SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Témakörök

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Pajzsmirigy

Tisztelt Professzor Ùr!

Elöször is szívböl kívánok Önnek jobbulást és mielöbbi felépülést! Másrészt kérem, nézze el az ékezetek hiányát a "ö" és "ü" betük esetében. Külföldön élek, nem áll rendelkezésemre magyar billentyüzet.

6 hónapja 4,09 TSH (T3, T4 ideális értéket mutattak) értékem miatt további vizsgálatokra küldtek, mivel kezelöorvosom Hashimoto autoimmun pajzsimirgy alulmüködésre gyanakodott. UH kontroll megtörtént ekkor és mindent rendben találtak, néhány inhomogén terület volt, de ez évek óta ilyen. A családban egyébként elöfordult anyai ágon pajzsmirigybetegség, így a hajlam öröklödhetett. A további vizsgálatok során az antitestjeimet nézték meg. Ezek magasak voltak (200-300-as tartomány).

Mivel családalapítás elött állok, ezért L-Thyroxint kezdtem szedni (heti 3-szor 25mkg és 4-szer 50mkg). Ennek köszönhetöen a TSH értékem július végére 1,7-re csökkent (a T3 és T4 ekkor is jó volt) A dozírozást ugyanígy folytattam, mígnem a múlt héten volt vérvételem, ahol a TSH-m 24,20-as értéket mutatott, a T3 (2,36), T4 (0,99) ideális volt, az antitestjeim szintúgy magasak voltak (Thyreoglobuin-AK és TPO-AK - 280 és 330 körüli tartomány). TSH-Rezeptor AK ideális (0,9). Nyílván sokkolt az eredmény és nagyon nyugtalanít. Kezelöorvosom emelte a dozírozást, napi 100mkg-ot fogok napi szinten szedni. Hogy érzékeltem-e bármi tünetet, ami erre az értékre utalt volna? A hajam kezdett hullani 4-5 hete kicsit jobban, mint szokott. Múlt héten kicist fáradtabb voltam, de hozzátartozik, hogy rengeteget dolgozok, stresszes a munkám, így ezt inkább ezzel hoztam összefüggésbe.

Az interneten kutakodva rátaláltam több olyan fórumra, ill. orvosi állásfoglalásokra is, melyek arról számolnak be, hogy COVID-19 oltás után a betegek autoimmun betegségei fellángoltak, felborult a hormonháztartásuk és megemelkedtek értékeik. Több ismerösöm szintúgy erröl számolt be. Kérdésem föként erre vonatkozik. Kihathatott-e a COVID-19 (Pfizer oltást kaptam június végén)az autoimmun pajzsmirigybetegségemre olyannyira, hogy ugrásszerüen megemelte a TSH értékemet? Létezik olyan, hogy ez most jelenleg egy provizorikus állapot és ez az értékem gyógyszer nélkül is szépen lecsökken majd, és visszaáll az eredeti állapot?

A fenti tényekhez hozzátartozik, hogy az utóbbi 4-5 hétben nagyon sok stressz és lelki megpróbáltatás ért, amik miatt nyugtalan és feszült voltam.

Megtisztelö válaszát és esetleges megnyugtatását elöre is köszönöm!
Tisztelt Kérdező!

A gondot nem a COVID oltásban, hanem a sok stresszben látom.
Egyébként nem értem ezt a gyógyszeres adagolást, ezt újra kellene gondolni (nem a TSH-t kell kezelni!).
Az elmúlt héten endokrinológus szakorvosok számára tartottam előadást, amelynek célja az volt, hogy a csökkent pajzsmirigybetegség kezelésének legújabb eredményeiről részletes elméleti és gyakorlati összefoglalást adjak. A kezelési módok körüli viták világszerte fellángoltak és forrongásban vannak. Természetesen a tisztelt Olvasó számára nem kívánom az előadás sok elméleti vonatkozását ismertetni, de az érintettek (a betegek) számára a legfontosabb gyakorlati kérdésekről egy rövid összefoglalót szeretnék adni, amely remélhetőleg segítséget ad a kezelésben és a legújabb kutatási irányok megértésében.
„Miért nem érzem olyan jól magam a kezelés hatására, mint a betegség előtt?
Ebben a jól ismert kérdésben foglalják össze a betegek a legfőbb panaszaikat, amelyet a szakirodalomban úgy interpretálnak, hogy a betegek életminősége nem megfelelő. Mi ennek a jelenségnek az oka?
Ismert, hogy a pajzsmirigy „igazi” hormonja a T3 (trijódtironin), amely 100-szor erősebb hatást fejt ki, mint az elő-hormonnak tekinthető T4 (tiroxin). Az enzimek (fehérjék), a dejodinázok (D1 és D2 enzimek) hatására képződik az aktív T3 és a biológiai hatással nem rendelkező ún. reverz T3 (rT) . Ráadásul az egyes szervekben az enzimek mennyisége eltérő lehet, ezért az aktív T3 mennyisége is különböző. Könnyen belátható, hogy a T3 a tulajdonképpeni gyógyszer, amelynek feladata a fenti tünetek megszüntetése. A TSH és a T4 tehát közel normális lehet, mégis a betegnek T3 hiánya van, mert nem képződött a szövetekben elegendő ebből a hormonból. Az esetek egy részében nincs is különösebb probléma, mert a szervezetben található enzimek megfelelő mennyiségű T3 képzését biztosítják. A gond az, hogy az enzim aktivitása nem mindig megfelelő és nem mindenkinél egyforma (!), ezért a fenti tünetek még akkor sem szűnnek meg, ha több T4-t kap a beteg. Ezekben az esetekben ugyanis nem képződik a kívánt mennyiségű T3, amely képes bejutni a megfelelő szervekbe.
Miért fontos ezt tudni?
Sokan csodálkozva fogadják és kérdezik, hogy a T4 (tehát a tiroxin) miért okoz olyan eltérő hatásokat, tüneteket. Egyeseknek a T4 szívdobogást, másoknak jelentős fogyást, hasmenést okoz. A titok nyitja a fenti enzimekben keresendő. Mi a vérben határozzuk meg a T4 szintjét, pedig a dejodináz-1.- és 2.-től függő aktív T3 a szövetekben képződik (pl. a szívben), ezért sem lehet egyértelműen következtetni a T4 szintből a T3-ra. Tehát a T4 adása esetén – amennyiben a beteg dejodináz-1. és 2. szintje alacsony, akkor a bevitt T4-ből (pl. Letrox) képződött aktív T3 mennyisége lényegesen kevesebb, ezért az a látszat mintha a gyógyszer nem hatna. Napjainkban ez a kérdés ismét rendkívül aktuális és egyre többen javasolják a T4 helyett olyan gyógyszer(ek) alkalmazását, amelyek a T3 és T4 kívánt keverékét tartalmazzák.
Ez annál is inkább indokolt, mert az alábbi tünetek T4-gyel nehezen, ill. nem teljes mértékben befolyásolhatók:
• Fáradékonyság, feledékenység, meglassult gondolkozás
• Depresszióra hajlam
• Hízás, csökkent étkezés mellett
• Menstruációs zavarok, terméketlenség
• Végtagokban zsibbadásérzés
Hogyan lehet segíteni?
A T4-ből képződő aktív hormon, azaz a T3 mennyiségét a következőképpen növelhetjük:
• A T4-hez eltérő mennyiségű T3 –t adunk (ez jelenleg az USA-ban 1:2,5, 1:5 , 1:10 arányban)
• A másik lehetőség, hogy a csökkent aktivitású enzim működését fokozzuk. Erre azért van lehetőség, mert ezek szelént tartalmazó, ún. szelenoproteinek, a szelén hiányában ugyanis a működésük csökken, szelén adásával pedig növelhető. Mivel az agyba a T4 nem tud bejutni csak a T3, ezért a szelén kezelés elősegíti a T3 képződését is és az agyi funkció javulását is.
A megfigyelés és az új eljárás célja az egyénre szabott gyógyszerek és azok dózisának meghatározása. Ezeknek egész skálája ismert, melyek közül az összetétel alapján a kezelő orvos a beteg tünetei és laboratóriumi leletei alapján válogathat (2. táblázat). Fontos azonban tudni, hogy a kezeléshez szükséges a T3 és a T4 szinteknek , ill. a T4/T3 aránynak a vérben történő meghatározása, mert a TSH önmagában nem elegendő.
A cél tehát nem egyetlen laboratóriumi adat (pl. a TSH) „beállítása”, hanem a komplex kezeléssel a betegek életminőségének javítása és lehetőség szerinti teljes helyreállítása!
Jó egészséget kívánok, tisztelettel:







Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-10-19 17:02:07
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja