A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Csodálatos animáció mutatja be a szoptatás folyamatát (videó)

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-07-10
A természet mindent úgy rendezett el, hogy a baba a lehető legkönnyebben tudjon az anyamellből táplálkozni. Nézd meg az alábbi másfél perces kisfilmet, és engedd, hogy lenyűgözzön, milyen tökéletes is az emberi test!
Csodálatos animáció mutatja be a szoptatás folyamatát (videó)

A videó angol nyelvű, magyar fordítását alább közöljük:

Az anyatej számtalan módon segíti a kisbaba fejlődését: megfelelő arányban tartalmazza a szükséges tápanyagokat, védelmet nyújt a betegségek és fertőzések ellen, és elképzelhető, hogy az agy fejlődését is segíti. A baba fizikai felépítése is a szoptatást segíti elő: megfelelő szopási technika esetén a csecsemő szája és állkapcsa a lehető legszorosabban simul az anyamellhez.

A minél szorosabb érintkezés érdekében a baba nyelve a szája többi részéhez képest nagy méretűre nőtt, az orcákban pedig zsírpárna található, ezzel is segítve, hogy a nyelv a megfelelő pozícióban maradjon. Ugyanezek a zsírpárnák biztosítják, hogy az orcák szopáskor nem húzódnak nagyon össze, ami csökkentené a száj méretét, és fordított nyomást gyakorolna a mellből áramló tejre is.

A csecsemő felső légútja – amin keresztül a levegő beáramlik és kilégzéskor elhagyja a tüdőt – szintén a szoptatást segíti. Az újszülött felső légútja nagyon rövid, és a gégefedő - egy kis darab lapos kötőszövet a nyelv alján, aminek feladata, hogy megakadályozza az ételnek a légcsőbe jutását -, érinti a szájpadlás hátsó lágy részét. Ezek az adottságok együttesen teszik lehetővé, hogy az anyatej a nyelőcsőbe, majd a gyomorba kerüljön, és lecsökkentik a félrenyelés kockázatát.

Ugyanez a folyamat készteti arra a babát, hogy a nyakát kinyújtsa, az állát pedig előre tartsa, ezzel is a lehető legszorosabb fizikai kontaktust hozva létre az anyamellel.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Bru-nO / pixabay

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja