A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A fogóreflex fejlődése

Családinet [cikkei] - 2010-09-10
A fogás elsajátításával a gyermek beleveti magát a játszás világába. Ennek a képességnek a kifejlesztésével megteszi az első lépést az evés, írás, rajzolás és sok más tevékenység irányába.
A fogóreflex fejlődése


Mikor tanul meg a gyermek fogni?


Az újszülötteknél ugyan már működik a fogóreflex, azonban egy évnek is el kell telnie, míg a baba kéz koordinációja olyan fejlett lesz, hogy fel tud venni tárgyakat, és ezeket biztosan képes tartani a kezében. A bébik három hónapos koruktól kezdik gyakorolni a fogást és minden hónappal ügyesebbek lesznek.


Így fejlődik a fogás képessége:


0 - 2 hónap

A fogó reflex veleszületett képesség. Ha megérintjük a gyermek tenyerét, ujjacskáival rögtön megmarkolja a miénket. Az ilyen mozgások az első 8 hétben még ösztönösek és akaratlanok. Ebben az időszakban többnyire ökölbe szorítja a kis kezét, hamarosan azonban ki fogja nyitni a tenyerét, majd összecsukja, hogy nézegethesse ujjait. Ezután már esetleg megpróbál megfogni egy-egy plüssállatot.  
 

3 hónap

A picúr még most sem tud fogni, bár szeretne, de már rá tud csapni a tárgyakra. Most fejlődik ki a szem-kéz koordinációja: látja a tárgyakat, amikhez hozzá szeretne jutni és megpróbálja felemelni azokat. Ilyenkor hasznosak a baba feje fölé lógatott vidám, színes figurák, melyeket könnyen tud lökdösni a kezével.
 

4 - 8 hónap

A baba négyhónapos korában már fel tud emelni nagyobb tárgyakat, építőkockákat, de apró dolgokat, mint pl. borsó, még nem tud felszedni. Ehhez még finomodnia kell az ujjak mozgásának. Amikor kibújnak első fogai (3-12 hónapos kor között), megpróbálja a tárgyakat a szájába tömni. A kanalat még nem tudja biztosan a kezében tartani és a szájához emelni, de próbálkozni fog vele. Ebben az időszakban a baba minden kézzelfogható dolog után fog nyúlni, és már át tudja venni ezeket egyik kezéből a másikba. Mostantól kezdve ajánlatos biztonságossá tenni a lakást a gyermek számára, el kell pakolni előle a törékeny holmikat.
 

9 - 12 hónap

Már könnyen vesz fel tárgyakat, a jobb vagy bal kéz dominanciája megfigyelhető, (de még nem kialakult). A jobban használt kéz erősebb lesz ugyan, ez azonban még nem igazi jele a jobb-vagy balkezességnek, amit két-vagy hároméves korban lehet majd megállapítani.  A baba most tökéletesíti ecsetfogó {ceruzafogó} mozgását, miközben gyöngyöket csippent fel hüvelyk- és mutató ujja között. A kéz-koordináció fejlődésével már képes lesz kanállal vagy villával enni.

 

Hogyan tovább?


Amikor a baba már biztosan tartja kezében a tárgyakat, vigyázzunk, mert el is tudja dobni azokat. Sok baba szereti ledobni, elhajítani a játékait, és élvezi, ahogy a felnőttek felveszik ezeket. 
Egyévesen a gyermek már talán szívesen játszik a labdával, kis tornyokat épít, vagy összeütöget tárgyakat.
Kétévesen már előbukkan a művészi hajlam: elbűvölten rajzol a zsírkrétával, és „ír“ krix-kraxokat. Háromévesen már elképzelhető, hogy annyira fejlett a kézkoordináció, hogy akár le is tud másolni egy-egy betűt.
 

A szülő feladata:

A baba fogóreflexét a következőképpen stimulálhatjuk:
Válasszunk ki egy színes játékot úgy, hogy ki kelljen nyújtani utána a kezét, vagy tegyünk sok színes játékszert a gyermek köré, hogy tudjon utánuk nyúlni.

Mi adhat okot aggodalomra?
Ha a gyermek nyolchetes kora után sem érdeklődik a közelében elhelyezett tárgyak iránt, nem mutatja jelét, hogy meg szeretne érinteni valamit.
Koraszülöttek esetében ez az érdeklődés késhet, ezért beszéljünk róla a gyermekorvossal.   
Kép: jarmoluk / Pixabay

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja