SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mit játsszunk négy hónapos babánkkal?

Engel Zita [cikkei] - 2015-02-19
Kicsink a negyedik hónapba lépve egyre több mindenre képes. Folyton mocorog, talán már képes arra, hogy megforduljon, kezét egyre tudatosabban használja, kapaszkodik, nyújtózkodik a tárgyak felé.
Mit játsszunk négy hónapos babánkkal?

Add a kalapod!

Babánk mostanra nem csak arra képes, hogy megragadjon dolgokat, hanem kitartóan tartja is a kis kezecskéjében. Ha így van, akkor elérkezett az idő az add a kalapod! vagy inkább, a fogd meg a kalapod! játék kipróbálására.

Kor: 4 hónap - 1 év
Képesség: ok-okozat értelmezése
Kellékek: egy karimás kalap

Játék menete: Kalappal a fejünkön hajoljunk közel kicsinkhez, engedjük, hogy elérje a fejfedőt, és levegye a fejünkről. Talán még arra is képes lesz, hogy egy kis segítséggel ugyan, de visszategye. Cserélgethetjük is a fejfedőket, de ne túl gyakran, nehogy elveszítse a fonalat. A játék végén csipdessük meg egy kicsit az orrocskáját, majd a sajátunkat, és hajoljunk ismét közel. Ha elérte az orrunkat, talán meglepetéssel veszi majd tudomásul, hogy azt nem lehet úgy levenni rólunk, mint előtte a kalapot.

Csiklandós pamacska

Csemeténk lassan már az összes végtagját akaratlagosan úgy mozgatja, ahogy akarja, már megtehetjük, hogy olyan játékokba is bevonjuk, ahol ennek jó hasznát veszi.

Kor: 4 hónap - 1 év
Fejlődési terület: szóbeliség, finommotoros készségek
Kellékek: egy műanyag gömbszivacs, fürdőkád

Játék menete: miután beültettük babánkat a fürdőkádjába, nedvesítsük be a szivacsot, majd a víz alatt közelítsük gyermekünk felé. Közben beszélgethetünk vele, valahogy így, „most megcsiklandozom a lábujjaidat, most a hátadat, most a popsidat”, minden egyes alkalommal, mikor megpróbálja megfogni a szivacsot, húzzuk el tőle.

Mikor már kicsit idősebb, hagyjuk, hogy tartsa a szivacsot, és mutassuk meg neki, hogy tudja megcsiklandozni vele saját lábát, vagy rakjuk bele a vízbe a kezünket és most csiklandozza meg ő a mi ujjunkat. Fontos, hogy sose hagyjuk egy pillanatra sem magára babánkat a kádban.

Vigyázz, kész, rajt!

Mivel lassan már csak néhány lépés választja el babánkat attól, hogy felüljön, hogy elkezdjen csúszni-mászni, elkezdhetünk olyan játékos gyakorlatokat is elvégeztetni vele, amik ezekre a mozdulatokra ösztönzik.

Kor: 4 - 7 hónap
Fejlődési terület: motorikus mozgás, egyensúly
Kellékek: nincs szükség kellékre

Játék menete: Még a mászási korszak előtt felkelti kicsink érdeklődését a környezete, szívesen megindulna már a tárgyak felé. Gyakorolhatjuk közösen a megindulásra ösztönző mozdulatsorokat. Az ülési képesség fejlesztésére ültessük fel és támasszuk ki párnákkal, hogy ne dőljön el. Próbáljuk rávenni, hogy egyensúlyozzon, ha borulna. A biztonság kedvéért ezt a gyakorlatot egy ágyon végezzük, vagy rakjunk valamilyen puha párnát mellé, arra az esetre, ha egy idő után nem sikerülne megtartania magát. A mászási készségek felébresztéséhez pedig fektessük a pocakjára, nyomjuk oda a talpához a tenyerünket, ahogy elkezdi nyomni a kezünket, úgy fog mozogni előre, először talán véletlenül teszi, de ahogy felismeri az ok-okozati összefüggést, egyre lelkesebb lesz.

Buborékozzunk!

Kor: 4 hónap - 1 év
Fejlődési terület: szem-kéz koordináció
Kellékek: Buborékfújó

Játék menete: Ezt a játékot bárhol játszhatjuk, de talán legjobb akkor, mikor fürdetünk, vagy a fürdőszobában, hogy ne legyen minden szappanos. Ültessük be babánkat a kádszékébe, vagy fektessük egy törülközőre, és kezdjünk el buborékokat fújni a levegőbe. Próbáljuk felé fújni, úgy hogy talán el is érje, de vigyázzunk, hogy nehogy a szemébe menjen. Ha még nem is tudja elkapni őket, már az nagy élvezettel fogja eltölteni, ha megpróbálja. Fújjunk úgy, hogy egyszer a kezei felé, egyszer a lába irányába vándoroljanak a buborékok, közben beszélhetünk is hozzá, megnevezhetjük a közel kerülő végtagokat.

Bármit próbálunk is ki, fontos, hogy minden baba a maga ütemében fejlődik, ha gyermekünk még nem kész egy játékra, nem kell aggódni, próbálkozzunk vele később.

A sorozat többi része:

Mit játsszunk 1 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 2 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 3 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 5 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 6 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 7 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 8 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 9 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 10 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 11 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 12 hónapos babánkkal?


Kép forrása: pixabay.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja