SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Témakörök

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

jódhiány

Tisztelt Professzor úr! Lenne két kérdésem:

1. Ha szeretnék jód szintet méretni, mindegy hogy vizeletből vagy vérből kérem?
2. A jód tablettát hány nappal kell a vizsgálat előtt abbahagyni?

Segítségét nagyon köszönöm!

Tisztelettel,
Ani
Tisztelt Ani!

ad 1. A jód szintet méretni akár a vizeletből akár vérből lehet. Kérdés, hogy az illető labornak melyikben van nagyob tapasztalata.

2. A jód tablettát én soha nem javaslom! A jobb megértés végett a jód élettani szerepéről célszerű néhány gondolatot megosztani távolról sem a teljesség igényével. A jód a pajzsmirigyhormonok, a tiroxin (T4, pro-hormon azaz un. előhormon) és a tri-jodotironin (T3, aktív hormon) kulcsfontosságú alkotóeleme. A magzat 12. hetétől már képes saját hormontermelésre. A folyamat alapja, hogy a szervetlen jód beépül szerves formába és ott raktározódik a „tireoglobulin” nevű nagy fehérje molekulában. Amennyiben a szervezet számára nem áll rendelkezésre elegendő jód, akkor a hormonképződés károsodik. A jódhiányos területeken ezért alakult ki a golyva és a következményes kretenizmus. Napjainkban a világméretű programnak köszönhetően a jódhiány lényegesen visszaszorult. A jód hiányában kevés T3 és T4 képződik, amely miatt fokozott a TSH termelése. A TSH pedig fokozza a pajzsmirigy működését stimulálja osztódásra a sejteket, s ez a folyamat golyvaképződéshez vezet. Ebből az következne, hogy a jódozással (a só jódozásával és bevitelével minden megoldható lenne. Sajnos a helyzet nem ilyen egyszerű. Kiderült, hogy azokban az afrikai országokban, Ausztráliában, ahol a jódozást kiterjedten alkalmazták gyakorlatilag eltűnt a kretenizmus és csökkent a göbös megbetegedések száma, de ugyanakkor más természetű (autoimmun eredetű) betegségeké viszont emelkedett!!!!. Fontos azt megjegyezni, hogy egészséges egyénekben a jódpótlás alapvető, de az anorganikus jód bevitele (főleg túlzott formában!) káros lehet. A hormonok képződésében lényeges szerepe van a „szabad oxigén gyököknek” és az ezeket befolyásoló szelénnek.

Jód és autoimmun pajzsmirigy betegség
A jódbevitel és a keringő pajzsmirigy antitestek jelenléte közötti összefüggés összetett kapcsolt van. A jódbevitelre szükség van, de a jőd kétélű fegyver is lehet, mert túlzott mennyiségben autoimmun folyamatot válthat ki. A keringő TPO-antitestek és a Tg-antitestek mind a stabilan magas jódfogyasztású, mind az enyhe és közepes jódhiányos (ID) populációkban gyakoriak . Például Kínában 3 évvel a sójodizálás 1996-os bevezetése után az autoimmun pajzsmirigygyulladás előfordulása 0,5% volt az enyhén hiányos jódbevitel területén, 1,7% a nem megfelelő jódbevitel területén, de 2,8% a túlzott jódbevitel területén . Dániában, korábban enyhe vagy közepesen súlyos ID régióban (a vizelet jódkoncentrációjának mediánja 61 µg / l), 5 évvel a só kötelező jóddúsítása után a jód állapota jelentősen javult (a vizelet jód mediánjának mediánja 101 µg / l), de a pajzsmirigy antitestek prevalenciája nőtt, azaz a 30 NE / ml> TPO-antitest 14-ről 24% -ra, a> 20 NE / ml-es Tg-antitest pedig 14-ről 20% -ra nőtt .
Jódbeviteli ajánlások az autoimmun pajzsmirigy betegség kockázatának csökkentésére
Az ajánlott jódbevitel eltérő az egyes korcsoportokban (1. táblázat). Populációs vizsgálatok alapján a felnőttek vizelet jódkoncentrációjának átlagos értéke 100–200µg / l. Azoknak a hatóságoknak, amelyek bevezetik az élelmiszer-ellátás jóddúsítását egy országban (pl. Egyetemes só-jódosítás), biztosítaniuk kell, hogy az ilyen dúsítást nagyon óvatosan vezessék be; Dánia kiváló példát mutat be ennek megvalósítására . Olyan országban élők, amelyek nem rendelkeznek jóddal dúsított élelmiszer-ellátással, és kerülik a jód fő táplálékforrásait, azaz a tejet és a tejtermékeket, a tenger gyümölcseit, különösen a foltos tőkehalat, a tőkehalat, a rákot, a nagy / dublini öblös garnélarákot (gyakran scampinak hívják). ) és kaviárt és nem használnak jódozott sót, érdemes napi 140-150 µg jódot tartalmazó napi kiegészítést vegyenek be a pajzsmirigy védelmére lehetőség szerint szerves formában pl. hallal, a tenger gyümölcseivel) . Bár az igen magas a jódtartalma miatt el kell kerülni a barna hínár (pl. Moszat / kombu) vagy a barna hínár-kiegészítők bevitelét, mivel ez túlzott bevitelt eredményezhet. Érdekes megfigyelésről számoltak be az elmúlt évben a Budapesten rendezett Európai Pajzsmirigy Társaság kongresszusán az ír kutatók, akik megfigyelték, hogy a tengerpart 20 km-es körzetében a jód tengerből a levegő útján is terjed és nincs szükség külön jód bevitelre sem.

Életkor Jód ug/dl
0-6 hónap -
0-12 hónap 70
7-12 hónap 90
1-6 év 90
11-14 120
15-17 130
>18 év 150
Terhesség 200
Szoptatás 200

Javaslot jódbevitel

A jódbevitele szempontjából lényeges élelmiszerek, ill. adalékok formájában javasolt!

1. Himalájasó vagy jódozott tengeri só: egy csipetnyi himalájai só
2. Áfonya: 10 dkg áfonya – 400 mikrogramm jódot tartalmaz

3. Tej (?)1 pohár (3 dl) tej – 45 mikrogramm jódot tartalmaz

4. Tengeri halak: 10 dkg tőkehal – 250 mikrogramm jódot tartalmaz

5. Aszalt szilva 5 db aszaltszilva – 13 mikrogramm jódot tartalmaz

6. Tojás 1 tojás – 12 mikrogramm jódot tartalmaz

7. Joghurt 3 dl joghurt – 90 mikrogramm jódot tartalmaz

8. Burgonya 1 közepes burgonya – 60 mikrogramm jódot tartalmaz
9. Eper: 10 dkg földieper – 13 mikrogramm jódot tartalmaz

Tisztelettel:


Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-04-22 12:43:25
Olvasói értékelés: 5/5
A szerkesztő ajánlja