SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Mányi Julianna


Mányi Julianna
TB szakértő

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Táppénz gyes mellett

Kedves szakértő
Kisfiam április 11-én lesz 3 éves, 21 éves munkaviszonyom van egy cégnél. Azonban ma egy pozitív terhességi tesztem lett. Milyen ellátásra vagyok jogosult? Mikor kell bejelentettem a cégnél? Táppénzre tudok menni gyes mellett?
Köszönöm válaszát
Engedje meg, hogy gratuláljak az ismételt gyermekáldáshoz!

Az, hogy milyen ellátásra jogosult, a leírtak alapján nehéz megmondani. Mit szeretne pontosan? A gyermekgondozásra igényelt fizetés nélküli szabadsága a gyermek 3. életévének betöltésével megszűnik, így önnek munkavégzési, a munkaadójának foglalkoztatási kötelezettsége keletkezik. Amennyiben szeretne visszamenni dolgozni, érdemes felvennie a munkáltatójával a kapcsolatot. A fizetés nélküli szabadság alatt felmondási védelem alatt áll, ha a visszatérésekor közli a terhesség tényét, ismét védelem alá kerül.

Arra, hogy mikor érdemes bejelenteni a várandósságot, nincs jó válasz. Bejelentheti akár azonnal, akár a betöltött 12. hét után, ez az ön meggyőződésén múlik. Ha táppénzre szeretne menni, a gyes és a táppénz abban az esetben folyósítható párhuzamosan, amennyiben a jelenlegi fizetés nélküli szabadságát megszakítja és visszatér aktív állományba. A fizetés nélküli szabadság megszakítását legalább 30 nappal előre jeleznie kell a munkáltatója felé írásban, azonban a munkáltató gyakorolhat rugalmasságot. A visszatérés napjától kezdve lehet táppénzen, egészen a csecsemőgondozási díj igényléséig. Felhívnám azonban figyelmét, hogy a keresőképtelenség elbírálása orvosszakmai feladat, a kezelőorvosa megítélése alapján kerülhet táppénzes állományba.


Mányi Julianna
2021-02-12 23:08:29
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja