SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mit játsszunk egy hónapos babánkkal?

Engel Zita [cikkei] - 2015-02-19
Babánk egy hónaposan még nem sok akaratlagos mozgásra képes, többnyire magzatpózban fekszik, hason egy rövid időre meg tudja emelni a fejét, a szemétől maximum harminc centiméterrel levő tárgyakat látja meg, és tudja egy kis ideig követni.
Mit játsszunk egy hónapos babánkkal?

Illatvarázs

Az újszülötteknek híresen érzékeny a szaglásuk. Több kutatás is egybehangzóan kimutatta, hogy a csecsemők képesek felismerni és megkülönböztetni még édesanyjuk tejének illatát is. A játék remek alkalom arra, hogy megfigyeljük, kisbabánk növekedése során hogyan viszonyul az illatokhoz.

Kor: 4 hét - 6 hónap
Fejlődési terület: szaglás
Kellékek: különböző illattégelyek, parfümök, vanília, fahéj, dióbél, hámozott banán, narancs és citromhéj

Játék menete: Üljünk le babánkkal az ölünkben. Egy kis asztalkára rakjuk ki a különböző anyagokat tartalmazó tégelyeket, majd sorra nyitogassuk ki őket. Egyesével tartsuk kicsink orra alá, de vigyázzunk, ne annyira közel, hogy be tudjon szippantani belőle darabkákat. Nézzük meg, melyik illatra hogy reagál, lehet, hogy nagyra tátja majd a szemét, meglepődik, vagy elmosolyodik. A citrusok esetében bizonyára igyekszik majd elfordítani a fejét, ilyenkor sose erőltessük ezeket az anyagokat tovább.

Mi virít itt?

Tavasszal, nyáron a fent leírt játékot el lehet ismételni virágokkal is.

Kor: 4 hét - 1 év
Fejlődési terület: szaglás
Kellékek: néhány szál virág

Játék leírása: Ha nem szeretnénk virágokat tépkedni, és van rá alkalmunk is, sétáljunk egy nagyot babánkkal a szabadban, egy parkban vagy egy botanikus kertben. Ha utunkba kerül egy erőteljesebb illatú virág, mint például a levendula, a  nárcisz vagy a rózsa, óvatosan tartsuk oda kicsinket a növényhez, figyeljük reakcióját, ahogy örömmel beleszippant a levegőbe. Vigyázzunk az olyan növényekkel, amelyek szúrnak, vagy mérgező anyagokat tartalmaznak.

„Telefonos” játék

Remek móka és a hallással kapcsolatos érzékleteket is fejleszti ez a „telefonos” játék. Kisbabánk már kezdetektől felfigyel beszédünkre, ahogy növekszik, egyre határozottabban képes reagálni is rá. Ezt a rövidke interakciót bármikor eljátszhatjuk, például akkor, amikor a pelenkázó asztalkán fekszik, a lényeg, hogy az arcunk közel legyen az övéhez, ne kelljen mélyre hajolgatni.

Kor: 4 hét - 4 hónap
Fejlődési terület: hallás
Kellékek: papírból készült cső, vagy egy összecsavart újságpapír

Játék menete: Ha pelenkázni készülünk, helyezzük a papírcsövet kezünk ügyébe, ha kész vagyunk, már indulhat is mini játékunk. Először hangosan szólongassunk, például így, „most elmondok egy neked egy titkot”, majd tegyük közel a papírcső végét egyik füléhez, és súgjunk bele valami rövidet és egyszerűt, a „szeretlek” mindig egy jó mondat kezdésnek. Ezek után tartsuk oda a csövet a másik füléhez is, és súgjunk ott is bele valamit. Ismételjük ezt, amíg el nem veszti érdeklődését. Ha kicsink szemmel láthatóan összezavarodik, ne szorítsuk annyira rá a szánkra a csövet, hogy lássa, mi beszélünk, mi adjuk ki a hangokat.

Biciklizés

Ki tudja miért, de a csecsemők szeretnek biciklizős mozdulatokat tenni lábukkal a levegőben. Ha ezt a mozgássort még hangunkkal is kombináljuk, hatásosabb lesz ez a stimuláló játék.

Kor: 0 - 4 hónap
Fejlődési terület: motoros készségek, hallás
Kellékek: nincs szükség rájuk

Játék menete: Fektessük babánkat a hátára, fogjuk meg óvatosan a két bokáját, lassan kezdjük el mozgatni a lábacskáit úgy, mintha biciklizne. Vigyük fel a térdét egészen a mellkasáig, majd nyújtsuk ki a lábát, ameddig lehet. Közben hajoljuk oda hozzá, beszélgessünk vele, „most a jobb láb jön, most pedig a ball”, „egyik fel, másik le”. A mozgás ritmusát váltogathatjuk, például úgy, hogy felfele gyorsabban lefele lassabban „pedálozunk”.

Bármit próbálunk is ki, fontos, hogy minden baba a maga ütemében fejlődik, ha gyermekünk még nem kész egy játékra, nem kell aggódni, próbálkozzunk vele később.

A sorozat többi része:

Mit játsszunk 2 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 3 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 4 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 5 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 6 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 7 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 8 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 9 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 10 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 11 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 12 hónapos babánkkal?


Kép forrása: pixabay.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja