Kétségtelenül a multivitaminok a legnépszerűbbek, hiszen egyetlen kapszula vagy pezsgőtabletta egész napi vitamin adagunkat fedezi. Persze csupán elméletileg. Az egyes emberek vitaminigénye más és más lehet. Egy dohányosnak nagyobb mennyiségben van szüksége antioxidánsokra, azaz C és E vitaminra. Annak azonban, aki változatosan, egészséges élelmiszerekkel táplálkozik, talán nincs is szüksége arra, hogy vitaminkészítményeket fogyasszon. És sajnos az utóbbi eset a ritkább.
Vízben oldódó vitaminok: B-csoport, C-vitamin
Zsírban oldódó vitaminok: A-, D-, E-, K-vitamin
 
| 
 Vitramin  | 
 Hiánya  | 
 Forrása  | 
 Napi adag  | 
| 
 A  | 
 Látásromlás, bőrszárazság  | 
 Tejtermékek, máj  | 
 800 µg  | 
| 
 C  | 
 Fáradtság, levertség  | 
 Parpika, citrusfélék  | 
 60-65 mg  | 
| 
 B1  | 
 Szív-, idegi problémák  | 
 Élesztő, hüvelyesek  | 
 1,3 mg   | 
| 
 B2  | 
 Gyomor-, bélproblémák  | 
 Magvak, tojás, tej  | 
 1,5 mg  | 
| 
 B3  | 
 Hasmenés, bőrproblémák  | 
 Szárnyasok, gabona  | 
 15 mg  | 
| 
 B5  | 
 Lábujjak zsibbadása  | 
 Húsok, növények  | 
 4-7 mg  | 
| 
 B6  | 
 Álmatlanság, idegesség  | 
 Korpa, borsó, húsok  | 
 2 mg  | 
| 
 B9  | 
 Alacsony fehérv.sejt szám  | 
 Paraj, máj  | 
 200 µg  | 
| 
 B12  | 
 Vérszegénység  | 
 Húsok, tojás, tej  | 
 2 µg  | 
| 
 D  | 
 Csontfejlődési problémák  | 
 Hal, máj, tojás  | 
 -  | 
| 
 E  | 
 Izom-, idegi problémák  | 
 Növényi olajok  | 
 12 mg  | 
| 
 F  | 
 Bőrbetegségek  | 
 Mandula, dió,avokádó  | 
 -  | 
| 
 K  | 
 Vérszegénység  | 
 Brokkoli, paraj, saláta  | 
 70 µg  | 
Napjainkban egyre népszerűbbek a különböző vitaminkészítmények, melyek nem külön fogyasztása nem minden esetben fontos. Megnövekedett vitaminigény -terhesség, dohányzás- esetén azonban jól hasznosíthatók, hiszen ételekből már szinte képtelenség ekkora mennyiségű vitamin bevitele. A vitaminok többsége is túladagolható, melynek általában nincsen komoly következménye. Érdemes az ajánlott napi adagot elfogyasztani, speciális esetben azonban emelhető ezek mértéke.
A vitaminok szerepe
A-vitamin: szükséges a szövetek megújulásához, a nyálkahártyák védelméhez. Segít a csontok és fogak helyes kiépülésében, óvja a helyes látást.
B6-vitamin: Az élelmiszerekben található zsírok és fehérjék lebontásában játszik fontos szerepet.
B2-vitamin: a szervezet működéséhez elengedhetetlen. Szükséges az anyagcsere folyamatok lebonyolításában.
B1-vitamin: az általunk fogyasztott cukrokat a szervezetünk számára hasznos anyagokká alakítja át.
C-vitamin: Jelentős szerepet játszik a kollagén kiválasztódásában, elősegíti a törések gyógyulását, antioxidáns.
D-vitamin: segíti a kálcium és foszfor felszívódását és hasznosulását a szervezetben. Kiegyensúlyozott szívműködést biztosít. A D-vitamint napfény hatására állítja elő a szervezet.
K-vitamin: elengedhetetlen szerepe van a véralvadásban.
E-vitamin: fontos antioxidáns, mely lassítja a sejtek öregedését. Biztosítja a helyes oxigénellátást, meddőség, izomsorvadás megelőzésére is használják.


	
	
	

	
	
	
	
	
	
	
	
