tudja mozgatni.
Mit játsszunk nyolc hónapos babánkkal?

Kezdő rúgás

Igaz, hogy kisbabánk még csak csúszni-mászni tanul ebben az időszakban, de ilyenkor kezdenek el erőteljesen fejlődni azok az izmok is, melyek később a járásban segítik őt. Ez a rugdosós játék az összmotoros, koordinációs képességének gyakorlásában viszi őt előre.

Kor: 8-13 hónap
Fejlődési terület: összemotors tevékenység
Kellékek: egy labda

Játék menete: Térdeljünk le, vagy üljünk le a földre, tartsunk babánkat magunk elé, úgy hogy kifelé nézzen. Egyik kezünkkel öleljük át a mellkasát, másikkal támasszuk meg a fenekét, így a lábacskái szabadon tudnak lefelé lógni. Rakjuk közvetlenül a lábfeje elé a labdát, és segítsük abban, hogy meg tudja taszítani azt. Dicsérjük meg valahányszor sikerül neki.

Hangrejtvény

A zajt keltő játékszerek mindig érdekesek, főleg akkor, ha azok különösek és furcsák.

Kor: 7-15 hónap
Fejlődési terület: tárgyállandóság, kéz-szem koordináció
Kellékek: néhány hangot kiadó játékszer, egy kis pokróc

Játék menete: Vegyük kezünkbe az első zörgős játékot, adjunk ki hangot vele, mutassuk meg ezt babánknak, majd takarjuk le egy pokróccal, és hagyjuk, hogy kitakarja azt. Aztán újra takarjuk be, és zörgessük meg ott. Ez után vegyük a következőt. Használhatunk csörgőket is, vagy bármilyen tárgyat, ami szokatlan hangot ad ki. A végén még egy bekapcsolt magnót vagy egy mp3 lejátszót is bekapcsolhatunk a takaró alatt, ha valami, akkor az biztos meg fogja lepni.

Ki van a kép mögött?

Ez a játék az alapvető gyermeki kíváncsiságra épít.

Kor: 8-18 hónap
Fejlődési terület: tárgyállandóság megértése, finommotoros készségek
Kellékek: kartonpapír, tollak, filctollak, ruhaanyagok, olló ragasztó, magazinok

Játék menete: Rajzoljunk fel néhány alakot a kartonpapírra egymás mellé, színezzük ki őket, ha nincs igazán kézügyességünk, vágjunk ki néhány érdekes figurát magazinokból és ragasszuk fel őket. Ez után vágjunk a ruhaanyagból négyszögletes darabokat, kicsit nagyobbat, mint a felrajzolt figurák mérete, majd a ragasszuk fel őket a felső szélénél fogva úgy, hogy az alakokat eltakarja, de fel lehessen hajtani az anyagot. Miután megszáradt, már indulhat is a játék. Adjuk oda kicsinknek, hagyjuk, hogy egyesével felfedezze, mi van a takarás mögött, szőjünk hozzá spontán meséket, esetleg cserélgethetjük is a felragasztott figurákat.

Zörögj, csörögj!

Kor: 6-15 hónap
Fejlődési terület: finom motoros készségek, ritmus érzék
Kellékek: kis tartódobozok, mint pl. ételtartók, joghurtos poharak, tejes dobozok, rizs, száraz tészta, bab, ragasztószalag

Játék menete: Az üres joghurtos poharak vagy ételtartók tökéletes rázó dobozok a kis kezek számára. Töltsd fel különböző anyagokkal a kis tárolókat, így mind más-más hangot fognak kiadni. Rakj fel valami ritmusos, mondjuk latin zenét, és már indulhat is a játék. Hogy ne tudja kinyitni a dobozokat, legjobb, ha leragasszuk őket, ha még is sikerül neki, rakjunk inkább nagyobb tárgyakat bele, nehogy lenyelje azokat.

Bármit próbálunk is ki, fontos, hogy minden baba a maga ütemében fejlődik, ha gyermekünk még nem kész egy játékra, nem kell aggódni, próbálkozzunk vele később.

A sorozat többi része:

Mit játsszunk 1 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 2 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 3 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 4 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 5 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 6 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 7 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 9 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 10 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 11 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 12 hónapos babánkkal?


Kép forrása: pixabay.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja