SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Témakörök

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Covid hatás

Kedves Professzor úr!
Onhoz járok rendszeresen, aktuális lenne egy kontroll. Hashimoto és göb, synthroxine 13t szedek és szelent.
Sajnos három oltás ellenere is elkaptam a covidot az óvodás gyermekemtol. szerencsére enyhe tünetekkel, de nehezen gyogyulok, meg labadozom.
A vizsgálat a tünetek kezdete után 3 héttel lenne esedékes. Érdemes lenne eltolni a kontrollt? Felek, hogy a lezajlott fertőzést meg nem sikerül kiheverni addig teljesen, bár nem tudom, hogy a covid a pajzsmirigyre hat-e valahogy.
Márciusban voltam legutóbb a Peofesszor úrnál, akkor azt beszéltük, megvárjuk a kontroll vizsgálattal a szoptatás véget, mert aktuális lenne a göb mintavétel, de meg napi kétszer szoptatok jelenleg is.
Köszönöm, Kellemes ünnepeket!
Tisztelt Kérdező!

Nagyon sajnálom, hogy a COVID-19-t megkapta, de az oltásnak köszönhetően valószínüleg enyhe volt. A kontrolllt egyelőre 4-6 héttel halaszthatja.
A COVID minden szervre, így a pajzsmirigyre is hat! Ezért is érdemes lesz a kontroll vizsgálat.
vedő betegeknek meg kell kapniuk a védőoltást?
A pajzsmirigybetegségben szenvedőknek, beleértve az autoimmun pajzsmirigybetegséget és a pajzsmirigyrákot, meg kell kapniuk a COVID vakcinát, ha orvosilag stabilak, tehát nincs lázuk. Ha korábban allergiás reakciókat tapasztalt, akkor tudnia kell a szükséges óvintézkedésekről, ezért kell 30-60 percet várni az oltás után.
Biztonságos számomra a pajzsmirigybetegséggel járó oltás?
A jelenleg használt vakcinákat tesztelték, és az FDA sürgősségi felhasználási engedélyt adott ki az USA -ban. A klinikai vizsgálatokba több ezer beteget vontak be, akik közül néhányan pajzsmirigybetegségben szenvedtek. Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a pajzsmirigybetegség miatt nagyobb a kockázata a vakcinával kapcsolatos problémáknak.
Késleltessem a pajzsmirigybetegségem kezelését, amíg mindkét oltási adag be nem fejeződik?
Nem. Annak ellenére, hogy a vakcinák jelenleg rendelkezésre állnak, nem ismert, hogy egy adott személy mikor kapja meg a vakcinát. Ezért ebben az időben nem javasoljuk, hogy késleltesse az ellátást a teljes oltásig, de beszélje meg kezelési tervét az egészségügyi szolgáltatóval.

Kialakul-e pajzsmirigy-rendellenességem, ha kapok COVID-19 elleni védőoltást?
Ritkán érkeznek hírek arról, hogy embereknél pajzsmirigy-rendellenességek alakultak ki a COVID-19 elleni oltás után. Ezeket a jelentéseket figyelemmel kísérik, és idővel a kutatás megállapítja, hogy kapcsolódnak-e a COVID-19 vakcinához. Az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Megelőzési Központja (CDC) és az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) létrehozta a Vakcina-mellékhatások jelentési rendszerét, hogy nyomon kövesse és megismerje a COVID-19 elleni vakcina utáni lehetséges mellékhatásokról szóló jelentéseket. A jelenleg használt vakcinákat tesztelték, és az FDA kiadta az Egyesült Államokban a sürgősségi felhasználási engedélyt, több ezer beteg bevonásával végzett klinikai vizsgálatok hatékonysági és biztonsági adatai alapján. A CDC azt javasolja, hogy minden jogosult személy kapja meg a COVID-19 oltást.

Ha COVID -m volt és antitesteim vannak, akkor is oltani kell?
Igen, a közegészségügyi tisztviselők azt javasolják, hogy még azokat is, akik megkapták a COVID-19-et, be kell oltani. Ha volt COVID-19 betegsége, beszéljen egészségügyi szolgáltatójával az oltás időpontjáról.Miként fentebb írtam egyénileg, személyre szabottan célszerű megállapítani!

Kaphatok oltást, ha terhes vagy szoptatok, és pajzsmirigybetegségem van?
A védőoltás beadása terhesség alatt személyes döntés a kockázatok alapján, és ezt meg kell beszélni az immunológiában is jártas endokrinológussal.
Kapok mellékhatásokat a vakcinától?
A mellékhatások nem gyakoriak, de előfordulhatnak. Az USA -ban jóváhagyott vakcinákra adott reakciók enyhék, és fájdalmat vagy bőrpírt okoznak az injekció beadásának helyén, valamint fáradtságot. A láz és az influenzaszerű tünetek kevésbé gyakoriak. A mellékhatások nagyobb valószínűséggel fordulnak elő a második adag után. Ezek a reakciók általában néhány napon belül megszűnnek. A tüneteket a szervezet immunrendszerének a vakcinára adott reakciója okozza, és nem a COVID betegség jele. Súlyos anafilaxiás reakciók nem voltak!

Jó egészséget hozó Új Esztendőt kívánok:



Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-12-27 11:36:24
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja