Tudnunk kell például, hogy melyik ételt hol a legcélszerűbb megmelegíteni. Annak ellenére, hogy a mikró a leggyorsabb, sok fogás élvezeti értékét csökkenti, mivel nem képes visszaadni ugyanazt az állagot, mint amikor még friss volt az étel.
Az alábbiakban azt mutatjuk meg, hogy melyek azok a fogások, amelyeket nem célszerű a mikróban megmelegíteni, illetve bemutatunk néhány trükköt, amellyel ismét visszanyerhetjük a frissen készült étel állagát!
1. Tojásból készült fogások (rántotta, omlett stb.)
Fentiek fogyasztásakor legjobb, ha rögtön megesszük őket, ugyanis nem javasolt a tojásos ételeket újramelegíteni. Az ízük és állaguk is leromlik, nem lesznek élvezhetőek. Aki szeret kísérletezni, kipróbálhatja, hogy milyen gőz fölött melegíteni a rántottát. Állítólag ezzel a módszerrel visszanyerhető az eredeti fénye. A kérdés, hogy ki az, aki hosszú perceket akar azzal tölteni, hogy újramelegítsen egy rántottát?
2. Pizza
Aki melegített már mikróban pizzát, tudja, hogy nem lesz sosem olyan, mint, amikor frissen sül. Valahogy eltűnik a tésztából az élet, a ropogósság. Jó ötlet lehet sütőbe tenni a finomságot és ott újramelegíteni. Mire azonban kellőképpen felmelegszik a készülék, eltelik néhány perc, egyszerűbb hát, ha a pizzaszeleteket úgy élesztjük újra, hogy beletesszük őket egy forró lábosba, majd lefedjük, és a tűzhelyen 3-4 percig melegítjük.
3. Levesek, raguk, pörköltek
Ezek esetében legjobb, ha a tűzhelyen melegítjük fel őket újra. Ha véletlenül túlforraljuk az ételt, akkor itt könnyedén adhatunk hozzá némi vizet, hogy pótoljuk a nedvességet, míg a mikróban ez sokkal körülményesebb lenne.
4. Sült húsok
A húsok újramelegítésénél az okozza a problémát, hogy könnyen kiszáradhatnak, ezért nem is javasolt a mikró ilyenkor. A legjobb az, ha a tűzhelyen némi zsiradékban melegítjük fel őket újra.
5. Sült zöldségek
A sült zöldségeknél csak a sütő jöhet újra számításba, ha melegítésről van szó. A mikróval ugyanis nem kapnánk már vissza azt az állagot, mint amilyenek frissen sülten voltak.
6. Rántott ételek
A panírozott ételek is leggyorsabban a mikróban melegszenek fel, de akkor elveszítik azt a finom ropogósságukat, amivel frissen még rendelkeznek. Ha melegíteni akarjuk őket, akkor inkább válasszuk a sütőt, vagy tegyük bele őket ismét néhány másodpercre a forró olajba.
7. Tészták
A tésztaételek mikróban történő melegítését a tészta és sokszor a feltét is megsínyli. Van, hogy kiszáradhatnak, vagy az állaguk változik meg. Ha tésztát melegítünk az a legjobb, ha fogunk egy serpenyőt és kis olajon hevítjük fel őket újra.
8. Kávé
Ha kávéról van szó, akkor igyuk meg azt rögtön! Amikor már el kell töltenie néhány másodpercet a mikróban, nem lesz többé olyan, mint a frissen készült ital.
Kép: Wikipedia Commons, flickr.com, pixabay.com, freedigitalphotos.net
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)