SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Témakörök

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

szelén és jód expozíció

Tisztelt Professzor Úr!

Köszönöm a szelénnel kapcsolatos válaszát. Amiben még kérném a segítségét, hogy hashimotosként nem gond akkor, ha ugyanazt a szerves szelénkészítményt szedem már 10 éve (aranymozsaras)? Nem kell váltani, és lehet folyamatosan szedni a szelént, ahogy a más szedi a vérnyomás csökkentőjét?
A másik kérdés, amit az előző levelemben elfelejtettem megkérdezni, az a jód expozíció kerülésével kapcsolatos. 2014 óta nem veszek jódozott sót, így az egész családnak jódpótlás nélkül főzök, "sima" sóval. Mennyire káros ez? Az én pajzsmirigyemnek nyilván nem ajánlott a jódbevitel, viszont a szervezetemnek máshol esetleg szüksége lehet rá, ahogy a családom többi tagjának is. Mi a véleménye?
Köszönöm megtisztelő válaszát!
Egy háromgyermekes anyuka
Tisztelt Egy háromgyermekes anyuka!

I.A lényeg, hogy szerves szelén készítményt szedjen: ilyen a Szelén
Komplex WTN.
II. Ezen a honlapon is részletesen kitértem erre a kérdésre, ott ismegtalálhatja azokat az ételeket, emelyekkel a napi szerves jód bevitelt fedezni lehet:
A populációs vizsgálatok alapján a felnőttek vizelet jódkoncentráció-jának átlagos értéke 100–200µg / l. Azoknak a hatóságoknak, amelyek bevezetik az élelmiszerellátás jóddúsítását egy országban (pl. általános só-jódosítás), biztosítaniuk kell, hogy az ilyen dúsítást nagyon óvatosan vezessék be; Dánia kiváló példát mutat be ennek megvalósítására . Olyan országban élők, amelyek nem rendelkeznek jóddal dúsított élelmiszer-ellátással, és kerülik a jód fő táplálékforrásait, azaz a tejet és a tejtermékeket, a tenger gyümölcseit, különösen a tőkehalat, a rákot, a nagy / dublini öblös garnélarákot (gyakran scampinak hívják). ) és kaviárt és nem használnak jódozott sót, érdemes napi 140-150 µg jódot tartalmazó napi kiegészítést vegyenek be a pajzsmirigy védelmére lehetőség szerint szerves formában pl. hallal, a tenger gyümölcseivel) . Bár az igen magas a jódtartalma miatt el kell kerülni a barna hínár (pl. Moszat / kombu) vagy a barna hínár-kiegészítők bevitelét, mivel ez túlzott bevitelt eredményezhet. Érdekes megfigyelésről számoltak be az elmúlt évben a Budapesten rendezett Európai Pajzsmirigy Társaság kongresszusán az ír kutatók, akik megfigyelték, hogy a tengerpart 20 km-es körzetében a jód tengerből a levegő útján is terjed és nincs szükség külön jód bevitelre sem.

életkor Jód ug/dl
0-6 hónap -
0-12 hónap 70
7-12 hónap 90
1-6 év 90
11-14 120
15-17 130
>18 év 150
Terhesség 200
Szoptatás 200
1.táblázat.
A jódbevitel követelményei életszakaszok szerint


Mi javasolható?
Az egészséges vegyes táplálkozásban az alábbi élelmiszerek bevitelét lehet ajánlani. Fontos azonban tudni, hogy akinek családjában autoimmun pajzsmirigybeteg van, ott a szervetlen jódot kerülni érdemes. Aki már valamilyen pajzsmirigyhormont szed, akkor abból már fedezheti jódszükségletét, nincs szükség plusz szervetlen jód bevitelére is. A legfontosabb, hogy ne a sablonokat kövessük, hanem egyénre szabott kezelés szükséges!
A jódbevitele szempontjából lényeges élelmiszerek, ill. adalékok (ezek alapján a beviendő mennyiség kalkulálható)

1. Himalájasó vagy jódozott tengeri só
Az egyik legjobb jódforrás a himalájai kristálysó, mely egyben nagyon egészséges is, hiszen 86 féle ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz. Mivel egy csipetnyi himalájai só fedezi a napi ajánlott mennyiséget, rendszeres fogyasztása a legegyszerűbb megoldás arra, hogy megfelelő mennyiségű jódhoz jusson a szervezetünk. A jódozott tengeri sóból pedig egy teáskanálnyi fedezi a napi jódszükségletet.
1 gramm (1/2 kávéskanál) himalája kristálysó – 500 mikrogramm jódot tartalmaz

2. Áfonya
Az áfonya szintén toplistás jódforrás, melyből már 5 gramm fedezi a napi ajánlott mennyiséget. Az áfonya ezen kívül nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, C-vitamint a feketeáfonya héjában található antocianin pedig látásjavító hatású.
10 dkg áfonya – 400 mikrogramm jódot tartalmaz

3. Tej
A tej számos fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, többek között kalcium és D-vitamin is található benne. Emellett azonban jódforrásnak is kitűnő, ugyanis egy pohár tej a napi ajánlott jódbevitel 1/3-a fedezhető.
1 pohár (3 dl) tej – 45 mikrogramm jódot tartalmaz

4. Tengeri halak
A tengeri halak is kiemelten magas jód tartalmú tápláléknak számítanak, melyek közül a tőkehal, makréla, hering, pisztráng, tonhal is hasonló mértékben tartalmaz jódot.
10 dkg tőkehal – 250 mikrogramm jódot tartalmaz

5. Aszalt szilva
Az aszalt szilva fogyasztása, mely mérsékelt mennyiségben tartalmaz jódot, szintén hozzájárulhat a jódhiány kialakulásának megelőzéséhez. Az aszaltszilva héjában a feketeáfonyához hasonlóan megtalálható a látásjavító antocianin is.
5 db aszalt szilva – 13 mikrogramm jódot tartalmaz

6. Tojás
A tojás egy sokoldalú és egészséges élelmiszer, mely ellátja a szervezetet A-vitaminnal, D-vitaminnal, továbbá cink, kalcium és némi jód is van benne. Egy főtt tojás nagyjából a napi ajánlott jód mennyiség 10 százalékát tartalmazza.
1 tojás – 12 mikrogramm jódot tartalmaz

7. Joghurt
A tejhez hasonlóan a többi tejtermék is megjelelő jódforrásnak minősül. A jódhiány megelőzésére érdemes rendszeresen fogyasztani joghurtot, sajtot és túrót.
3 dl joghurt – 90 mikrogramm jódot tartalmaz

8. Burgonya
Az egyik legelterjedtebb zöldségféle a burgonya, mely szintén tartalmaz jódot. Egy közepes (héjában főtt) burgonya elfogyasztása a napi ajánlott mennyiség 40 százalékát fedezi.
1 közepes burgonya – 60 mikrogramm jódot tartalmaz


9. Eper
Az eper kimagaslóan magas C-vitamintartalma miatt is fontos gyümölcs az egészségünk szempontjából, mely meglepően jó jódforrás is egyben. Egy csészényi földieper elfogyasztása a napi ajánlott jód mennyiség közel 10 százalékát fedezi.
10 dkg földieper – 13 mikrogramm jódot tartalmaz

Tisztelettel:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-09-24 16:21:53
Olvasói értékelés: 5/5
A szerkesztő ajánlja