SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Témakörök

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

szelén

Tisztelt Professzor Úr!
Hashimoto thyreoditisem van (17 éve post partum alapú), kb 10 éve szedem folyamatosan a Selenoprecise-t (100 microgramm/nap). A pajzsmirigy hormonok rendben vannak, egyedül az anti-TPO szintem, ami magas maradt, viszont az évek alatt csökkenő tendenciát mutatott, 2 éve már "csak" 500 körül volt az értéke, most viszont újra 1500. Ez normális, hogy ingadozik? Kell vele foglalkozni? Illetve az lenne a kérdésem, hogy esetleg váltsak más típusú szelénkészítményre (pl. Normoxil), és ha igen, milyen dózisban érdemes szedni? Nem gond, hogy folyamatosan, szünet nélkül szedem? Külföldi tanulmányban az állt, hogy napi minimum 200 microgramm szelén dózissal lehet az anti -TPO értéket redukálni. Önnek mi a véleménye erről?
Nagyon köszönöm a segítségét!
Tisztelettel,
Egy háromgyermekes anyuka
Tisztelt Egy háromgyermekes anyuka!

Ez a kérdése nagyon aktuális! Közel három évtizede igyekszem az orvosi közvéleményt kísérletek, vizsgálatok, közlések (legelismertebb amerikai lapokban is) arról, hogy az anti-TPO miképpen hat és miképpen védhető ki káros hatása, de eddig még törekvésem nem járt sikerrel…..
Miről is van szó? Távolabbról kezdem, mert talán így érthetőbb lesz. Napjainkban a COVID elleni antitestekről szóló hírekkel tele van a sajtó, de nem teszik fel a kérdést, hogy mit csinál az antitest? Általában elfogadják, hogy a vírust megköti és „megsemmisít” (?...). Ez azonban nincs így. Az antitestek, s főleg a szervezetben kialakuló auto-antitestek (tehát a saját szövetek elleni antitestek) eltérő funkciójúak. Éppen a pajzsmirigy túlműködéssel járó formájában a Basedwow-Graves kórban sikerült nekünk is kimutatni, hogy a TSH-receptor elleni antitestek (TSAb) stimulálják a pajzsmirigy működését és túlműködés jellegzetes tüneteit, ill. szemtüneteket okoznak. Nem tudok itt további részletekbe menni, de a lényeg az, hogy nem elegendő egy antitest kimutatása annak FUNKCIÓJÁT is meg kellene határozni!
No, de kezdje azzal, hogy mi is a TPO? A pajzsmirigy peroxidáz (TPO) egy membránkötött, glikozilált, hem-tartalmú fehérje, amely a pajzsmirigy follikuláris sejtjeinek apikális membránjában található meg. A TPO a tireoidea eredetű mikroszomális antigénként ismert nagyméretű fehérje fő alkotórésze, katalizálja a tireoglobulinban lévő tirozilcsoportok jodinációját, ami a T3 és T4 pajzsmirigyhormon szintézisét eredményezi.
Ismet, hogy az pajzsmirigy autoimmun betegségeiben TPO elleni autoantitestek jelennek meg.A pajzsmirigy peroxidáz elleni autoantitestek mérése az autoimmun pajzsmirigy-betegségekben szenvedő betegek azonosításának hasznos eszköze. Az anti-TPO antitestek szintje az aktív autoimmun pajzsmirigygyulladásban szenvedő betegek több mint 90%-ában emelkedett. Az anti-TPO antitestek aktiválják a komplement rendszert, és feltételezések szerint jelentős szerepet játszanak a pajzsmirigy-működési zavarokban és a hipotireózis patogenezisében.Az anti-TPO antitestek az autoimmun pajzsmirigybetegségben szenvedők közül csaknem minden Hashimoto-tireoiditiszes betegben, a Graves-kóros betegeknek pedig több mintegy 70%ában jelen vannak. Az anti-TPO antitestek nem csupán GÁTLÓ, de STIMULÁLÓ funkciójú is lehet ( az esetek egy kisebb részében). A fontos az, hogy nem az anti-TPO titere az egyedül fontos!!!!. A szelén hatására valóban csökkenthető az anti-TPO titere (ezt korábban több helyen is leírtam), hanem az, hogy gátolja (antioxidáns hatása révén) az antitestnek a pajzsmirigy működésére kifejtett hormonszintézist gátló inhibitor. Ez a hatás általában 100-150 ug szerves szelén segítségével érhető el. Tehát, anti-TPO különböző funkciójú antitestek keveréke! Ha a titere csökken, az előnyös, de az nem azt kell elvárni, hogy a szintje zéró legyen!
A funkció mérésére már 1997-ban a vezető amerkai lapban közöltük a módszert, de a mai napig nem csinálják!(Kaczur V, Vereb Gy, Molnar I, Balázs Cs. et al. Effect of anti-thyroid peroxidase (TPO) antibodies on TPO activity measured by chemiluminescence assay. Clin Chem. 1997;43:1392–1396). A szelén dózisnak további emelésével toxikus hatást is ki lehet váltani, ezért a 200ug-os dózist nem javaslom! Számos, egyéb ezzel kapcsolatos kérdést is meg kellene válaszolni, de erre egyelőre nincs mód, ilyen munkában elkötelezett laboratórium kellene (ilyet szerveztem korábban, amelyet a pénzéhes szemlélet teljesen szétzúzott. Ezt leginkább alapítványi formában lehetne véleményem szerint újra szervezni és megoldani….De hol van az ilyen célra anyagiakat is áldozó, alapítványt tevő?.....


Tisztelettel:



Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-09-23 15:20:40
Olvasói értékelés: 5/5
A szerkesztő ajánlja