A sütőtök a II. világháború után egyfajta népeledelnek számított Magyarországon, valószínűleg ezért is veszített egy időben varázsából. Mostanában azonban ismét reneszánszát éli: szeptembertől már megtalálható a piacok standjain és egészen januárig bátran vásárolhatunk belőle. És miért ajánlott a fogyasztása? Borbényi Erika, a Napsugár Életház orvosa és életmód tanácsadója most elmondja neked!
„A sütőtök nagyon sokféle problémára nyújthat megoldást. Serkenti a máj működését, így kitűnő máj- és vesebetegségek esetén, remek hashajtó és béltisztító, ezért a böjtölés és méregtelenítő kúrák során is érdemes alkalmazni. Magas A-, B-, C- és E-vitamin tartalmának köszönhetően az egyik legjobb megoldás az immunrendszer erősítésére. A legjobb ellenszere a megfázásos megbetegedéseknek, gyulladáscsökkentő és rák-megelőző hatása is van” - mondta Borbényi Erika.
A sütőtöknek rengeteg felhasználási módja van az italtól a köreten keresztül a levesig: sós és édes ételek egyaránt készülhetnek belőle. A megfelelő tök kiválasztása nagyon egyszerű: csak olyat szabad választani, aminek a héja teljesen ép, ez garantálja a belső értékeket is. A szüretelés után hűvös helyen nagyon sokáig eláll, azonban a szeletelést követően ajánlott inkább pépként lefagyasztani. Most bemutatunk néhány egyszerű, egészséges és finom receptet, hogy te is megmelengethesd a lelked a hideg téli napokon.
Sütőtöklé almával
Hozzávalók: 1 közepes sütőtök, 1 egész citrom, 2 közepes alma, 1 lédús narancs, 1 grapefruit, méz
Mosd meg és vágd ketté a tököt, magvait távolítsd el, majd kockázd fel és tedd főzővízbe. Közben vágd fel az alaposan megmosott almát, és amikor a tök elkezd puhulni, add hozzá az almát és így főzd tovább, amíg minden meg nem puhul. Ha elkészült, egyszerűen turmixold össze, és a péphez öntsd hozzá a kifacsart citrom, narancs és grapefruit levét, és ha szükséges, édesítsd mézzel.
Sütőtökleves pirított tökmaggal
Hozzávalók: kb. 1 db közepes sütőtök, 1 szál sárgarépa, 1 kisebb zeller, 1 közepes burgonya, 1 fej vöröshagyma, hántolt tökmag, só, bors
A zöldségeket pucold és mosd meg, majd kockázd fel. Egy főzőedénybe téve tegyél hozzájuk annyi vizet, amennyi éppen ellepi, majd add hozzá a fűszereket, és főzd, amíg teljesen megpuhul. Miután egy kicsit lehűlt, turmixold össze, és kész is az ízletes krémleves. A tökmagot egy serpenyőben pirítsd meg, és tálaláskor szórd a levesbe.
Rendhagyó recept a töklámpás elkészítéséhez
Hozzávalók: egy szimpatikus tök; filctoll; kés; kanál; teamécses
Rajzoljunk arcot a tökre, majd húzzuk meg körbe a tök kalapját is, amit a faragás végén visszahelyezzük a tetejére, ezért mindenképpen őrizzük meg. Vágjuk ki a tök kalapját, úgy, hogy a kezünk beférjen, mivel belsejét ki kell kaparnunk egy kanállal. Végül vágjuk körbe a szemeket és a szájat is. A lámpás kifaragása után érdemes hajlakkal lefújni a remekművünket, hogy tartósabb legyen. Sötétedéskor tegyük a lámpást jól látható helyre, és a belsejébe helyezzünk égő mécsest.
Forrás: www.morpho.hu
Gyógyító zöldségek a Napsugár Életház kertjéből: a sütőtök |
MEGOSZTOM A FACEBOOKON! |
Hozzászólások |
Nem érkezett még hozzászólás. |
Kapcsolódó cikkek:
A gyermekek kedvence a házilag készült gabonapehely
Egyre több család reggelijének elmaradhatatlan része a tápanyagokban gazdag, percek alatt elkészíthető gabonapehely. Zsírszegény tejjel, friss, vagy aszalt gyümölccsel igazi ínyencség lehet a gyerekeknek. Egészséges, ha kevés cukrot sok vitamint tartalmaz, ezért is a vásárlásnál érdemes körültekintőnek lennünk. Amennyiben biztosra akarunk menni saját magunk is elkészíthetjük.
Igazi őszi vitaminbombák: a sütőtök és a gomba
Az őszi-téli időszakban jobban oda kell figyelnünk egészségünkre, a betegségek megelőzésére. Különösen igaz ez most, a koronavírus-járvány idején, amikor az optimálisan működő, erős immunrendszer nem pusztán egészségünk megőrzésének, de a betegségek gyorsabb, enyhébb lefolyásának is alapja lehet. Az Európai Friss Kalandok program most megmutatja, hogy a sütőtökkel és a gombával is sokat tehetünk szervezetünk védekezőképességének növeléséhez.
Kekszet is süthetsz az év gyógynövényével!
A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya 2018-ban a levendulát választotta az Év Gyógynövényének. A levendula kedvező hatásairól és gasztronómiai felhasználásáról Rajcsik Enikőt, a Budai Allergiaközpont dietetikusát kérdeztük.
5 érdekesség a Focaccia di Reccóról Olasz sajtos lepény a mamma konyhájából
A focaccia egy hagyományos olasz sajtos lepény, amely évszázadok óta megtalálható a tüzes déliek étkezőasztalán. Mivel elkészítése rendkívül egyszerű, ezért a közelgő borozgatós nyárestéken mi is meglephetjük barátainkat ezzel az ízletes fogással, a siker garantáltan nem marad el. A receptet és a focacciával kapcsolatos érdekességeket egy vérbeli olasz, Simone Marcedula, a Trattoria Gusto étterem séfje árulja el.
Számít egyáltalán, hogy mikor van szezonja a zöldbabnak?
A szupermarketek kínálatának köszönhetően ma már egyre kevesebben tudják, hogy a zöldségek és gyümölcsök melyik szezonban teremnek. Sokan nem tudnak vagy nem szeretnek főzni, a készételek fogyasztása rohamosan emelkedik. Számít egyáltalán, hogy mikor van szezonja a zöldbabnak? Ha a természet kedvelője vagy, szereted az ízeket, illetve szeretsz jókat enni akkor szeretettel nyújtjuk át neked Hémangi új szakácskönyvét és DVD-jét.
Empanada
Az empanada (ejtsd: émpánádá) az Argentinok nemzeti étele, ami inkább Dél-Argentínában terjedt el, és az egyik legtipikusabb, legtöbbet fogyasztott étellé vált náluk. Nekem az egyik barátnőm készítette el először ezt az ételt nyáron, aki Amerikában él és ő kint leste el egy argentin ismerősétől. Rögtön az egyik kedvenc ételem lett és már én is sok ismerősömmel, barátommal megszerettettem, mert azóta szinte nem telik el hét, hogy el ne készítsem. Kicsit igaz már módosítottam az eredeti recepten.
Pizza - A legjobb receptek
Ez az egyedi tervezésű pizzásdoboz 30 receptet tartalmazó szakácskönyvet rejt, amely sikeres sütést, finom ízeket és jó hangulatot garantál.
Édes sütőtökkrémleves
A sütőtökkrémlevest, mint mindent, ezerféleképpen lehet készíteni, a magam részéről én ezt az édes, krémes, lágy ízű, nagyon egyszerű, letisztult módját kedvelem. Ez a leves nálunk az ősz csalhatatlan jele, amint hidegre, esősre fordul az idő, biztosan előkerül egy szép, nagy sütőtök, ami a fazékban végzi.