SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Mányi Julianna


Mányi Julianna
TB szakértő

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Táppénz igénylés gyed mellett

Kedves Julianna!
Jelenleg gyed-en vagyok a kisfiammal. A következő babát akkor szeretném vállalni, amikor Ő már 2 éves lesz, és gyes-en leszek.
Ha ismét várandós leszek, szeretném kérni a főnökömtől, hogy vegyen vissza állományba és adja ki a szabadságaimat.Utána itthon maradnék táppénzen, veszélyeztetett terhesként (már az előző várandósságom is az volt).
A kérdésem az lenne, hogy akadályozhatja-e ezt a főnököm, ha veszélyeztetett terhes vagyok? Mondhat-e nem-et a kérésemre, hogy nem adja ki a szabadságomat?
Érdemes ilyen esetben megvárni a terhesség betöltött 3.hónapját?

Köszönöm szépen a segítségét!

Andrea
Az a személy, aki ugyanazon gyermek jogán egyidejűleg gyermekgondozási segélyre, gyermeknevelési támogatásra és pénzbeli ellátásokra, baleseti táppénzre is jogosult, választása szerint csak az egyik ellátást veheti igénybe, kivéve azt a személyt, aki gyermekgondozási támogatás, illetve gyermekgondozási díj igénybevétele mellett munkát vállal és keresőképtelenségére tekintettel táppénzre vagy baleseti táppénzre jogosult.
Tehát amennyiben a kezelőorvosa indokoltnak látja, a táppénz igényét benyújthatja a munkáltatója felé és kaphat párhuzamosan GYES-t is. Ennek feltétele, hogy ne legyen fizetés nélküli szabadságon, vagyis térjen vissza aktív állományba. A fizetés nélküli szabadság megszakítását legalább 30 nappal korábban jeleznie kell a munkáltatója felé írásban, azonban a munkáltató gyakorolhat rugalmasságot. Az írásos nyilatkozatot követő 31. naptól a fizetés nélküli szabadsága megszűnik, önnek munkavégzési, a munkáltatónak foglalkoztatási kötelezettsége keletkezik - ezt a főnöke nem akadályozhatja. A visszatérés napjától kezdve lehet táppénzen, egészen a következő gyermek jogán történő csecsemőgondozási díj igényléséig. A felgyűlt szabadságokat nem kötelező kivennie, amennyiben a visszatérése napjától keresőképtelen állományban van.
Azonban ha úgy gondolja, hogy mégis kivenné a szabadságait és a kezelőorvosa csak ezután venné keresőképtelen állományba, kivitelezhető, ebben az esetben a szabadságait a munkáltatónak az éves béremelésekkel korrigált bérével kell kiadnia és elszámolnia. A munkáltató felelőssége a szabadságok kiadása az esedékesség évében. Amennyiben ezt nem tudja megtenni a munkavállaló oldalán felmerült ok miatt (szülési szabadság, gyermek gondozása céljából igényelt fizetés nélküli szabadság), a visszatérést követő 60 napon belül kell azt a törvény szerint megtennie.
Utolsó kérdésére jó válasz nem létezik... Személyes véleményem szerint megvárnám a várandósság betöltött 3. hónapját, mielőtt bármit lépnék, de ez az ön döntése.

Mányi Julianna
2020-10-11 14:00:24
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja