A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mit játsszunk egy hónapos babánkkal?

Engel Zita - 2015-02-19
Babánk egy hónaposan még nem sok akaratlagos mozgásra képes, többnyire magzatpózban fekszik, hason egy rövid időre meg tudja emelni a fejét, a szemétől maximum harminc centiméterrel levő tárgyakat látja meg, és tudja egy kis ideig követni.
Mit játsszunk egy hónapos babánkkal?

Illatvarázs

Az újszülötteknek híresen érzékeny a szaglásuk. Több kutatás is egybehangzóan kimutatta, hogy a csecsemők képesek felismerni és megkülönböztetni még édesanyjuk tejének illatát is. A játék remek alkalom arra, hogy megfigyeljük, kisbabánk növekedése során hogyan viszonyul az illatokhoz.

Kor: 4 hét - 6 hónap
Fejlődési terület: szaglás
Kellékek: különböző illattégelyek, parfümök, vanília, fahéj, dióbél, hámozott banán, narancs és citromhéj

Játék menete: Üljünk le babánkkal az ölünkben. Egy kis asztalkára rakjuk ki a különböző anyagokat tartalmazó tégelyeket, majd sorra nyitogassuk ki őket. Egyesével tartsuk kicsink orra alá, de vigyázzunk, ne annyira közel, hogy be tudjon szippantani belőle darabkákat. Nézzük meg, melyik illatra hogy reagál, lehet, hogy nagyra tátja majd a szemét, meglepődik, vagy elmosolyodik. A citrusok esetében bizonyára igyekszik majd elfordítani a fejét, ilyenkor sose erőltessük ezeket az anyagokat tovább.

Mi virít itt?

Tavasszal, nyáron a fent leírt játékot el lehet ismételni virágokkal is.

Kor: 4 hét - 1 év
Fejlődési terület: szaglás
Kellékek: néhány szál virág

Játék leírása: Ha nem szeretnénk virágokat tépkedni, és van rá alkalmunk is, sétáljunk egy nagyot babánkkal a szabadban, egy parkban vagy egy botanikus kertben. Ha utunkba kerül egy erőteljesebb illatú virág, mint például a levendula, a  nárcisz vagy a rózsa, óvatosan tartsuk oda kicsinket a növényhez, figyeljük reakcióját, ahogy örömmel beleszippant a levegőbe. Vigyázzunk az olyan növényekkel, amelyek szúrnak, vagy mérgező anyagokat tartalmaznak.

„Telefonos” játék

Remek móka és a hallással kapcsolatos érzékleteket is fejleszti ez a „telefonos” játék. Kisbabánk már kezdetektől felfigyel beszédünkre, ahogy növekszik, egyre határozottabban képes reagálni is rá. Ezt a rövidke interakciót bármikor eljátszhatjuk, például akkor, amikor a pelenkázó asztalkán fekszik, a lényeg, hogy az arcunk közel legyen az övéhez, ne kelljen mélyre hajolgatni.

Kor: 4 hét - 4 hónap
Fejlődési terület: hallás
Kellékek: papírból készült cső, vagy egy összecsavart újságpapír

Játék menete: Ha pelenkázni készülünk, helyezzük a papírcsövet kezünk ügyébe, ha kész vagyunk, már indulhat is mini játékunk. Először hangosan szólongassunk, például így, „most elmondok egy neked egy titkot”, majd tegyük közel a papírcső végét egyik füléhez, és súgjunk bele valami rövidet és egyszerűt, a „szeretlek” mindig egy jó mondat kezdésnek. Ezek után tartsuk oda a csövet a másik füléhez is, és súgjunk ott is bele valamit. Ismételjük ezt, amíg el nem veszti érdeklődését. Ha kicsink szemmel láthatóan összezavarodik, ne szorítsuk annyira rá a szánkra a csövet, hogy lássa, mi beszélünk, mi adjuk ki a hangokat.

Biciklizés

Ki tudja miért, de a csecsemők szeretnek biciklizős mozdulatokat tenni lábukkal a levegőben. Ha ezt a mozgássort még hangunkkal is kombináljuk, hatásosabb lesz ez a stimuláló játék.

Kor: 0 - 4 hónap
Fejlődési terület: motoros készségek, hallás
Kellékek: nincs szükség rájuk

Játék menete: Fektessük babánkat a hátára, fogjuk meg óvatosan a két bokáját, lassan kezdjük el mozgatni a lábacskáit úgy, mintha biciklizne. Vigyük fel a térdét egészen a mellkasáig, majd nyújtsuk ki a lábát, ameddig lehet. Közben hajoljuk oda hozzá, beszélgessünk vele, „most a jobb láb jön, most pedig a ball”, „egyik fel, másik le”. A mozgás ritmusát váltogathatjuk, például úgy, hogy felfele gyorsabban lefele lassabban „pedálozunk”.

Bármit próbálunk is ki, fontos, hogy minden baba a maga ütemében fejlődik, ha gyermekünk még nem kész egy játékra, nem kell aggódni, próbálkozzunk vele később.

A sorozat többi része:

Mit játsszunk 2 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 3 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 4 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 5 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 6 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 7 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 8 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 9 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 10 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 11 hónapos babánkkal?
Mit játsszunk 12 hónapos babánkkal?


Kép forrása: pixabay.com

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja