A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mit játsszunk három hónapos babánkkal?

Engel Zita [cikkei] - 2015-02-19
Ebben az időszakban babánk már egyre ügyesebb, kezeit már tudatosan mozgatja, kinyújtja, ha felemeljük, fejét megtartja, egyre jobban szereti, ha kézbe vesszük és függőleges testtartásban hagyva hordozzuk. Ha ezt a tulajdonságát kihasználjuk, és még zenét is adunk hozzá, egy remek délutáni mókában lehet részünk.
Mit játsszunk három hónapos babánkkal?

Rázzuk együtt!

Kor: 3 - 6 hónap
Fejlődési terület: motoros készség, egyensúly érzék, fejtartás
Kellékek: zene

Kapcsoljuk be a rádiót, válasszunk valami tetszetős zenét. Vegyük fel a csípőnkre gyermekünket, úgy hogy teste függőleges pozícióban legyen. Kezdjük el ringatni a zene ritmusára, ha valami különleges hangeffekt, vagy refrén jön, találjunk ki rá mozgásvariációkat, például hirtelen guggoljunk le, vagy pördüljünk meg. Esetleg énekelhetünk is hozzá. Azon felül, hogy babánk ilyenkor ügyeskedhet, hogy kell megtartania mozgás közben az egyensúlyát, a magasabban levő, új tárgyakat is szemrevételezheti. Hagyjuk, hagy pihenjen meg a szeme néhány percig az újdonságokon.

Vízi rugdalózás

Ahogy babánk egyre mobilabb, egyre fáradhatatlanabbul rugdalózik lábaival. Pancsolás közben taposni a vizet pedig remek alkalom arra, hogy megismerkedjen az ok-okozatok természetével.

Kor: 3 - 6 éves kor
Fejlődési terület: motorikus készségek, ok-okozat megértése
Eszközök: fürdőkád

Játék menete: A legtöbb gyerek szeret fürdeni, élvezi azt, ahogy stimulálja érzékeit ez a merőben más közeg, ezért nem is kell tennünk semmi különöset, bemerítés után szinte automatikusan elkezd rúgkapálni, hajtani a vizet, élvezi, hogy minél nagyobbat csap, annál magasabbak a hullámok, ezért előbb-utóbb rájön, hogy lábacskája az, ami okozza ezt a mozgást. Talán mondani sem kell, de figyeljünk arra, hogy ne maradjon babánk őrizet nélkül a kádban egy pillanatra sem.

Hullámvasút

Most, hogy már ki tudja tartani a fejét, gyermekünk a felsőtest további részére kezd koncentrálni, hogy lehet kontrollálni, mozogni, ülni és megfordulni a segítségével. Ez a játék segíti őt abban, hogy teljes testének motorikus funkciója tudjon fejlődni, illetve az esti lefekvés előtt remek alkalom egy kis relaxációra is.

Kor: 3 – 6 hónap
Fejlődési terület: motorikus készségek
Eszköz: strandlabda, jóga labda vagy egy henger alakú nagyobb párna

Játék leírása: Ha labdát használunk, ne fújjuk fel teljesen, így az nem gurul használat közben. Kezünkben tartva kicsinket, pocakkal lefelé helyezzük rá a labda tetejére, és óvatosan görgessük testét előre-hátra, balra-jobbra. Figyeljünk arra, hogy a kicsi végig ébren maradjon, illetve ne eresszük el egy perce sem. Természetesen a hengerpárnával kicsit korlátoltabbak a mozgatási lehetőségek, de a célnak azért megfelel.

Nézd, ki van itt!

Fent már írtuk, hogy babánk ebben az időszakban kezdi el felfedezni az ok-okozati összefüggéseket. Eleinte édesanyja felbukkanó arca van rá legnagyobb hatással, ez a játék erre épít.

Kor: 3 hónap – 1 év
Fejlődési terület: ok-okozat megértése, tárgyállandóság
Eszköz: valami, ami mögé elbújhatunk

Játék menete: Miután beraktuk gyermekünket a kiságyába, bukjunk le a szintje alá, hogy ne lásson minket, majd bukkanjunk fel széles nagy mosollyal arcunkon, és nézzük meg, hogy reagál rá, el kezd-e nevetni. Ahogy idősödik, kipróbálhatunk több fajta grimaszt, arckifejezést. Ha már követi a szemével, amint lebukunk, ez azt jelenti, hogy kezd kinőni a játékból, sebaj, próbáljunk akkor ki egy másik mókát.

Éjszakai fényjáték

Észrevetted már, hogy kisbabád milyen nagy érdeklődéssel figyel egy megjelenő fényfoltot a falon? Erre alapoz ez az alvás előtti játék.

Kor: 3 hónap – 1 év
Fejlődési terület: látás, szemmozgás, ok-okozat megértése
Eszköz: zseblámpa, forgószék

Mikor már sötétedik, vegyük fel kicsinket karunkba, vagy üljünk le vele a kanapéra, esetleg egy forgószékbe. Kapcsoljuk be az elemlámpát és irányítsuk rá a fényét a szoba egyik falára. A legtöbb csecsemő ezt nem csak érdekesnek, de nagyon megnyugtatónak is találja, ezért is érdemes alvás előtt játszani. Nyugodtan kapcsoljunk valamilyen relaxáló zenét, vagy halkan meséljünk neki közben.

Bármit próbálunk is ki, fontos, hogy minden baba a maga ütemében fejlődik, ha gyermekünk még nem kész egy játékra, nem kell aggódni, próbálkozzunk vele később.

A sorozat többi része:

Mit játsszunk 1 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 2 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 4 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 5 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 6 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 7 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 8 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 9 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 10 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 11 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 12 hónapos babánkkal?


Kép forrása: pixabay.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja