SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Témakörök

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Laborértékek Hormonális eltérések

Tisztelt Dr Úr 25 éves vagyok 8 éve próbálkozunk a gyermekáldással de egyszer sem estem teherbe Pajzsmirigy alulműködésem is van a férjem eredménye is rendben vannak Jövő évre márciusban kell vissza menünk a kezelő orvosomhoz hogy meg néze a leleteimet és el kezdjünk az inszeminációt voltam peetevezeték átjárhatosakra minden rendben van úgy hogy hormonális lehet a gond be Valóm hogy gyermekáldással és a leleteim úgyében egy kicsit stresszes vagyok ezért fordok magához KÉREM SZIVES véleményét és tanácsát! Az Alábbi leleteim rendben vannak e?? Hogy el tudjunk kezdeni az Inszeminációt gyermek vágyó Nő Tisztelettel Johanna CIKLUS 2.NAP TSH 2,70mIU/L Referencia tartomány 0,550 4, 780 Anti-Müller-hormon 12,43ng/mL Referencia tartomány 1,22-11,20 FSH 9,00 IU Follikuláris fázis 2,5 10,2 Ovuláció 3,4 33,4 Luteális fázis 1,5 9,1 Postmenopausa 23,0 116 LH 19,30 IU Follikuláris fázis 1,9 12,5 ovuláció fázis 8,7 76,3 Luteális fázis 0,5 16,9 Postmenopausa 7,9 53,8 Prolaktin 182,0 mIU/L Postmenopausa 38,0 430 Premenopausa 59,0 619,0 Ösztradiol 151,1pmol Follikuláris fázis 71,6 529,2 Ovulációs 234,5 1309,1 Luteális fázis 204,8 786,1 Postmenopausa 118,2 Pubertás előtt 0,0 100,0 Rubeola vírus IgG/CLIA pozitív 30,20 NE/ml Rubeola átvészeltség vagy vakcinálság Ezt az eredményt nem értem legyen szíves véleményét küldeni Kellemes Újévet
Tisztelt Johanna !

Mélységesen megértem és átérzem gondját. Mielőtt félreértené: nem a leleteket, hanem a beteget kellene kezelni, sajnos ez nem napjaink gyakorlata. Ha eljön a rendelőbe, akkor láthatja azoknak a csodás babáknak a képeit, akiknek a megérkezéséről lemondtak több mesterséges beavatkozás (insemináció, lombik programok után). Számos kérdés merül fel, amelyet így nem tudjuk vizsgálat nélkül egyeztetnünk. Először is azt javaslom, hogy ezen a honlapon olvassa el, amit erről a témáról írtam (http://www.csaladinet.hu).
Mindenek előtt tisztázni kellene,hogy a csökkent pajzsmirigy-működését mi okozza. Az autoimmun folyamat gyakorta mutatható ki és ez is állhata meddőség háterében:
A TPO elleni antitestek szerepe meddőségben
• Az infertilis nőkben a TPO elleni antitest 31.8% , a fertilis, egészséges populációban 4.6% volt kimutatható (Cubillos J és mtsai, 2009)
• A TPO elleni antitest pozitívakban akkor is szignifikánsan nagyobb volt az infertilisek aránya, ha a hormon értékeik (hypophysis és perifériás hormonok) fiziológás tartományban voltak! (Wilson R és mtsai, 2009).
A TPO elleni antitestek szerepe vetélésekben (Bussen S és mtsai. 2008)
• A TPO elleni antitest pozitivakban a spontán vetélések száma jelentősen magasabb, mint az antitest negatívakban (32% v.s. 6%)
• A 3-szor vagy több alkalommal vetéltek között a magas TPO elleni antitest titerüek száma kétszer nagyobb
A TPO elleni antitestek szerepe a magzati fejlődésben
• A magzat fizikai fejlődése (érése) 19.3%-ban gátolt a TPO elleni antitest pozitív anyákban (Ilijama T és mtsai, 2009)
• A szellemi fejlődés, az IQ érték 10,5 ponttal alacsonyabb a TPO elleni antitest jelenlétében (Pop VJ és mtsai, 2005)

Ezen túlmenően mi mindent kellene áttekinteni (vázlatosan az alábbiak alapján):
Ismert, hogy az elmúlt 20 évben a fejlett országokban drámai méreteket öltött a meddőség problémája – a párok 25-50 százalékánál már az első gyermek megszületése is nehézségekbe ütközik. Mi lehet ennek az oka? A válasz nem egyszerű, mert a meddőségnek orvosi szempontból nagyon sok oka lehet. A lehetséges szervi problémák (gyulladások, traumák, daganatok, pajzsmirigy- és mellékvese-rendellenességek, a petefészek betegségei stb.) az összes ok mintegy 60 százalékát teszik ki, az esetek közel 40 százalékában pedig funkcionális – köztük pszichés – okok miatt alakul ki a meddőség.
Fontos megemlíteni azt is, hogy a nők életkora és a meddőség szoros kapcsolatban áll egymással – az életkor növekedésével jelentősen csökken a gyermekvállalás esélye. Míg 20-24 év között 3%, 25-34 év között 11%, addig 35-39 év között 33%, 40-45 év között pedig már 86% a meddőség előfordulása.

1. A női meddőség okai
Kétségtelen, hogy a meddőséget kiváltó okok között leggyakoribbak a hormonális tényezők. Ma már arról beszélhetünk, hogy a hormonális szabályozás meghatározó jelentőségű, de a szervezet integritását az immun- és az idegrendszerrel együtt biztosítja. Ennek az integrált folyamatnak a lényege, hogy az endokrin rendszer szabályozó anyagai, hormonjai hatnak szervezetünk minden sejtjére, az immunológiai mechanizmusok pedig befolyásolják a hormonok termelődését, és lényeges szerepük lehet mind a fogantatásban, mind a meddőségben, illetve a vetélésekben. A kóros folyamatok hátterében tehát leggyakrabban a hormonális szabályozás zavarai állnak.

Melyek a leggyakoribb – kivizsgálást és kezelést igénylő, – meddőséget okozó hormonzavarok?

• A petefészek működésének korai leállása (20-30 éves korban). Ennek hátterében gyakorta az AMH (Anti Müllerian Hormon) képződésének zavara áll. EZ AZ ÉRTÉKEM A KÍVÁNTNÁL MAGASBBANAK bizonyult! Az AMH felmérésének segítségével – ami a petefészekben meglévő petesejtek számát, vagyis a petefészek fennmaradó „kapacitását” jelzi – fiatal korban is meg lehet becsülni az esetleges korai menopauza bekövetkeztének valószínűségét. Miért fontos ez? A hölgyek mintegy 10 százaléka (!) válik az átlagosnál jóval korábban, akár már a húszas évei végére terméktelenné, és mivel egyre többen későbbi életkorban vállalnak gyermeket, lényegessé válhat a klimax várható időpontjának megismerése. Számos olyan kórképet ismerünk, amely nagyban befolyásolhatja a petefészek működését, például a korai menopauza vagy a policisztás ovárium szindróma (PCOS). Összegezve: a hormonszint jól jelzi a petefészek működését, információt ad a petefészek „tartalékáról” és stimulálhatóságáról.

• Az agyalapi mirigyben termelődő, a petesejt érését stimuláló hormonnak, az FSH-nak és az ellene képződő ellenanyagnak szintén szerepe lehet a megmagyarázhatatlannak tűnő meddőségben.

• Mind a menstruációs zavarokban, mind a meddőség kialakulásában fontos szerepe van az agyalapi mirigy által termelt – tejelválasztásban lényeges – hormonnak, a prolaktinnak (PRL). Fokozott termelését elősegítheti a stresszhatás, a csökkent pajzsmirigyműködés (hipotireózis) és a PCOS, de számos gyógyszer (köztük hányáscsillapítók, vérnyomáscsökkentők, allergia elleni szerek) is a prolaktin-szint növekedéséhez vezethet.

• Gyakran nem kap kellő figyelmet a pajzsmirigy egyes betegségeinek (pl. túlműködés vagy csökkent működés) szerepe a meddőségben, vetélésekben és fejlődési zavarokban.

• A környezeti ártalmakhoz sorolható kémiai anyagok (xenoösztrogének) gyakran felelősek a fogantatás elmaradásáért. Különösen ártalmasak a rovarirtók (DDT és származékaik), a PVC-ben és egyéb műanyagokban, festékekben megtalálható ftalátok. (2008-tól az USA kongresszusa be is tiltotta ezek alkalmazását.) A veszély óriási, mert az ilyen anyagok a csomagolóanyagokból az ételekbe kerülhetnek, de például a mosogatószerekben éppen úgy megtalálhatók, mint a körömfestékekben, a cumisüvegekben, a játékok festékében, a samponokban, dezodorokban, arckrémekben stb. Ezek az anyagok azért is rendkívül károsak, mert nem, vagy csak nagyon lassan bomlanak le, a zsírszövetben raktározódnak, és a testsúly csökkenés (fogyás) során kikerülve a keringésbe az anyagcsere felborulását, rákbetegséget is okozhatnak (emlő-, prosztata-, bél-daganatok).
Legszembetűnőbb e kémiai anyagok nemi hormonokat megzavaró hatása. Már a hetvenes években is megfigyelték, hogy a klórozott szénhidrogén növényvédő szerek – mint amilyen például a DDT – hatására a sirályoknál radikálisan eltolódott a nemek aránya a nőstények javára. Ez azzal járt, hogy a tojók álltak össze párokká és terméketlen tojásokat tojtak. Ugyanezen vegyületek miatt a hagyományos párválasztási stratégiát követő madarak tojásainak fala rendkívül elvékonyodott és összetört a tojók alatt. A nemi hormonrendszert megzavaró anyagok számos állatfajnál, így a tengeri csigáknál, halaknál hermafroditizmust okoztak.
A természetes növényi anyagokban lévő hormonok (fitoösztrogének) – például a génmódosított szójatartalmú ételek – szintén károsak, de hatásuk jóval rövidebb ideig tart, a szervezetben részben lebomlanak.
Mit tehetünk? Bár az elénk kerülő termékek káros hatásait kivédeni nehéz, tudatos vásárlással sokat tehetünk egészségünk érdekében!
Megfelelő babaváró étrendre van szükség!

2. A magzat megmaradása: a természet csodája
A magzat fiziológiás „transzplantátumnak” tekinthető – azaz olyan, mint egy átültetett szerv, amelyről tudjuk, hogy a legnagyobb veszélyt a kilökődése jelenti A természet csodája, hogy egy immunológiai értelemben félig „idegen” magzat egyáltalában megtapad a méhben, később pedig nem minden esetben lökődik ki. Ennek a védelemnek immunológiai és hormonális okai is vannak.

• Milyen immunológiai mechanizmusok biztosítják a magzat megtapadását és fejlődését?
Az endokrinológia, az immunológia és a genetika módszereinek alkalmazása forradalmi változásokat eredményezett a terhességgel kapcsolatos kutatásokban. Tudjuk, hogy a magzat kilökődését számos védő mechanizmus akadályozza. A terhesség alatt ugyanis megváltozik az immunrendszer szabályozása. Ennek lényege, hogy az immunológiai védekezésért, az antitestek termelődéséért felelős Th2 limfociták és az általuk termelt anyagok mennyisége növekszik, ezzel szemben a Th1 (sejtes immunitásért felelős) limfociták száma és funkciója csökken. Ennek következtében az utóbbi által közvetített immun- és autoimmun folyamatok aktivitása csökken, ezért élettani körülmények között a terhesség 2. trimeszterétől (a 4. hónaptól) kezdve az autoimmun betegségek tünetei általában javulnak. Ez egy élettani immungátlás, azaz kényes egyensúly, ami feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a magzat megmaradhasson. Ha viszont ez a fiziológiás immungátlás nem alakul ki, akkor kóros terhesség és spontán abortusz következhet be.

• Mi a kapcsolat az autoimmun pajzsmirigybetegség, a meddőség és a spontán vetélések között?
Az autoimmun pajzsmirigy betegségben szenvedőknél a pajzsmirigyhormonok viszonylagos, ill. abszolút hiánya figyelhető meg. A magas pajzsmirigy elleni antitest-szint (TPO) és a csökkent pajzsmirigy-aktivitás káros a magzat szempontjából. A terhesség, sőt a fogantatás előtt a csökkent működést, azaz a hipotireózist megfelelő gyógyszeres kezeléssel el kell kerülnünk, ami azonban nem egyszerű feladat, mivel kicsiny az ún. „terápiás ablak” – azaz nem könnyű megtalálni az ideális dózist és készítményt.

• A magzatot veszélyeztető és óvó immunsejtek
A természetes ölősejtek (NK = natural killer cells) fontos szerepet játszanak a daganatok kialakulásának gátlásában, mivel a tumorsejteket képesek elpusztítani. A baj csak az, hogy tumorgátló, daganatos sejteket ölő tulajdonságuk mellett a vérben lévő fokozott számú és funkciójú NK sejt káros lehet a magzatra és vetélést okozhat. Az emelkedett NK-sejtarány és/vagy a fokozott NK-funkció gátolja a magzat megtapadását, ismétlődő vetéléseket és beágyazódási zavarokat okozhat. Az NK sejtek fontos alcsoportja az ún. uNK, azaz a méhben lévő sejtek – ezek aktiválódása szerencsére védi a magzatot a kilökődéstől.


3. A meddőség lelki háttere
A mindennapi gyakorlatban sokszor nem kap kellő hangsúlyt a lelki folyamatok vizsgálata. Ennek több oka is lehet. Az egyik nem lényegtelen magyarázat, hogy az evidenciákon, laboratóriumi adatokon alapuló orvosi szemlélet gyakran kizárja a pszichés okok vizsgálatát, mivel nincs olyan teszt, amely nagy bizonyossággal jelezhetné e fontos tényező lehetséges kiváltó szerepét a meddőségben. Terjedelmi okok miatt itt csak a leglényegesebbeket említem meg:

• Várandóssággal kapcsolatos szorongás (pregnancy related anxiety)
Ez az önálló szorongásforma a csecsemő és az anya esetleges betegségeivel, az egészségügyi el¬látórendszerrel kapcsolatos negatív tapasztalatokkal, a várandóssággal, a szüléssel és a gyermekneveléssel kapcsolatos szorongást és félelmeket, valamint a mindezekhez társuló túlzott aggodalmat és szomatikus tüneteket foglalja magába. A szorongásnak ez a formája összefügg a várandósság észlelt kockázataival és veszélyeivel, illetve az alacsony kontrollérzettel. Az elemzések szerint a szüléssel kapcsolatos félelmek összefüggést mutattak a szülésmódok (spontán szülés, császármetszés) választható formáival, valamint a vetélés, a fejlődési rendellenességek vélt lehetőségeivel.

• A szexuális egészséggel kapcsolatos aggodalmak
Ha egy szexuális probléma komoly szorongást és károsodást okoz, szexuális diszfunkcióként lehet diagnosztizálni. Az ilyen aggodalmak a nők körében gyakoriak, ám szexuális rendellenességeiket alapvető gondozási körülmények között gyakran nem ismerik fel, és értelemszerűen nem is kezelik őket. Azok a klinikusok, akik nem specializálódtak a szexuális gyógyászatra, nem foglalkoznak a nők ilyen irányú egészségügyi problémával. A női szexuális diszfunkcióknak külön osztályozása, meghatározása és diagnosztikai kritériuma van – ennek ismertetése meghaladja e válasz kereteit. Fontos azonban kiemelni, hogy a női szexuális diszfunkció (FSD) meghatározásában és diagnosztizálásában kulcsfontosságú elem a szexuális szorongás, amit általában a stressz, az aggodalom, a boldogtalanság, a frusztráció, a harag vagy reménytelenség jellemez, és hatása például a szexuális aktivitás csökkenésében nyilvánulhat meg. A személyes szorongás összekapcsolható a nők saját szexuális problémáival, illetve a partnerre és kapcsolataira való esetleges hatásaival.

• Bioszociális tényezők
A nők szexuális működését számos bioszociális tényező befolyásolja. Legismertebb kockázati tényezők a depresszió, a rossz önértékelés, a szorongás, az alacsony iskolai végzettség, a partner szexuális problémái, a szexuális visszaélés, a házassági nehézségek, a stressz, az antidepresszánsok használata, a rossz egészségi állapot, a rák, a krónikus és neurológiai betegségek, valamint a fájdalom. A megoldásra több modellt dolgoztak ki, ezek lényege, hogy a probléma narratív ismertetése hatással van a beteg életére, érzelmi állapotára és kapcsolataira. A cél az, hogy segítsen felfedezni és leírni szorongását, funkcionális károsodását, és azt, hogy a probléma milyen hatással van életére.

A szexuális diszfunkcióhoz hozzájáruló tényezők, betegségek
• Szív-és érrendszeri betegségek
• Cukorbetegség
• Pajzsmirigy-betegség 
• Elhízás
• Krónikus fájdalom 
• Vizelettartási nehézség 
• Gerincvelő-sérülés 
• Sclerosis multiplex 
• Neuromusculáris rendellenességek 
• Prolaktinoma
• Nőgyógyászati rendellenességek: endometriosis, PCOS
Ugyancsak negatív hatással járhat az e betegségekre felírt gyógyszerek szedése.

Ezek értékelése után a személyre szabott kezeléssel sikeres lesz a gyermekvárása!.
Egészséget és gyermekáldást hozó, békés Új Esztendőt kívánok,
Tistelettel:







Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-12-31 12:43:28
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja