SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Témakörök

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Pajzsmirigy ultrahang lelet értelmezése

Tisztelt Professzor Úr!

39 éves vagyok, 4 éve szedek a háziorvos javaslatára 25 mikrogramm Euthyroxot. Ezt megemelkedett, 3,7 TSH miatt írták fel. Azóta a TSH szintem 1,5 és 2,2 között mozog. A tegnapi napon ultrahangon voltam, ahol a következő leletet kaptam:
"A pajzsmirigy jobb lebeny mérete 42x13x8 mm, a bal lebeny mértéke 44x15x9 mm. Az isthmus 2mm vastagságú. Mindkét lebeny echogenitása, vascularisatioja szabályos.
A jobb lebeny középső harmadában dorsalisan egy 10 mm átmérőjű, csökkent echogenitású, inhomogén szerkezetű solid képlet látható. A középső harmadban lateralisan egy 4 mm-es inhomogén szerkezetű, csökkent echogenitású góc látható. Az alsó harmad területén 2 apró folyadéktartó képlet ábrázolódik.
Bal oldalt a középső harmad területén egy 3mm átmérőjű, csökkent echogenitású képlet figyelhető meg.
A nyakon kórosan megnagyobbodott nyirokcsomó nem látható.
A nyaki erek normális tágasságúak és lefutásúak.
A submandibularis nyálmirigyek szabályosak.
Vélemény: Struma nodosa I. u."

A pajzsmirigy problémákkal összefüggésbe hozható tüneteim az állandó fáradtság, és hízás.

A kérdésem az lenne, hogy ezzel mennyire kell sürgősen endokrinológushoz mennem, illetve, hogy ez rosszindulatú elváltozás?

Köszönöm szépen a segítségét!

Üdvözlettel,
Adrienn
Tisztelt Adrienn!

Ezek a tünetek elég típusosak. Leginkább pajzsmirigygyulladás lehetősége vetődik fel (autoimmun) és ebbe az irányba további immuno-endokrin vizsgálatot javaslok. Sajnos mindig a TSH-t kívánják kezelni, pedig.....
• Sokan azt gondolják, hogy egyetlen laboratóriumi vizsgálatból, amolyan „varázs gömbből” megtudhatják betegek-e vagy szerencsére nem.
• Többször leírtam már, hogy a laboratóriumi értékek száraz adatok, amelyek értékelése csak a beteg panaszainak, és vizsgálati leleteinek birtokában lehetséges. Hasonló a helyzet a képalkotó vizsgálatokkal (ultrahangos és izotópos vizsgálatokkal is).
• A hormonok meghatározása során további nehézséget jelent, hogy a mérések immunológiai módszerekkel történnek, ezért sok esetben nem a biológiailag aktív anyagot mérik. Ráadásul a módszerek laboratóriumonként eltérők, és ami még fontosabb az, hogy a „határértékek” jelölésénél több dolgot nem vesznek figyelembe (életkor, napszak, gyógyszerek szedése stb.).
Tehát nem egyetlen leletet kell(ene ) kezelni, hanem a beteget, immuno-endokrin kivizsgálást javaslok!
Jó egészséget kívánok,
tisztelettel:



Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-05-13 12:45:38
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja