A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mit játsszunk négy hónapos babánkkal?

Engel Zita - 2015-02-19
Kicsink a negyedik hónapba lépve egyre több mindenre képes. Folyton mocorog, talán már képes arra, hogy megforduljon, kezét egyre tudatosabban használja, kapaszkodik, nyújtózkodik a tárgyak felé.
Mit játsszunk négy hónapos babánkkal?

Add a kalapod!

Babánk mostanra nem csak arra képes, hogy megragadjon dolgokat, hanem kitartóan tartja is a kis kezecskéjében. Ha így van, akkor elérkezett az idő az add a kalapod! vagy inkább, a fogd meg a kalapod! játék kipróbálására.

Kor: 4 hónap - 1 év
Képesség: ok-okozat értelmezése
Kellékek: egy karimás kalap

Játék menete: Kalappal a fejünkön hajoljunk közel kicsinkhez, engedjük, hogy elérje a fejfedőt, és levegye a fejünkről. Talán még arra is képes lesz, hogy egy kis segítséggel ugyan, de visszategye. Cserélgethetjük is a fejfedőket, de ne túl gyakran, nehogy elveszítse a fonalat. A játék végén csipdessük meg egy kicsit az orrocskáját, majd a sajátunkat, és hajoljunk ismét közel. Ha elérte az orrunkat, talán meglepetéssel veszi majd tudomásul, hogy azt nem lehet úgy levenni rólunk, mint előtte a kalapot.

Csiklandós pamacska

Csemeténk lassan már az összes végtagját akaratlagosan úgy mozgatja, ahogy akarja, már megtehetjük, hogy olyan játékokba is bevonjuk, ahol ennek jó hasznát veszi.

Kor: 4 hónap - 1 év
Fejlődési terület: szóbeliség, finommotoros készségek
Kellékek: egy műanyag gömbszivacs, fürdőkád

Játék menete: miután beültettük babánkat a fürdőkádjába, nedvesítsük be a szivacsot, majd a víz alatt közelítsük gyermekünk felé. Közben beszélgethetünk vele, valahogy így, „most megcsiklandozom a lábujjaidat, most a hátadat, most a popsidat”, minden egyes alkalommal, mikor megpróbálja megfogni a szivacsot, húzzuk el tőle.

Mikor már kicsit idősebb, hagyjuk, hogy tartsa a szivacsot, és mutassuk meg neki, hogy tudja megcsiklandozni vele saját lábát, vagy rakjuk bele a vízbe a kezünket és most csiklandozza meg ő a mi ujjunkat. Fontos, hogy sose hagyjuk egy pillanatra sem magára babánkat a kádban.

Vigyázz, kész, rajt!

Mivel lassan már csak néhány lépés választja el babánkat attól, hogy felüljön, hogy elkezdjen csúszni-mászni, elkezdhetünk olyan játékos gyakorlatokat is elvégeztetni vele, amik ezekre a mozdulatokra ösztönzik.

Kor: 4 - 7 hónap
Fejlődési terület: motorikus mozgás, egyensúly
Kellékek: nincs szükség kellékre

Játék menete: Még a mászási korszak előtt felkelti kicsink érdeklődését a környezete, szívesen megindulna már a tárgyak felé. Gyakorolhatjuk közösen a megindulásra ösztönző mozdulatsorokat. Az ülési képesség fejlesztésére ültessük fel és támasszuk ki párnákkal, hogy ne dőljön el. Próbáljuk rávenni, hogy egyensúlyozzon, ha borulna. A biztonság kedvéért ezt a gyakorlatot egy ágyon végezzük, vagy rakjunk valamilyen puha párnát mellé, arra az esetre, ha egy idő után nem sikerülne megtartania magát. A mászási készségek felébresztéséhez pedig fektessük a pocakjára, nyomjuk oda a talpához a tenyerünket, ahogy elkezdi nyomni a kezünket, úgy fog mozogni előre, először talán véletlenül teszi, de ahogy felismeri az ok-okozati összefüggést, egyre lelkesebb lesz.

Buborékozzunk!

Kor: 4 hónap - 1 év
Fejlődési terület: szem-kéz koordináció
Kellékek: Buborékfújó

Játék menete: Ezt a játékot bárhol játszhatjuk, de talán legjobb akkor, mikor fürdetünk, vagy a fürdőszobában, hogy ne legyen minden szappanos. Ültessük be babánkat a kádszékébe, vagy fektessük egy törülközőre, és kezdjünk el buborékokat fújni a levegőbe. Próbáljuk felé fújni, úgy hogy talán el is érje, de vigyázzunk, hogy nehogy a szemébe menjen. Ha még nem is tudja elkapni őket, már az nagy élvezettel fogja eltölteni, ha megpróbálja. Fújjunk úgy, hogy egyszer a kezei felé, egyszer a lába irányába vándoroljanak a buborékok, közben beszélhetünk is hozzá, megnevezhetjük a közel kerülő végtagokat.

Bármit próbálunk is ki, fontos, hogy minden baba a maga ütemében fejlődik, ha gyermekünk még nem kész egy játékra, nem kell aggódni, próbálkozzunk vele később.

A sorozat többi része:

Mit játsszunk 1 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 2 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 3 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 5 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 6 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 7 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 8 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 9 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 10 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 11 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 12 hónapos babánkkal?


Kép forrása: pixabay.com

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja