SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Témakörök

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

hormonális probléma?

Tisztelt Dr. Balázs Csaba Professzor Úr!

46 éves édesanya vagyok. Ön diagnosztizált nálam autoimmun pajzsmirigygyulladást kb. öt évvel ezelőtt. Azóta a szelénnek és a stressz tudatos csökkentésének köszönhetően az értékeim egyre javultak, a panaszaim csökkentek. Hormontablettára nem volt szükségem. Egy-egy stresszesebb időszak alatt, után viszont nyugtalanító tünetek jöttek elő: szívtáji panaszok és mellkasi fájdalom, illetve mellfájdalom. Az EKG a szívproblémát kizárta, Rendszerese futok, és mivel a panaszok akkor jöttek elő, amikor a mozgásra nem tudtam sort keríteni, megnyugtatott a tény, hogy a sportoláshoz való visszatéréssel - ami a stressz-szintemet csökkentette - a problémák elmúltak. Talán ezért sem fordultam eddig nőgyógyász szakorvoshoz a következő problémával, és azért sem, mert a mellkasi és a mellfájdalmat nehéz elkülöníteni. Már Professzor Úr megállapított nálam tejcsorgást, ami néha észlelhető nálam. Múlt ősszel ismét észleltem ezt, valamint a jobb mellbimbóm kipirosodását, és a bimbóudvar enyhe megnyúlását. (Öt gyermekemet összesen legalább tíz évig szoptattam, de ez a korszak négy éve lezárult.) Mivel a jobb mellem mindig nagyobb volt, mint a bal, arra gondoltam, hogy a melltartó dörzsölte ki. Az Ön javaslatára újra elkezdtem szedni a Premens tablettát, amely megszüntette a tejcsorgást és az érzékenységet, valamint a menstruációs panaszomat is. Most egy hónapja nem szedem a tablettát, és újból érzékeltem a jobb mellemen a pirosságot és a bimbóudvarnak a bal mellétől eltérő formáját, esetenként eltérő textúráját. Tervezem nőgyógyász felkeresését, de szeretném Öntől megtudni, hogy a leírt panasznak lehet-e hormonális háttere, illetve az autoimmun pajzsmirigygyulladás okozhat-e ilyen tünetet. Azt is szeretném tudni, hogy a Premens tablettát érdemes-e, kell-e folyamatosan szedni. Én három-négy havi szedés után hagytam ki most egy hónapot.
Válaszát előre is köszönöm: Rita
Tisztelt Rita!

Tekintettel az előzményekre mammographiát és endokrin vizsgálatot javaslok. A gyermekeihez külön gratulálok! A Premens tbl-t szedheti.

Tisztelettel:



Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-05-11 16:43:14
Olvasói értékelés: 5/5
A szerkesztő ajánlja