SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ételintolerancia és ételallergia: új orvostársaság alakult a kutatásokért

Családinet [cikkei] - 2017-12-27
Több százezer ember életét keseríti meg az ételintolerancia úgy, hogy éveken át nem fedezik fel a kórt, az ételallergia pedig szintén felnőttek és gyerekek sokasága számára okoz napi kihívást - ez indokolja, hogy szakorvosok összefogásával új orvosszakmai szervezet alakult Ételintolerancia és Ételallergia Társaság néven a lakossági és szakmai ismeretterjesztés, valamint a kutatások előmozdítása érdekében.
Ételintolerancia és ételallergia: új orvostársaság alakult a kutatásokért

– Mind a lakosság, mind az orvos kollégák körében szükség van ismeretterjesztésre, mert nagyon sokan küszködnek úgy az ételintoleranciával vagy az ételallergiával, hogy nem diagnosztizálják náluk a betegséget. Ez azért káros, mert sok beteg kezeli önmagát különféle tüneti gyógyszerekkel éveken át, mások orvostól-orvosig járnak, hogy választ találjanak a szervi elváltozás nélküli emésztési vagy székelési problémákra, ekcémás bőrpanaszokra, fejfájásra, fáradékonyságra, mire végre felmerül valakiben, hogy a háttérben ételallergia vagy ételintolerancia is állhat – jelenti ki dr. Takáts Alajos, az Ételintolerancia és Ételallergia Társaság elnöke. Azzal folytatja: a heveny ételallergia nem marad rejtve, mert az allergiát okozó alapanyag elfogyasztása után azonnal jelentkeznek a tünetek, súlyosabb esetben sürgősségi orvosi ellátásra is szükség lehet. A kisebb mértékű ételallergia vagy a teljesen más úton kialakuló ételintolerancia viszont nem okoz azonnal súlyos panaszokat, így nem gondolnak az étkezéssel való ok-okozati összefüggésre a betegek, gyakran pedig az orvosok sem, így nem történik megfelelő kivizsgálás.

Az Ételintolerancia és Ételallergia Társaság célja egyrészt a széles körű társadalmi ismeretterjesztés, másrészt az egészségügyi dolgozók – elsősorban szakorvosok, háziorvosok, szakdolgozók, dietetikusok – továbbképzése, a szakmai tapasztalatok továbbadása. Az orvostársaság tervei szerint szakmai tevékenységével hozzájárul az ételintoleranciával és ételallergiával összefüggő egészségügyi problémák pontosabb tudományos megértéséhez, ezáltal pedig a betegségek által okozott egészségügyi problémák csökkentéséhez a lakosság körében.

Az Ételintolerancia és Ételallergia Társaság elnökségében olyan elismert gasztroenterológusok dolgoznak, akiknek nagy tapasztalatuk van az ételérzékenységgel összefüggő betegségek kezelésében. Az elnökségnek tagja dr. Takáts Alajos, a Semmelweis Egyetem I-es Sebészeti Klinikájának gasztroenterológus-belgyógyász klinikai főorvosa mellett dr. Pécsi Gyula, a mosonmagyaróvári Karolina Kórház és Rendelőintézet orvosigazgatója, a belgyógyászati-gasztroenterológiai osztály vezető főorvosa és dr. Novák János, a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház III. sz. Belgyógyászat osztályvezető főorvosa is.

Fotó: PIXNIO

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező termékeket ne fogyasszák el!
A szerkesztő ajánlja